Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Azt hitted, biztonságban vagy?

Mire jó az ingatlanbiztosításod?

2017. december 17. - Az értékbecslő

Ha már van biztosításod, akkor azért, ha még nincs, akkor is fontos a jövőre nézve a következő mondatom:

 Feledékenység miatt sose késd le a módozat, vagy egész biztosítás váltásának lehetőségét, (fordulós időpont a biztosításban) hiszen minden biztosító egyfolytában az ügyfelekért versenyez!

Mindig van jobb és jobb ajánlat, kedvezőbb lehetőség a piacon! Mindössze tudni kell ezt meglátni és ébernek kell lenni, mert így sok-sok tízezer forint maradhat a pénztárcában úgy, hogy közben a konstrukció még sokkal korszerűbb lesz!.

Most néhány jó tanácsot szeretnék adni azoknak, akik ingatlan biztosítást szeretnének kötni, illetve azoknak is, akiknek már van, vagy akik épp váltani szeretnének. (Persze meg kell várni a fordulót, ez más és más időpont lehet.)
ingatlan_biztositas.jpg

Először is néhány kérdést tennék fel, hogy mindenki fel tudja tenni saját magának: 

  1. Szükséges-e a lakásbiztosítás?
  2. Mi a cél a biztosítással?
  3. Mikor lett „korszerűsítve” utoljára – tehát tartalma felülvizsgálva?
  4. Van-e olyan téves hiedelmed, hogy meglévő biztosításod „mindenféle” kárra fizet?
  5. Megfogalmazod-e, hogy valójában mi az, amit szükséges lenne biztosítani?

Az, az igazság, hogy a biztosítást kötők igen nagy százaléka nem is foglalkozik annak részleteivel. Pusztán már a gondolat, hogy VAN ingatlanán biztosítás, nyugalommal tölti el. Úgy gondolja, hogy pusztán a biztosítás meglétével már védett is vagyona, családja tekintetében. Különösen azért, mert sok lakásbiztosításba már életbiztosítást is van lehetőség bekalkulálni. (Persze kérdés, hogy van-e létjogosultsága, s valóban „érdemi segítséget” nyújt e a bajban. Ne legyen rá szükség.)

Én mégis azt vallom, hogy a lakásbiztosítást – épp úgy, mint egy ingatlanvásárlást – nagyon fontos lenne alaposan átgondolni, mielőtt abba a téveszmébe esnénk, hogy ha van „valamilyen”, az már megnyugtató védelmet is fog nyújtani. Nem mellékes egyébként az sem, hogy pontosan a mi felelőtlen, átgondolatlan döntéseinken egyes biztosítótársaságok milliókat, sőt milliárdokat is megspórolnak éves szinten. Erre konkrét példa egy ismerősöm, aki azért nem nyújtott be kárigényt lábtörésekor, mert nem is jutott eszébe, hogy erre is fizethet a biztosító.

Nos kérdem én akkor ez az ember nem is tudja, hogy valójában mire kötött biztosítást? Hogy mit írt alá, és milyen káresetek bekövetkeztével juthat kártérítéshez?

Akkor miért köt biztosítást, ha fogalma sincs, mire fizet havonta súlyos ezreket, ha az ebből adódó előnyöket – érdektelenségből, lustaságból, hanyagságból vagy „neadjIsten” tudatlanságból még csak nem is érvényesíti?

Nincs válasz erre a kérdésre. Inkább az lenne a jó, ha érdektelenné, létjogosultságát vesztetté válna a kérdés maga és odafigyelnénk arra, mire adunk pénzt „ingatlanbiztosítás” címszó alatt.

Ez hasonló balgaság – szerintem – mintha valaki légkondis autót vásárol (nyilván jóval drágábban) és a nyári ötven fokban sem kapcsolja be, mert „elfelejti”. Ha nincsen halvány fogalmunk sem a saját biztosításunk tartalmáról, akkor teljesen felesleges megkötnünk.

Fordítsunk figyelmet – még a szerződés megkötése előtt (!) a feltételek pontos megismerésére. Ezzel egyszerűen elkerülhető az, hogy kár esetén a biztosítóra akarnánk hárítani a felelősséget: Mondván, ezek semmire sem fizetnek! Holott valójában arról van szó, nem ismertük meg a valós feltételeket, jelesül, hogy konkrétan mire is szól a biztosításunk!

A tartalom a lényeg! Ne feledjük elolvasni, kérdezni, tájékozódni, igényeinket felmérni! Fordítsunk figyelmet arra, hogy milyen biztosítási események vannak foglalva a szerződésbe, nehogy pont az maradjon ki a biztosítottak közül, amire a legnagyobb szükségünk lenne. Vannak úgynevezett „csomagok” is a kínálatban, némileg általánosan belefoglalt feltételekkel és kedvezményekkel. Ezekben tételesen fel vannak sorolva azok a dolgok, melyek biztosítói kártérítés alapját képezik. Ám, arról sem szabad megfeledkezni, hogy ettől még korántsem kell arra számítani, hogy mindenre biztosítottak vagyunk. Arra kell odafigyelni, hogy az képezze a biztosítás tárgyát, amire nekünk (és nem általánosságban az embereknek) szükségünk van.

Egy olyan biztosítás, amit sosem veszünk igénybe, az konkrétan semmit sem ér. Pláne nem havi súlyos ezreket.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2313507475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2017.12.18. 10:16:31

Társasházban lakom, az ingatlanra a társasház köti a biztosítást, pontosan nulla (azaz 55/17650 arányú) ráhatásom van a biztosítás részleteire.

DFK 2017.12.18. 13:14:35

@Pierr Kardán: de csak a közös részekre. A saját részedre magad kötsz biztositást.

alien 2017.12.18. 13:14:53

hát ezt kár volt megírni ennyit én is tudtam már
süti beállítások módosítása