Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Vegyél szemüveget és spórolj milliókat!

A hitelintézet megtanult írni! Kérlek, tanulj meg végre olvasni!

2018. október 07. - Az értékbecslő

Az apró betűk is betűk! – És igen….időbe telik elolvasni őket!  Nem arra gondolok, hogy sokunknak már szemüveg kell, hanem, hogy a nemtörődömségnek ára van! A hanyagságból adódó hibákért, bizony súlyos árat is fizethetünk!hitel.jpg

Mostanában újra igen népszerűek a hitelek – és itt épp úgy gondolok a személyi kölcsönökre, mint a lakáshitelekre. Most mégis a nagyobb összegű, munkámat is „érintő” ingatlan hitelekről szólnék pár mondatban.

Hitelfelvételkor – bármennyire is csábítónak tűnik némelyik – nem árt jó alaposan tájékozódni, minden lehetséges eshetőséget számba venni, és azokra jó előre fel is készülni. Nem csak azért, hogy elkerüljük azokat a helyzeteket, ahol könnyedén tudunk másokat hibáztatni – egyébként önként bevállalt – anyagi csődünkért, vagy mondjuk a szertefoszlott tervek miatt. Azért is jó tájékozottnak lenni,  hogy mondjuk arra se legyen szükség, hogy saját magunkat okoljuk és ostorozzuk egy-egy elkapkodott, nem ritkán felelőtlen döntésünk miatt.

Ha csak – elég elterjedt szemlélet – „hűbelebalázs” módjára vágunk bele a milliós hitelekbe, ha csak rohamléptekkel futtában tájékozódunk, akkor a - pusztán csak hallott információk alapján való - döntés bizony még az egész életünket is tönkre teheti. (Lásd….s ne feledd a devizahitelek „miatt” utcára került családok kálváriáját.)

Olyankor jönnek aztán a (jogos vagy jogtalan) vádaskodások, mindenki hibás lesz a szemünkben: a hitelintézet, az ügyintéző munkatárs, a szomszédunk, az állam, az adó és az időjárás is….mert ugye, hogy rossz szelek fújnak mostanság. (Bocsánat a fekete humorért.)

Én azt javaslom, szánjunk elegendő időt arra, hogy megtaláljuk azt a hitelt, mely ténylegesen kiszámítható és mely a lehető legjobban megéri számunkra, s bátran használhatjuk rá az általam oly sokszor említett: „nyertes-nyertes” pozíciót.

Ha lehetetlen helyzetbe kerülünk, akkor egyáltalán nem kérdés, hogy azért ki a felelős. Nem a televíziós reklám, és nem is az az üzletkötő, aki értékesíteni akarja nekünk a hitelét! Kizárólag mi leszünk a felelősek a saját döntésünkért, senki nem áll pisztollyal a tarkónknál, hogy rákényszerítsen bennünket a kölcsön felvételére. Ráadásul minden hitelkonstrukciónál törvény írja elő, hogy az összes „eshetőség” benne legyen foglalva, mégpedig egyértelműen! Az, hogy ezek általában az apró betűknél, netán „megbújva” szerepelnek, nem mentség arra, hogy nem olvassuk el őket. Nyilván az a felelős, aki nem jár utána a valós tényeknek, nyilván az, aki nem olvassa el alaposan azt, amit aláír.

A jó hír viszont, hogy emberi létünk elsődleges törvénye a szabad akarat, ami jelen példánál is életbe lép. Kizárólag mi – saját magunk – vagyunk felelősek a döntéseinkért. S, ha a helyes döntés meghozatalához –„neadjIsten” plusz fél órára van szükségünk – mert kb ennyi idő elegendő az alapos átolvasáshoz – akkor szánjuk rá azt a fél órát. Gondolom, megéri.

Hogy válasszunk jó hitelt, hogyan hozzunk felelősségteljes döntést, ha nem igazán értünk a pénzügyekhez?

A PSzÁf táblázatai anno- (Megszűnt 2013-ban, jogkorét a Magyar Nemzeti Bank vette át) például nyilvánvaló segítség lehetett a hitel kiválasztásában, természetesen azért, mert nem minden ember számára felel meg egy azonos konstrukció. A táblázat egyébként azt is nyilvánvalóan megmutatta, hogy mire számíthatunk évek múltán, s, hogy olyan hitelek is részt vesznek a repertoárban, melyeknél jól látható, hogy tíz év múlva még mindig többel tartozunk az eredetileg felvett hitelnél….mert még mindig a kamatokat fizetjük… Kvázi, előre láthatjuk a feltételeket.

Ilyen segítséget ma is kaphatunk egy pénzügyi szakembertől!

Vegyük fontolóra azt is, hogy mekkora futamidővel és milyen intervallumon  belüli részletekkel tudjuk most fizetni a hitelt, de ezzel egy időben arra is fordítsunk figyelmet, hogy várhatóan később is tudjuk-e tartani ezt a kötelezettségünket.

Ne feledkezzünk meg a THM-ről  (teljes hiteldíj mutató) sem!

Minél nagyobb a hitelösszeg, annál szélesebb skálán tudunk nézelődni és válogatni a hitelek között, ezt is jó tudni. Mivel a bankokat utólag vádolni teljesen felesleges, jobb, ha ezt az eshetőséget ki is zárjuk, és meglátjuk, hogy aláírni csak azt szabad, melynek minden betűjét elolvastuk, s azzal egyet is értettünk. Méghozzá felelősséggel.

 Akkor van lehetőség a bankokat vádolni – és ilyenkor van is értelme – ha nem közölnek velünk olyan dolgokat, amire egyébként jogszabály kötelezné őket.

Tehát:

Nem az van, hogy bárki is elvárná bárkitől, hogy pénzügyi király legyen. Viszont azt már el lehet várni, hogy – ha maga nem is az – akkor kérjen segítséget szakembertől, mielőtt bevállal egy húsz évre kiterjedő időtartamú hitelt, illetve „Urambocsá” az is elvárható, hogy a benne foglaltakat olvassa el.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2114286951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az értékbecslő 2018.10.08. 08:19:22

Ok! :) Köszönöm a javítást, valószínű, hogy másoláskor szétcsúszott. Javítottam.

Paprikajancsi007 2018.10.08. 10:19:56

Masolaskor szetcsuszott..." XDd Elveszitette kozpenz jelleget.

kvadrillio 2018.10.08. 12:00:52

nem kellenek bankok ! occt...kész.

kvadrillio 2018.10.08. 12:01:41

a bankok csak uzsorások. rákényszerítik a társadalmakat, hogy hitelre vásároljanak. míg a gazdagok adóparadicsomokba, offshore számlákra menekítik az összeharácsolt vagonukat. VÁLTOZÁS KELLLLLLL !!!

Papp Levente 2018.10.08. 13:16:05

Én évekig hiteleztem a 90-es évek elején. Nem emlékszem olyanra, aki elolvasva a feltételeket, azt mondta volna. - khhm köszönöm szépen, ezekkel a feltételekkel nem kérem. 38%-os kamatnál is sorállás volt. Ennyit a gonosz bankokról.

encir 2018.10.08. 14:39:58

@kvadrillio: igen, mindenkinek gazdagnak KELL lennie...egyetértek :D

encir 2018.10.08. 14:40:34

@kvadrillio: nem a bankok kényszerítik az embereket, hanem a vacak társadalmi berendezkedés, a bérlakások, a normális munkabérek hiánya.
süti beállítások módosítása