Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Családi adókedvezmény idén-Ne hagyd veszni, megillet!

2018. augusztus 05. - Az értékbecslő

Először is szögezzük le, mi is ez? Mert, hogy sokan félreér

 Pénzt jelent vagy megtakarítást?

A családi adókedvezmény valójában mindkettő, hiszen a majdan befizetendő adó mértékét hivatott csökkenteni azoknak, akik erre jogosultak. Kvázi pénzt jelent, mert ha kevesebb adót fizetünk be az államnak, akkor a maradék a mi zsebünkben landol.

Ez a kedvezmény abból a jövedelmünkből érvényesíthető, mely járulék-és adóköteles. Ilyen a munkabér, de még a táppénz is, sőt a GYED is.

 

csaladi_adokedvezmeny.jpg

Ki veheti igénybe?

Az Szja-törvény 29/A. § (3) bekezdése alapján az alábbi személyek:

akik a családok támogatásáról szóló törvényben foglaltak szerint jogosultak a családi pótlékra, tehát a gyermekes anya vagy házastársa

  • várandós nő, vagy az ő házastársa (harmadik hónapot betöltött terhességtől igényelhető)
  • rokkantsági járandóságot felvevő egyén, illetve a vele egy háztartásban élő rokona, hozzátartozója

A családi adókedvezmény egyébként minden olyan megkezdett hónapra érvényes, melyben a jogosultság már egy napja megvan, tehát minden megkezdett hónap beleszámít.

Mennyi idén a családi adókedvezmény összege?

Egy gyermek esetén havi 66.670 Ft., két gyermeknél már 116.670,- Ft, három, illetve több gyermek vállalásakor pedig 220.000,- Ft  az adókedvezmény összege. Forintban ez annyit jelent, hogy egy gyermeknél a bérünk havi tízezer forinttal, .két gyermeknél 17.500,- forinttal, három, vagy több gyermek esetében pedig havi 33.000,- forinttal „nő a bérünk”- gyermekenként.

Érdemes tehát igényelni a következőképpen:

az adóbevallás során egy összegben kérhető, illetve lehetőség van év közben, havi részletekben is igénybe venni. 

Azt is fontos tudni, hogy minden évben újra és újra nyilatkozni kell az igénylésről, melyet (nyilatkozat) az internetről le lehet tölteni, de a munkáltatók is segítenek ebben.

Ha valaki várandósan szeretné igényelni, akkor természetesen orvosi igazoló papírral kell rendelkeznie, és azt az esetleges további intézkedés és jogosultság bizonyítása végett, legkevesebb öt évig meg kell őriznie.

Ami még félreértés szokott lenni az az, hogy mindkét szülő igénybe veheti-e? Erre a válasz természetesen egyértelmű NEM, hiszen ez az eltartott után igénybe vehető, egyszeri kedvezmény, tehát csak egyik szülő érvényesítheti. Arra lehetőség van, hogy az összeget közösen vegyék igénybe (tehát mondjuk felesben), továbbá az is megoldható, hogy egyik évben az egyik, másik évben pedig a másik szülő kapja mega kedvezményt.

A NAV oldalán arról is olvastam, hogy olyankor, amikor a jogosultság csak egy emberre érvényes, akkor neki is lehetősége van arra, hogy az éves adóbevallásában megossza ezt az összeget az – egyébként jogosultnak nem minősülő – házastársával, illetve élettársával is.

Mindenkinek ajánlom, akinek kérdése lenne még a kedvezménnyel kapcsolatban, hogy tájékozódjon, olvasson utána az adóhivatal tájékoztató oldalán.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7514163045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása