Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Akkor becsültesd meg! Értékbecslővel!

Megbecsülöd?

2018. május 06. - Az értékbecslő

Magam felé hajlik a kezem? Lehetséges, hiszen ingatlan értékbecsléssel, vagyonértékeléssel, eszközök, gépek értékelésével  foglalkozom. Ami viszont a biztonságot illeti, kétség sem férhet hozzá, hogy az értékbecslés valóban a legjobb módja annak, hogy biztosak lehessünk ingatlanunk tényleges értékében.

Ez egy elfogulatlan, színtiszta igazság, mely a valóságot mutatja.

Ha lakásunk, házunk valós értékét szeretnénk megállapítani, nem érdemes kihagyni a „buliból” az értékbecslőt. Megmondom az is, hogy miért.

Mert az ingatlan ára és a piaci értéke között óriási különbség lehet! Ráadásul, ha ésszel gondolkodunk, akkor ez a legfontosabb tény akkor is ha eladni, akkor is, ha épp vásárolni szeretnénk.

 

ingatlan_ertekbecsles.jpg

 „Néha a legolcsóbb a legdrágább”  - ez az egyik kedvenc szólásom, szerintem nagyon találó az ingatlanpiacon is.

A hirdetésekből ugyanis soha sem tudjuk meg egy adott ingatlan valós forgalmi – piaci – értékét, kizárólag akkor, ha azt egy – pártatlan – ingatlan értékbecslő állapította meg. A szakember ugyanis olyan értéket határoz meg, ami feltétlenül megegyezik a tisztességes piaci árral, hiszen magában foglalja az ingatlan értékeinek (eszközeinek) tényét is, illetve annak IGAZI állapotát!

Az emberek sok esetben elfelejtik, vagy csak egyszerűen nem gondolnak arra, hogy a legnagyobb anyagi értéket életükben a vagyontárgyak jelentik. Ha ezt – pl. egy ingatlan valós árának ismerete nélkül – kockáztatják, akkor az adásvételnél nagyon jelentős anyagi kárral számolhatnak.

Mikor hívjunk feltétlenül értékbecslőt segítségül?adásvétel alkalmával

  • hitelfelvételnél
  • jelzáloghitelnél (ekkor a bank szerződött értékelője végzi el az értékelést)
  • vagyoni jogvitáknál
  • tulajdonostárssal való anyagi ügyek intézésénél
  • házassági vagyonközönség megszűnésekor ill. megelőzésre (!) nézetkülönbségek, viták, perek
  • cégben lévő ingatlanok, eszközök, gépek mérleg szerinti értékének módosításakor
  • hagyatéki ügyek intézésekor
  • ajándékozásnál, gyámügyi eljáráskor
  • cég (rész) adásvételekor.

 Az értékbecslő munkája röviden a következő:

A helyszínen felméri magát az ingatlant, s persze annak környezetét is, tehát megvizsgálja annak állapota mellett az földrajzi- és nem utolsó sorban jogi helyzetét is! A jogi állapota egy ingatlannak rendkívül fontos, különösen azok számára, akik meg szeretnék vásárolni. Az eladó szempontjából is lehetnek „meglepetések” adásvételi szerződés kötésekor, ha nem jártak utána alaposan a tulajdonviszonyoknak. Érdemes ezeket már jó előre letisztázni.

Az értékbecslő munkája persze nem ér véget ezzel, hiszen a számára átnyújtott dokumentumokat, és okmányokat is beazonosítja, és a még esetleg hiányzó adatokat pótolja is, illetve rögzíti és regisztrálja az esetlegesen felmerülő eltéréseket.

E dokumentumok birtokában és – pártatlan – elbírálása után készíti csak el az értékelést, a forgalmi ár-érték meghatározását.

Az ármeghatározás tényezői

 Én, mint értékbecslő a fentiek mellett – meghatározom a felbecsültetni kívánt ingatlan fajtáját és ennek alapján választom ki az ahhoz legmegfelelőbb eljárást. Kezdésnek felkutatom forrását a szükséges adatoknak. (Nagy mennyiségben áll rendelkezésemre saját gyűjtésű összehasonlító adat, adatbázisom az évek során (1998 óta), illetve a lakascentrum.hu (MIOSZ) 200 közvetítői tag irodájának adatbázisa óriási méretű halmazzá fejlődött, melyre bizton számíthatok.)

Ezek után összegyűjtve az adatokat, megvizsgálom a pillanatnyi állapotot, használatot, megállapítom az ingatlan pillanatnyi használatának megfelelőségét, majd meghatározom – ha van – a telek értékét is. Ezt követően kerül sor magának az ingatlannak (felépítménynek) az értékbecslésére, melyet a fentebb már említett, kiválasztott értékbecslési módszerrel végzek. A vonatkozó rendelet szerint több módszert is igénybe veszek, s a kapott eredményeket egyeztetem. Ha szükséges kompenzációval pontosítom a becslést, hogy vitathatatlanul reális forgalmi árat, értéket állapítsak meg.

Ami  nagyon fontos, hogy az általam elvégzett szakvéleményt minden esetben értékbecslési ellenőr vizsgál át!

Összegzésképp tehát azt mondhatom – még, ha magam mellett kampányolok is – mindenképp megéri minden szempontból megbecsülni tulajdonunkat!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7413896064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása