Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kinti meleg vége, benti fűtés ésszerűsítve

2018. szeptember 03. - Az értékbecslő

Lehetséges, hogy tényleg ez lesz a legjobb választás?
Mindenki tudja. Mégsem vesszük komolyan.
Mi lenne, ha először a saját környezetünkben eszközölnénk – tőlünk telhetően – először változásokat, és ennek eredményeképp várnánk a „csodát”? Vagy ne is így fogalmazzunk…..nem csodát kell várni….sokkal inkább elfogadni, hogy igen is tehetünk valamit a környezetszennyezés ellen.

megujulo_energia.jpg

Ennek következményeképp pedig a Föld megóvása, s gyermekeink, unokáink lakhelyének biztosítása érdekében. Nagy igazság, hogy először a saját portánkon kellene sepregetni, majd azután érzékelhetjük csak a nagy-kollektív változásokat.

Tény, ami tény. A múlt század folyamán – ahol már mi is éltünk – a környezetszennyezés miatt, mára valóban látható annak a valós ideje, amikor a természeti erőforrások valóban kimerülnek. Valóban és véglegesen.

Ezért nem győzöm – sok hasonló gondolkodású emberrel együtt -, hogy nem ártana figyelmünket az alternatív energiaforrások irányába helyezni. Ezzel nem kevesebbet érnénk el – persze, ha valóban komolyan gondoljuk – mint, hogy önmagunkat életben tarthassuk. Fel kell ismerni végre, hogy a fosszilis tüzelőanyagok „ideje lejárt”. Nem csak azért, mert korszerűtlen, hanem egész egyszerűen mennyiségük finoman szólva is korlátozott, mi több, belátható az ideje annak, amikor végleg kimerül. Ez is indokolja egy valóan működő, illetve fenntartható energiagazdaság kiépítését, s erre nem sok más lehetőség van – úgy tűnik – mint a megújuló energia. Ennek persze egyenes úti velejárója a környezettudatos gondolkodás.

A megújuló energiaforrások egy valóban hatékony megoldást nyújthatnak, hiszen a természetben meglévő folyamatoknak köszönhetően gyakorlatilag vég nélkül a rendelkezésünkre áll, illetve újratermelődik. Ilyen a víz-és napenergia, de még a szélenergia is.

Ha fűtési – és mostanság egyre időszerűbb, szükségesebb – hűtési rendszereinket ezekkel az energiaforrásokkal próbálnánk megoldani, akkor a következő generációnak már mindenképp lenne esélye arra, hogy „túléljék” a valóban aggasztó helyzetet. (Ha a mi életünkben már nem is térül meg száz százalékosan.)

Én azt mondom – úgy, mint a navigációs rendszerek „mondják”, nem ártana végre egy újratervezés. Annál is inkább, hiszen ezek az energiaforrások újra generálódnak a felhasználás ellenére is, ráadásul természetes úton. Együtt működhetnénk tehát a természettel, és ezek egyáltalán nem nagy szavak. Ezek tények, csak el kellene végre fogadni.

Megújuló energiaforrásnak tekinthető például egy szolár rendszer, illetve a hőszivattyú. Segítségükkel hasznos energiaforrásokhoz juthatunk, és még költségeinket is csökkenthetjük alkalmazásukkal.

A hőszivattyú elve gyakorlatilag megegyezik a hűtőgépével, csak épp fordítva. A hűtőgépeknél a hideg levegő folyamatosan biztosítva van egy térben, tehát egy másik térből ezzel egy időben hőt vonunk el. Így szükségszerűen bekövetkezik a másik folyamat, mégpedig a hőleadás, hiszen ami hőt elvonunk, azt valahol le is kell adni. Nos, erre a hőre van szükségünk a melegedéshez, s így lesz hasznos számunkra ez a hő.

Egyre inkább elterjedt fűtési mód a hazai lakosság körében is.

Igen. A kiépítése nem mondható olcsó mulatságnak. Ennek ellenére tényként állítják – akiknek van szerencséjük otthonukban alkalmazni -, hogy várható időn belül behozza az árát.

Ha előbb nem is jövünk rá erre – és mondjuk komolyan is vesszük végre – akkor biztosan, ha már nem lesz más megoldás. De miért kellene addig várni? Az is megfordul a fejemben, hogy az innentől épülő lakások, házak már valóban épülhetnének ezekkel az energiaforrásokkal felvértezve. Igen, pénzbe kerül. Igen, jóval több pénzbe, mint a korszerűtlen fűtési módszerek. Értem én. De mi van, ha az azokhoz szükséges energiaforrások egyszer csak nem lesznek.

Mindig az olcsó, az olcsó? Szerintem, néha a legdrágább a legolcsóbb. Főleg hosszú távon.

S itt most erről van szó.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8914218705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása