Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Gyarapodj úgy, hogy nem teszel félre!

A lakásod adhat havi nyugdíjat!

2017. november 19. - Az értékbecslő

Nagyon megoszlanak a vélemények, ha arról beszélgetünk, hogy vajon a most harminc-ötven éves korosztály számíthat-e, ha eljön az idő az államtól nyugdíjra.

Sokan nevetve legyintenek….”Ugyan, miről beszélsz, esélyünk sincsen nyugdíjra!” Mások azt mondják….”Ha lesz is valamennyi, abból biztosan nem fogok tudni megélni, lakást fenntartani, rezsit fizetni és még nem is ettem.” Ugye, ismerősek ezek a mondatok, bizonyára mindannyian hallottuk már őket.

Van tehát a szkeptikus tábor (nevezhetnénk előrelátó-realista gondolkodóknak is, a jelen helyzetet látván) és vannak, akik nem ennyire negatívak – néhányan úgy gondolják, meg tudnak majd élni belőle.

passziv_jovedelem.jpg

Abban viszont egyet ért mindkét szemlélet, hogy a most átlag fizetésből élő emberek nyugdíja valószínűleg közel sem lesz elegendő arra, hogy jelenlegi életszínvonalukat fenntartsák, s rengeteg ember kerülhet nyugdíjas éveire nehéz helyzetbe. A nyugdíjasok nagy része pedig kénytelen lesz elmenni dolgozni, (mellesleg ez most is így van) és esélye sincsen valóban élvezni a „pihenőéveit”.

 Ha csak….nincsen egy pénzhozó befektetése. Ez lehet értékpapír, lehet valamilyen megtakarítás, de lehet például egy ingatlan is.

Igen, egy ingatlan lehet a pénzt tojó tyúkocskánk, ha már idejében gondoskodunk róla, hogy a tulajdonunkba kerüljön egy olyan lakás, esetleg ház, ami a későbbiekben pénzt hozhat nekünk.

Most sokan azonnal rávágják: „No, persze, vennék én, de nincs a pénztárcámban tízmillió”. Természetesen így van, kevesek rendelkeznek azonnal mozdítható milliókkal, aki igen, annak pedig nem valószínű, hogy a nyugdíjas évei miatt kellene aggódnia.

Akik viszont nem rendelkeznek megtakarított pénzzel, azok joggal szoronganak a jövőre gondolva. Pénz – melyet befektetnének – nem áll rendelkezésre. Ők vannak többen, jól tudom.

Ilyenkor azonban érdemes lenne elgondolkodni – szakértő tanácsát igénybe véve – azon, hogy adott esetben még hitelt is érdemes felvenni egy lakásvásárláshoz.

Megmondom miért.

Egy valóban kedvező és tisztességes lakáshitel megoldás lehet egy ingatlanvásárláshoz, még akkor is, ha a vevő húsz évre vállalja . Gondolok itt persze leginkább a harmincasok – negyvenesek táborára, akik rendelkeznek már saját ingatlannal, ahol élnek, és nincsen, vagy lassan lejáró hitelük van. Egy új hitel bevállalásának gyakorlatilag nincsen rizikója, hiszen az ingatlan, melyet abból vásárolnak – KIADHATÓ. Lakást kiadni manapság a legkönnyebb, pláne, ha sikerül olyan helyen vásárolni, ahol mondjuk óriási a diákélet, vannak egyetemek, főiskolák a közelben. Persze, nem csak a fővárosra gondolok, a vidéki városokban is kapkodnak az albérletekért. Ez a tény, valószínűleg sokat nem fog változni az elkövetkezendő időszakban, ahogy nem változott az elmúlt tíz évben sem.

 Bátran és felelősséggel állíthatom – sok év ingatlanos-értékbecslő tapasztalattal a hátam mögött -, hogy az ingatlan az egyik – ha nem a legjobb – befektetés Magyarországon.

(Megjegyzem Angliában pl. a lakosság oroszlánrésze ebből él)

Vendégmunkások mindig lesznek. Diákok mindig lesznek. Fiatal házasok mindig lesznek. Ingázó munkások mindig lesznek. Saját mozgásszabadságukat feladni nem akaró emberek mindig lesznek.

Így aztán kiadó lakásra mindig is szükség lesz.

Térjünk vissza a hitelre, ami biztosan megnyomogatja sokak stressz-gombját.

Értem én…..

 Ám, ha a hitelt lakásvásárlás céljára vesszük fel, akkor – azt kiadva – a hitellel nekünk gyakorlatilag már nem is kell foglalkoznunk, hiszen a bérleti díj valószínűleg a havi törlesztő részletet fedezni is fogja.

Ezért aztán úgy biztosíthatjuk a nyugdíjas éveinket, hogy félretennünk sem kell, s évek múltán a lakás megmaradhat pénzforrásnak.

Nyugdíjas éveinket tehát – ha időben gondolkodunk – valóban pihenéssel tölthetjük, önmagunkra fordítva, s a lakáskiadásból bejövő pénzt – miután a hitel kifutott – már költhetjük utazásra, otthonunk felújítására, vagy bármi olyan dologra, amitől az élet hatvan felett is élhető lesz.

Nem azt állítom, hogy ma hazánkban erre mindenkinek lehetősége van. Erről szó sincs, sőt tudom, hogy ez a megoldás is csak egy bizonyos körnek kivitelezhető. Nem beszélek itt végletekről, sem a milliomos rétegről, sem pedig a minimálbéren élőkről. Azoknak lehet ez – és tényleg megvalósítható – „nyugdíjötlet”, akik átgondolva, mérlegelve és a jövő szem előtt tartásával be tudnak fektetni egy ingatlanba, akár hitelfelvétellel.

Az ingatlan – mint befektetés – témában nemrégiben megjelent könyveimben is részletesen írok.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2113311081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czinimini 2017.11.20. 20:27:14

Az "Angliában pl. a lakosság oroszlánrésze ebből él" megjegyzést jól értem? A lakosság nagy része a megvett és bérbe adott lakásokból él? Mert eddig csak azt hallottam, hogy tőlünk nyugatabbra az embereknek ritkán van saját lakásuk / házuk, inkább bérelnek egyet és így kevesebb a gond, bármikor elköltözhetnek, ha jobb álláslehetőséget kapnak, csupa öröm stb. Eddig nem értettem, mégis kitől bérelik a tömegek a lakást.
süti beállítások módosítása