Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Csekkold a tulajt!

2018. június 24. - Az értékbecslő

Rengeteget beszélünk ingatlan eladásról, hogyan éri meg a legjobban értékesíteni, milyen segítségeink lehetnek, hogy minél nagyobb nyereséggel és a legkisebb ellenállás elérésével, tisztességes körülmények között tudjuk értékesíteni ingatlanunkat.

Kevesebbet beszélünk viszont, arról, hogy milyen buktatói lehetnek a vásárlóknak, ha nem járnak el eléggé körültekintően az eladókkal szemben.

Noha, nemrégiben megjelent könyveimben – különösen a vásárlóknak szóló kötetben – részletesen beszélek erről, mégis néhány gondolatot itt is megosztanék, hátha valakinek hasznára válik.

ingatlan_veteli_buktatok.jpg

 

Amikor ingatlan vásárlásra szánjuk magunkat, az egy minden kétséget kizáróan meghatározó dolog az életünkben. (Kivéve, ha minden hónapban ezt tesszük, mert adjuk-vesszük a lakásokat.)

Nagyon fontos, hogy minden tranzakció előtt, még mielőtt szerződéskötésre kerülne a sor, tényleg legyünk óvatosak – anélkül persze, hogy riogatni szeretnék bárkit is.

Sajnos azonban tény, hogy a szélhámosok köztünk élnek, az úgynevezett lakásmaffia nem csak a hírekben létezik, és a csalók sem kímélnek bennünket itt a XXI. században. Ha „belefutnánk” egyikükbe, akkor a vágyott álomingatlan meg is marad álomnak. Mit tehetünk, hogy még véletlenül se legyen késő bánat-eb gondolat?

Jöjjenek az én íratlan szabályaim:

-       Tulajdoni lap az első és legfontosabb, amit azonnal kérjünk le, még mielőtt bármilyen ábrándokba bonyolódnánk és már látnánk is a kedvenc íróasztal lámpánkat a dolgozószobában!

-       Ebből következik, hogy soha – de soha – ne adjunk pénzt egy tulajdonosnak bemutatkozónak, még inkább az ő megbízásából érkező ismeretlennek addig amíg biztosan meg nem győződtünk arról, hogy valóban ő a tulaj. Persze pénzt – még akkor is – csak „lepapírozva” adjunk át! Ne engedjünk magunkat megvezetni ilyen és/vagy ehhez hasonló mondatokkal sem: „Rengeteg az érdeklődő, még ma lefoglalják, ha nem állapodunk meg!”…stb.

-       Ha megvan a tulajdoni lap, akkor is kérjük el az eladó okmányait, és nézzük meg, egyeznek-e az adatok a tulajdoni lapon feltüntetettekkel. (Az már csak hab a tortán, hogy igazából még ilyenkor sem vagyunk abszolút biztonságban, hiszen volt már olyan eset a praxisom alatt, hogy az okmányokat ellopták s ezzel próbáltak visszaélni. Ez ritka eset, csak azért említem, hogy értsük meg, sosem lehet száz százalékig megbízni senkiben, kizárólag akkor, ha minden egyes pénzmozgásnál ügyvéd van jelen, illetve ő ellenőrzi (felelősségvállalással) az adatokat, és az okmányokat is. Ezt hívják szaknyelven JÜB eljárásnak. Ilyenkor még az okirat aláírása előtt kiderül, hogy a megjelent felek valóban azok, akinek mondják magukat.

Ha csak ezeket az általam javasolt szabályokat betartjuk, már a minimálisra redukálhatjuk félelmeinket és biztosíthatjuk magunknak a csalók, szélhámosok kizárásával megkötendő szerződést.

Részletesen és szinte minden eshetőségre kitérve írok a tökéletes ingatlan adásvételi szerződésről – nemrégiben megjelent -  kifejezetten a vevők számára íródott könyvemben.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7814066329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása