Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Robbanhat a hitelezés!

Vevő légy és ne madár.

2018. május 21. - Az értékbecslő

A Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban olyan információkat adott közzé, mely arra enged következtetni, hogy a hitelezés talán eddig soha sem látott mértékben felpöröghet.

Persze ennek nagy részét várhatóan a cégek, vállalatok által felvett hitelek adják majd, ám a lakossági hitelezés is óriási mértékben növekedhet, mégpedig a lakáshitelek piacán.

A fentiek azt sejtetik számomra – ha már a döntéshozók véleménye a felpörgés – hogy elég nagymértékű ösztönzésekre is számíthatunk, hiszen a hitelek újrarobbanásához erre is nagy szükség lesz. Noha a Családi Otthonteremtési Támogatások már így is óriási segítséget nyújtanak, épp úgy, mint a számos úgynevezett fogyasztóarát kölcsönök, ám nagy lökést adnának a hitelfelvételnek újabb ösztönző csomagok, tervek.

Amiről a minap is olvastam, szintén arra enged következtetni, hogy sikeres lehet egy valóban nagy robbanás a hitelfelvételek területén. Mégpedig az, hogy a bérek növekedése – mintegy tíz százalékos – a közelmúltban sokakat bátrabbá tett az ingatlant nézegetők közül. Ha előre láthatólag könnyebb lesz a megélhetés, könnyebben szánják rá magukat sokan arra, hogy ingatlant vásároljanak, és ehhez hitelt is bevállaljanak.

hitelezes.jpg

Ha a bérek esetleg – még ha nem villámgyorsan is – de tovább növekednek, azzal együtt persze a lakásárak is nőni fognak – értelemszerűen. Az ingatlan árak már most is lassan az egekbe szöknek,és úgy tűnik, hogy ennek láthatóan nincs még vége. Persze Budapesten a legmagasabbak az árak most is, de a vidéki városokban is azt látom, hogy egy 2 éve még egy 8 milliós panel, mára tíz millió fölé is kúszott.

Már többször megfogalmaztam korábbi írásaimban, hogy túl nagy árcsökkenésre a közeljövőben nem igen lehet számítani, inkább folyamatos emelkedésre. A hitelkonstrukciók javulásával, a kedvezményekkel pedig erre az esély még nagyobb. Ráadásul a tíz évvel ezelőtti devizahiteleket, melyek – mint tudjuk jól – igen nagy bizalmatlanságot és elkeseredettséget okoztak az adósok táborában, már kezdik az emberek egyre inkább elfelejteni, a rossz tapasztalatok kezdenek homályba merülni.

 Bizakodóak lettünk – vagy leszünk – ismét.

Reméljük, joggal! Úgy legyen!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7213990194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása