Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Vásárolhatsz hotelt magadnak - méghozzá lakás áron!

Mi tagadás, jónak tűnő befektetés

2018. augusztus 26. - Az értékbecslő

Már pár évvel ezelőtt megjelentek azok a befektetők, akik érdekes – ám roppant élelmes – ötlettel álltak elő, s vezették be azt kis hazánkban is. Ez nem más, mint a lakáshotel ötlete
vasarolj_hotelt.jpg

Ha megnézzük, hogy manapság – még az irdatlanul magas lakásárak ellenére is – egy budapesti lakáshoz 20 – 25 millióból hozzá lehet jutni. Ez persze nagyon sok pénz. Aki viszont rendelkezik ezzel az összeggel (a népszerű lakáshitelek miatt akár még kölcsönből is), annak érdemes ebben az igen csak jól jövedelmező „üzletágban” gondolkodnia.

Annál is inkább, hiszen már egy kisebb lakást is (mondjuk 2, 3 főre) körülbelül 60 és 100 euro között kiadhatunk – naponta! Ha megszorozzuk havi szinten, láthatjuk, hogy egész szép jövedelemre tehetünk szert belőle, méghozzá a legkisebb ráfordítással, akár időben, akár anyagiakban nézzük is ezt.

Egy távolabbi ismerős foglalkozik a „biznisszel” és tőle kérdeztem néhány dolgot, vajon tényleg ennyire megéri lakáshitelben gondolkodni, vagy tud-e hátulütőket – mint tapasztalt mint hoteles? Először is, milyen lakás szükségeltetik ehhez leginkább?

Nos, véleménye szerint, nagyon nem mindegy, hogy milyen ingatlanról beszélünk, ha „hotelként” kívánjuk megvásárolni. A legjobb, ha az említett ingatlan egy nagy város kellős közepén helyezkedik el, közel a csomópontokhoz, a fontosabb látnivalókhoz. Ezeket a lakásokat ugyanis általában rövid ideig veszik igénybe a hazánkba látogató turisták, csak úgy, mint a „valódi” hoteleket. A különbség mondjuk egy hostel-hez képest, hogy itt egy egész lakást bérelnek, nem pedig szobákat.

Ha valaki belevág ebbe – ismerősöm szavait idézem – legalább nyolc %,, de sok esetben még ennél is több várható hozammal számolhat. Hát, mit ne mondjak, elég kecsegtető, sokkal inkább, mint a banki kamatok…..hogyha pedig valaki hosszabb távban gondolkodik, akkor még a lakás értékének emelkedésével is jelentős summára tehet szert az évek alatt.

Hogyan találják meg az emberek? Ez volt a következő kérdésem. A válasz roppant kézenfekvő volt számomra, hiszen közösségi lakásmegosztási trend a jellemző, és a foglalást is internetes oldalon intézik. (pl.Booking)

Egyes portálok egyébként nagyon ügyes „bérlővadászok”, hiszen nagyon figyelemfelkeltő a szleng, mi szerint: Élhetsz úgy idegenben, mint a helyiek.

Lakáshoteles ismerősöm azt is elmondta, hogy a jövedelemszerzés eme módja, már csak azért is kényelmes, mert valójában nem is kell találkoznia a tulajdonosnak a vendégekkel, ha nem akar. Ezt úgy oldhatja meg, ha közvetítőre bízza – mert azt is lehet – a kulcsátadást. Ennek előnye, hogy ha valaki dolgozik, ám a vendégek épp akkor érkeznének, nem kell aggódnia a fogadásuk miatt, ráadásul az éjszakai repülőjáratok végett a külföldi bérlőket sem neki kell éjnek évadján várnia. Itt azért megemlített még egy fontos dolgot. Ha valaki nem fordít kellő figyelmet az ingatlan ellenőrzésére, illetve a bérlő távozásakor csekkolásra, akkor rövid idő alatt leélhetik a lakást.

Amit hátrányként sorolt fel, legalább is nem árt számolni ezekkel:

  • üzemeltetési engedély szükséges
  • adófizetés
  • társasházi költségek és persze a rezsiköltség is
  • amortizáció

Ha már itt tartunk (ez már az én véleményem)

Társasházi lakás hotelként való üzemeltetése mindenképp igényel némi odafigyelést, még mielőtt baj lenne belőle! A társasházi szabályok ugyan úgy vonatkoznak a lakást bérlőkre is természetesen, mintha sima bérletben adnánk ki. Ráadásul a társasházi lakók – tapasztalataim szerint – egyfajta kis közösségben élnek, ahova nem minden esetben fogadnak szívesen – két-három naponta más-más embereket, akik nekik természetesen idegenek. A lakók ide haza járnak és nem nyaralni, így érthető módon nem tolerálják az esetlegesen dorbézoló turistákat. Tehát nem árt az óvatosság, mielőtt bárki belevágna. Ami tény – fentiekkel kapcsolatban, hogy A Magyar Közös Képviselők Egyesülete (MaKKE) már jogszabályi változtatásokat tervez, hogy szigorítsa a lakáshotelekkel kapcsolatos meglévő szankciókat. (Nyilván nem véletlenül.)

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5714202367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter454 2018.08.26. 16:19:25

"..hogyha pedig valaki hosszabb távban gondolkodik, akkor még a lakás értékének emelkedésével is jelentős summára tehet szert az évek alatt."
De mivel nem adja el ezért valójában nincs is "semmilyen" haszna belőle. Legalábbis nem tudja realizálni azt, hogy a lakás most 5x szer többet ér. Egyedül a bérleti díjjal tud egy picit mozogni, az viszont sokkal jobban függ a kiadható albérletek számától, mint a lakás árától.

"Amit hátrányként sorolt fel, legalább is nem árt számolni ezekkel:"
Érdekes, hogy mindenki kifelejti a számolásból, a heti egy takarítást, az ágyneműk mosását a vendégek után, az azonnali hibaelhárítást, és hozzá a szakembereket(például egy lakáson belüli vízcsőtörésnél azonnal kel szerelő, nem akkor kell keresni).
süti beállítások módosítása