Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Van is lakás – meg nincs is

2018. október 14. - Az értékbecslő

Mostanában egyre többet hallok-olvasok arról az elszomorító tényről, mely szerintem, nem csekély értetlenséget, mi több, szomorúságot csalhat a legtöbb jóérzésű ember számára. 
Óriási mértékben emelkedett azon lakások száma Magyarországon, melyeket nem laknak, átmenetileg nem laknak, illetve egyéb más célra használják azokat.

ures_lakasok.jpg

Míg manapság félmilliónál is több lakás hever parlagon, lakatlanul, az enyészet martalékává válva, addig öt – hat évvel ezelőtt ezeknek még majdnem csak a fele volt lakatlan.

Persze nem Budapestről beszélek elsősorban, hiszen ott még némi csökkenés is látható az elmúlt évekhez képest. A falvak, községek, vagy kisebb városok viszont jócskán „büszkélkedhetnek” egyre több nem lakott ingatlannal.

A fővárosban egyébként a legtöbb önkormányzati lakás igen rossz állapotban van, és ami még megdöbbentőbb, hogy ezeknek is mintegy nyolc (!) százaléka üresen áll! Ez nem jelent mást, mint azt, hogy az önkormányzatok pénzét nem, hogy növelni tudnák az ingatlanok, hanem gyakorlatilag meg is rövidítik. Ami még elkeserítőbb az, hogy ezekre a lakásokra nagy igény lenne, s egyre nagyobb, mégis rendre kevesebb van belőlük.

Ezért aztán ezeknek a lakásoknak – pont a megnövekedett ingatlanigény, és persze az áremelkedés miatt – több mint hatvan százaléka visszakerült, vagy szép lassan visszakerül a lakáspiacra.

A felmérések alapján – ahogy nézem – az ingatlanpiac értékesebb területein nő legkevésbé az üres ingatlanok száma. Vannak köztük olyanok is, melyek az önkormányzatok tulajdonában vannak, de a legjellemzőbb mégis az, hogy üresen állnak, és pusztulásra ítéltettek.

A fővárostól távolodva azt láthatjuk, hogy a csökkenő népesség is közrejátszik az „üresedésben”, illetve a lakosság „kiöregedése” – és nyilvánvalóan az utánpótlás hiánya, valamint a „szükségszerű”  elvándorlás is. Inkább elköltöznek az emberek a jobb (vagy egyáltalán létező) munkalehetőség miatt, mint, hogy ingáznának.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a felmérésekben azok az ingatlanok is szerepelnek, melyek nyaralóként funkcionálnak, tehát ilyen esetben nem kell tartani az elértéktelenedéstől, vagy a rohamos amortizációtól.

Amit még fontos megjegyezni – és kétlem, hogy ezt csak szakmai szememmel kizárólag én látom – ha ezek az üresen álló ingatlanok is megjelenhetnének az eladó lakások között, akkor némileg kiegyensúlyozódhatna az ingatlanpiac, s a drágulás (mely már elképesztő méreteket ölt) üteme is enyhülhetne. Annál is inkább, hiszen a vidéken lévő, illetve fővárosi lakások mérete negyven és hatvan négyzetméter közötti, s ez a méret szinte a legnépszerűbb a vevőknél.

Ami a nem lakott ingatlanok értékét illeti átlagban, nos nem könnyű megbecsülni – még szakembereknek sem. Állapotuk nagyon eltérő, és komfortfokozatuk, elhelyezkedésük és felszereltségük tekintetében is óriási különbségek vannak.

Merészebb szakértői vélemények szerint,  összértékük a nem lakott lakásoknak meghaladhatja a 3 ezer milliárd (!) forintot is! Azzal együtt, hogy a lakatlan ingatlanok bizony jóval korszerűtlenebb állapotban vannak, mint az átlag!

Mátyás király meséjében van hasonló üzenettel bíró esemény…..amikor a királykisasszony hozott is ajándékot – meg nem is. Magyarországon van is lakás, meg nincs is.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5514300625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása