Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Te kicsit vagy nagyot tudsz bevállalni? I. rész

2017. december 03. - Az értékbecslő

Beszéltünk már róla korábban, hogy a lakásvásárlás az egyik legjobb befektetés a „mai világban”. Az is nyilvánvaló, hogy Magyarországon még a legtöbben azt preferálják, hogy saját lakásuk legyen – a más országokban teljesen elfogadott és népszerű bérlési megoldás helyett, ahol sokkal nagyobb mozgásteret biztosítanak maguk és családjuk számára – egész egyszerűen a magyar így érzi magát biztonságban. Ez egy mentalitás. Nem jó, nem rossz, csak így van.

Szeretnék néhány tanácsod adni azoknak, akik épp ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy legalább már fontolóra vették ennek lehetőségét is.

sajat_lakas.jpg

Milyet….vagy mennyiért?

Egy drága ingatlan sokak számára elérhető és ezzel együtt olyan családok is vannak, akik – ha méregdrága lakásba „fektetnek”, egész életüket megnyomoríthatják. Olyan esetről is gyakorta hallok, hogy egy meggondolatlan, irracionálisan nagy teher végzetesnek is bizonyulhat.

Valós tény, hogy a lakás-házvásárlások oroszlán részben készpénz plusz hitel konstrukcióval kerülnek megvásárlásra. Nem csak azért, mert nincsen elegendő készpénz, hanem azért is, mert – igen is – sok esetben ez a kedvezőbb megoldás. Márpedig hitelhez manapság elég könnyen juthatunk, de akkor lesz valóban teljes az örömünk, ha nem vállaljuk túl magunkat. Erről rengeteget írtam már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a felelősséget, a hozzáértő szakember segítségének igénybevételét és az előrelátást.

Nemrég megjelent könyveimben részletesen írok ebben a témában is, ami – úgy gondolom – nagy segítség lehet.

Nekünk – magyaroknak – ha nincs túl sok pénzünk, akkor maximum a tíz-tizenegy milliós lakásokat érdemes nézegetnünk. Mondhatjuk úgy is, hogy ez egy olyan átlagösszeg, amiért már tisztességes (persze nem kacsalábon forgó) lakáshoz juthatunk – nyilván régiófüggő, ez alaptény. Mégis ezt belőhetjük egy átlagnak.

Na már most, ha mondjuk van tízmilliónk, akkor sem érdemes harmincmilliós házban gondolkodni,  minden más eshetőséget kizárva, sőt, ha harminc milliónk van, akkor sem feltétlenül a hetvenmilliós luxusvillák felé kell orientálódni.

Ez is egy választás, persze, sokan be is vállalják, de igen gyakorta meg is lesz a negatív következménye.

Mégpedig a „túlvállalás” esete. Ilyenkor a „bátor” (inkább vakmerő), „egyszerélünk” típus minden pénzét, megtakarítását, az utolsó fillérig felemészti a ház megvásárlása, fenntartása és nem utolsó sorban a hitelek törlesztése. Nem ritkán szó szerint maga alá temeti őt az irracionálisan nagy kölcsön.

Néha látni lehet, hogy kilóg a láb a takaró alól nyújtózkodás közben.

Ha biztosra szeretnél menni és megteheted, akkor vegyél annyiért házat, amennyi pénzed van, illetve a hitel mértéke ne haladja meg az önrész húsz százalékát! Ez azoknak nagyon megfontolandó, akiknek tényleg van annyi pénzük, hogy ezt megtehetik. Akkor a törlesztés mellett még nyaralni is lesz miből, ráadásul később – befektetésként pl. – vehetsz magadnak hitelből egy másikat! Ötletek…. 

  1. Nem célszerű túlzásba vinni a pozitív jövőképet annak bizonygatására, hogy meggondolatlan hitelbe bocsátkozzunk! Óriási felelőtlenség olyan jövő bizonygatása, amire nincs semmilyen garancia, hogy azzal majd gond nélkül „ugrálhatunk”….mint pl. „Most ugyan nem keresek túl jól, de pár év múlva a dupláját fogom keresni, akkor már meg sem érzem majd a havi részleteket, belevágok, lesz ami lesz.” Arra is gondolni kell ugyanis, hogy maga az életszínvonal is inflálódik – következésképp a több fizetés is lehet tíz év múlva kevesebb. Ehhez nem kell matematikusnak lenni, hogy átlássuk.
  2. Az ingatlan kiválasztásakor vegyük figyelembe azt is – hacsak nem befektetésnek vásároljuk -, hogy annak havi költségei is lesznek, amit a törlesztő kifizetése MELLETT szintén bírni kell. A vásárláskor kötelezően kifizetendő illetékről sem szabad megfeledkezni és arról sem, hogy a lakásba bútorok, háztartási gépek is kellenek.
  3. A pénzügyi szakértők véleménye – nagyon reális és okos gondolat -, hogy az ingatlanra fordított összeg semmiképp se haladja meg a család négy év alatt befolyt, biztos jövedelmét. Ne az legyen a mérvadó, hogy a banktól maximum mennyi hitelt ad! Ilyenkor száz százalék, hogy túl drága ingatlanba fektetünk, amit nem csak kifizetni sok, hanem jóval többe kerül majd fenntartani és felújítani is. A hitel összege tehát okosan átgondolva annyi legyen, amit maximum tíz év alatt könnyedén ki tudunk fizetni. A könnyedén pedig nem mást jelent ebben az esetben, mint azt, hogy ha a havi terhek megnövekednének, akkor is gond nélkül törleszthetjük a hitelünket és a megélhetésünket is finanszírozni tudjuk.

Ha ez nem megy – biztosan tudhatjuk, hogy túl drága ingatlant vennénk – a saját lehetőségeidhez képest. A lakhatás költsége soha ne haladja meg a fizetés- bevétel – negyven százalékát s ebbe természetesen beletartozik a törlesztő részlet is!

Folytatom……

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7913415489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása