Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hova? De…komolyan….Meddig még?

Hírek, mik az árak!

2018. július 15. - Az értékbecslő

Ahogy jó barátom mondaná…..”Ez egészen döbbenetes!” – pestiesen szólva: Nem semmi! A hazánkban tapasztalható áremelkedés a lakáspiacon valóban elképesztő. Olyannyira, hogy egy felmérés szerint, még európai szinten is kiemelkedő. Persze ezt a vásárlók élik meg a legrosszabbul, viszont az ingatlanpiacnak – ezt látva – egyáltalán nem lehet okuk panaszkodásra. Ráadásul ez nem most kezdődöt

Az elmúlt pár évben már megindult a felfelé emelkedés a hazai piacon – a korábbi mélyponthoz képest, amiről oly sokat beszéltünk már.

 

mennyi_az_ingatlanod_erteke.jpeg

Egy felmérés adatainak köszönhetően azt is tudhatjuk, hogy a válság után ötven százalék körül mozgott az emelkedés – pontosabban az emelkedés mértéke, amit annyit jelent, hogy maguk az árak másfélszeresre emelkedtek, nem több, mint két-három év alatt. Ez, ahogy fentebb is említettem, nem csak így önmagában volt döbbenetes, de az EU összehasonlító grafikonjaiban is jól láthatóan kiugrott

Ami ebben a legérdekesebb számomra, hogy magát a válságot nem is igazán megérző ausztriai és esetleg svéd árak tudták csak megelőzni kis hazánkat ebben a brutális árrobbanásban.

Mindezektől függetlenül persze – bár a vásárlók igen csak elkeserítő helyzetben tudhatják magukat – mégis az ezredforduló környékén, de mondjuk még tíz évvel azután is jóval nehezebb volt lakáshoz jutni, mint ma, 2018-ban, s ezt már a tavalyi évben is elmondhattuk. Az árak és a jövedelmek aránya ugyanis ma még mindig jóval „szebben néz ki”, mint mondjuk 8 éve, ráadásul több ország is van, ahol ugyan ezt nem mondhatják el. Olyan országok is vannak - ahogy egy netes grafikont nézegettem -, ahol az árak nagymértékű növekedése még gyakorlatilag csak most látszik elindulni, illetve olyan is megmutatkozik, ahol az úgynevezett fordulópont még el sem érkezett.

Ami Budapestet illeti

A főváros bizonyos részein jóval nehezebb egy átlagos keresetből ingatlant venni, mint tíz éve….a vidéki térségekhez képest, ez vitathatatlan. Vannak ugyanis olyan térségek is,  – persze köszönhetően a jóval kedvezőtlenebb elhelyezkedés miatt – ahol nem okoz különösebb gondot –  nyilván hitellel – megvásárolni egy lakást, noha csak átlagos jövedelmű a család.

Mivel igen gyorsan képes változni manapság minden….ez alól az ingatlanpiac sem kivétel, és a külső körülményeket, esetleges „viszmajor” jellegű dolgokat nem lehet előre tudni és kiszámolni, bármikor fordulhat a kocka. 

Én minden esete igyekszem ezután is képben maradni és amit érzékelek, hallok, látok, tapasztalok, meg is osztani azokkal, akik megtisztelnek figyelmükkel.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4314112881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása