Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Lakásáfa mi lett veled?

Nem engednek a 27-ből

2018. július 08. - Az értékbecslő

Mivel szakmám milliméter szorosan az ingatlanokhoz kapcsolódik, mindig érdekelnek a jövő iránymutatásai, a jövő lehetőségei, hogy – úgymond – felkészülhessek és idejében tudjak minél hatékonyabb segítséget nyújtani ügyfeleimnek.

Most sincs ez másként, amikor a lakás áfakulcsáról kutakodom, mármint a jövőt illetően.

Arra jutottam, hogy utána nézek, mi várható akkor, amikor a jövő évig tartó kedvezményes áfa kulcs módosul. Aztán rögtön meg is kaptam rá a választ a médiából….mégpedig, hogy sajnos nem hosszabbítják meg a kedvezményes áfacsomagot.

Pedig…….

lakasafa.jpg

Jelenlegi kormányunk még átgondolhatná, hogy amennyiben a kedvezmény még a további években is megmaradna, akkor ezzel jelentősen támogatnák a piacon megjelenő és résztvevő összes felet. Még az is jó lenne – nekünk érintetteknek legalább is – ha mintegy célirányosan lenne támogatás, mondjuk a családoknak, hogy ezek után is könnyebben juthassanak otthonhoz. Ez persze az én vélt, vagy inkább úgy mondanám, remélt valósága….érdekes nézőpontja, amit persze tiszta szívemből reméltem is.

Az igazság viszont az, ahogy már az elmúlt hetekben is láttam,  hogy a piac nagyon várta, a kormány viszont érdemben nem mondott semmit a lehetséges hosszabbítás tekintetében. Pedig a korábbi intézkedéseik alapján – melyek a lakáspolitika rendkívül pozitív eredményeit hozták, érdemes lett volna belátni, hogy a hosszabbítás bizony érdemi segítséget és óriási pozitív eredményeket hozhat a demográfia tekintetében is.

Hiszen jelen esetben – mikor még nem tudtuk, lesz-e hosszabbítás – sokan dönteni sem tudtak. Miben? Miért? Nos,  azért sem, mert egy projekt előkészítése és beindulása minimum egy év, legyen szó építési vállalkozásról, vagy családi ház építésről. Namármost. Ha egy ember csak egy évet lát előre a kedvezményből, nem biztos, hogy belefog bármibe is, tartva a jövőtől.

Olvastam – nálam okosabb ingatlanos ember szavait – mi szerint, az sem mindegy, hogy mondjuk egy külföldön dolgozó építőipari szakember – a több munka reményében hazaköltözik-e, mondjuk a kedvezményes áfa kulcsnak köszönhetően. Ha fogalma sincs meddig marad a kedvező százalék, nem tud hazajönni a bizonytalanra.

Ez nagyon jó rálátás és én is egyetértek vele. Ahogy azzal is, hogy amennyiben kedvező bejelentéssel állt volna elő vezetésünk a kedvezmény fennmaradásáról, azzal igen is nagy esély lett volna arra, hogy ne fagyjon be az ingatlanpiac, a telekpiac és ne  essenek a potenciális vevők teljes bizonytalanságba.


Én még véletlenül sem szeretnék politizálni, nem kenyerem, az írás annál inkább. No, meg segíteni azoknak, akik velem együtt tájékozódni kívánnak.

Én pár nappal ez előttig….. erős reményeket tápláltam a meghosszabbítás mellett. Így megújulhatott volna a ház-és lakásállomány, javulhatott volna a foglalkoztatás, és úgy általában az építőipar jelenlegi – nem túl kecsegtető – helyzete. Vannak remek példák a közeli országokban a részlegesen kiszabott paraméterek működési hatékonyságára is, ami szintén megoldás lehetett volna…. ráadásul az könnyen megoldható lett volna – véleményem szerint.

Késő bánat…..eb gondolat, ahogy mondani szoktam…..és úgy tűnik….a döntés végleges…..

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9614100345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.07.09. 11:08:56

Előre megmondták, hogy az áfakedvezmény határozott időre szól, ami most lejárt, úgyhogy nem történt semmi meglepő. Egyébként meg rengeteg jó állapotú használt lakás van a piacon.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.07.09. 12:41:21

Hány éve is 5% az ÁFA? Aki emiatt akart hazaköltözni, nekiállni építeni, az már régesrég megtette. Aki meg eddig várt valamiért, az akkor se fogna bele, hogy 1.5 (!) év múlva nem lenne vége. Egyébként ezzel kb csak az építők/építőanyag gyártók jártak jól, szépen benyelték az adó különbséget, kiárusítottak minden építőanyag jó drágán. Egyedül a vevő nem járt jól, szerencséje volt, ha csak szinten maradtak az árak és nem emelkedtek.

Couch Club Szunyi · http://couchclub.blog.hu 2018.07.09. 14:24:13

mire lehet számítani a lakásárak tekintetében? nyilván nem egyik napról a másikra fognak megugrani az árak, de meddig érdemes még beszállni egy újépítésű ingatlanba?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.07.09. 14:58:17

@Couch Club Szunyi: szerintem simán meg fog ugrani egyik napról a másikra. Addig érdemes beszállni, amíg a teljes vételárról kiállított számla kiállítása megtörténik a határidő lejárta előtt.

VT Man 2018.07.09. 14:58:34

"javulhatott volna a foglalkoztatás"

Sajnos már most is igen nehéz mesterembert találni, nem volt gond a foglalkoztatással.

Vittore. 2018.07.09. 14:59:38

Mi a kérdés? Majd emelkednek a kamatok, bezuhan a forint, s elszállnak a törlesztők. Az elszállt lakásárak is visszaállnak a normális szintre, a most Q7-es Audival rohangáló vállalkozók meg ismét rendesen megválaszolják az ajánlatkérést. Én nem látok problémát. A mostani helyzet az, ami káros.

Nancsibacsi 2018.07.09. 16:19:31

Meghosszabbították volna, ha lett volna bármi más eredménye azon kívül, hogy egyes vállalkozók kaptak egy 20%-os extraprofitot. De se a lakások nem lettek ettől olcsóbbak, se az építkezésen dolgozók nem kerestek emiatt több pénzt. Nem érte el a célját - lehet törölni.

Azt is jó volna észrevenni hogy a családi ház építések NEM BEFOLYÁSOLJÁK a demográfiát. A születésszámot az befolyásolja, ami 25, de legfeljebb 30 éves koráig megvan az embernek. Ha utána kezdi el a baba projectet, akkor már nem lesz 3+ gyerek, szóval értelmetlen a támogatás. 25-30 éves fiatal csak akkor tud új építésű családi házba költözni, ha a szülei vesznek neki egyet. Egyszerűen lehetetlen, hogy 30 éves korára akár az önerőt összerakja egy fiatal, és annyit keressen egyedül (a nő ugye szül meg babázik), hogy eltartsa a családot ÉS törlessze a hitelt. Ehhez az kell, hogy minimum egy 30-50 fős cég vezetője legyen a szülő, vagyis kb a fiatalok 2-3 százaléka érintett a témában. Átlagemberéknél a családi ház a 40+-os korosztály játszótere - akkor már egy (valójában kettő) alkalmazott is olyan tapasztalattal rendelkezik, olyan bért kap, és gyűjtött annyi vagyont, hogy bele tud vágni egy családi házba.
Továbbmegyek: a születésszámot SEMMIFÉLE ÚJ ÉPÍTÉSŰ ingatlan ára nem befolyásolja. Jelenleg egy 1.5 szobás normális helyen lévő, lakható állapotó panel Bp-n 20MFt, a 3 szobás 30. Ha rossz helyen van, akkor 15/22. Ez a minimum ami az első gyerek, majd a további 1-2 gyerek szüléséhez kell, és ehhez is kell legalább 5-7MFt megtakarítás, hogy szóba álljanak a bankok az emberrel. Illetve az első gyerek születése után piszok gyorsan elő kell teremteni a maradék +7-10 milliót a nagyobb lakásra - ez is rohadt nehéz.
Ugyanez új építésűben kb a duplája - teljesen irreális hogy 25-30 éves korára összetoljon 10-15 milliót az ember úgy, hogy 21-23 évesen kezd el dolgozni, és minimum 2-3 év, mire többet kap havonta néhány színes üveggyöngynél, majd 10 éven belül mellé rakjon még 20 milliót úgy, hogy az idő nagy részében egyedül keres 3-4-5 főre.

Sajnos a demográfiát az egyetemi végzettség erőltetése tette tönkre. Ha az emberek nem 23, hanem 17 évesen kezdenének el dolgozni más lenne a helyzet. Jelenleg is rengeteg egyetemet végzett ember végez betanított munkát - szóval ők csak az időt pazarolják az egyetemen. Amely munkakörhöz azonban TÉNYLEG kell egyetemi végzettség, ott bizony meg kellene fizetni az 5 kiesett évet is: nem 150 nettós meg hasonló lóf.sz fizetéseket adni kezdőnek, ami éhenhalás ellen is kevés. Persze ezt ki is kellene termelnie a gazdaságnak, amihez az kellene, hogy az egyetemek ne támogassák az alibizést a fejkvóta meg a befizetett tandíjakért cserébe, hanem csak az ország 1 százaléka, vagy még kevesebb kapjon felsőfokú képzést, de az olyan színvonalú legyen, hogy a munkáltatóknak ne fájjon odaadni egy fél milliós nettó fizetést egy kezdőnek.

Wod Meselo 2018.07.09. 19:57:51

Tartok tőle sajnos nem állnak vissza a lakásárak. Olyan mint amikor az ömlik minden hírforrásból. hogy bibliai mértékű benzin ár csökkentés jön ami kb 2 ft.-t jelent. Közben a következő héten szépen 4-5 ft.-t is emelkednek az árak. Szóval biztosan vannak szervezetten dolgozó érdekcsoportok kellő erőforrásokkal akik ezt a mértékű ingatlan boom-t okozzák. Nehéz elhinni, hogy egy világi de még eu-i viszonylatban is szar fészek mint Bp bármivel is indokolni lenne képes ezeket az árakat.
Közbiztonság - itt ott még mindig szar.
Tisztaság - hát még mindig a részeg fiatalok pénteki és vagy szombati hányása 'csapassa' szét a kutya szart.
Tömegközlekedés - közönséges ember kísérlet. Szanaszét lopott adóforint temető.
Cost of Living: Mond az valamit , hogy aki megteheti a szomszédos országokba jár nagybevásárolni?
süti beállítások módosítása