Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Átlagosba skatulyázva? Milyen egy „se ilyen, se olyan” ingatlan?

Átlagos ingatlanok – átlagos embereknek

2017. augusztus 07. - Az értékbecslő

Most nem kívánnék belemenni a szavak pontos definiálásába, hogy manapság mit jelent átlagosnak lenni, feltételezem, hogy ezzel mindannyian tisztában vagyunk. Persze azzal együtt, hogy mindenki számára mást jelenthet az átlag. Van, aki átlagba sorolja magát egy hatvan négyzetméteres panellakásban, van, aki viszont egy villában él, mégis panaszkodik. Láthatjuk tehát, hogy ez is nézőpont kérdése, ám valahol mégis tudjuk, mit jelent a „hétköznapi” kifejezés.

 ingatlan.jpg

 

Több száz milliós villával, vagy épp tengerparti nyaralóval kevés magyar állampolgár büszkélkedik, ez az írásom sem erről a rétegről fog szólni. Akiknek segíteni szeretnék – ismét az utca embere, egy átlagos magyar, ebbe a kategóriába sorolom magam én is.

Manapság - ha már átlagról beszélünk - általában hitelből vásárolunk,  legalább is az ingatlan árának egy részét ilyen forrásból teremtjük meg. Nagyon keveseknek adódik lehetősége arra, hogy zsebből kivágja a „frankót” és a vásárlás pillanatában tehermentessé avanzsál.

A hitel – a közhiedelemmel ellentétben – nem rossz dolog, nem kell  megijedni tőle, alapvetően – normális körülmények között és kellő biztonsággal (munkahely) bonyodalom-és rizikómentes megoldás. Szükséges „rossz”, de inkább lehetséges legjobb „megoldás” – véleményem szerint – az otthonteremtésre.

Nem kell feltétlenül bedőlni azoknak a riasztó véleményeknek, melyek szerint a hitellel minden esetben pórul járunk! Annyi a lényeg, hogy okosan és körültekintően, minden eshetőségre felkészülve menjünk bele a hitelbe, tehát addig nyújtózkodjunk, míg a takarónk ér. Legyen REÁLIS célunk, ne essünk túlzásokba, lássuk előre, mekkora terhet tudunk biztonsággal bevállalni az adott időintervallumra!

Vegyünk átlagos ingatlant? Rendben, és az milyen?

Az az igazság, hogy jelenleg az ingatlanpiaci miliő stabilnak látszik, így várható még az is esetleg, hogy újra csak emelkedni fognak a lakásárak. Ez most ösztönzően hat a vásárlásra, mégis az óvatosság a legjobb barátunk ebben a kérdésben is. Sokan mondják manapság azt is, hogy már csak horror áron juthatunk lakáshoz, csak azt felejtik el, hogy – noha van ebben az állításban némi igazság – ez nem minden területre (a fővárosban kerületre) igaz. 

Az átlagos kategóriába ugyan is sok lakás belefér, különféle állapotban – hiszen nem csak nagysága és felszereltsége, kinézete befolyásolja, hanem árfelhajtó lehet az elhelyezkedése is.

Itt jegyzem meg azt is, hogy hiába az egekig érő áremelkedés, ha a lakás nem bír előnyös tulajdonságokkal, esetleg leélt, romos, netán lakhatatlan állapotban van. Ilyenkor beszélek – mint értékbecslő is – túlárazott, ezért már-már eladhatatlan ingatlanokról. Lényeges tehát, hogy a lakás, ház, milyen tulajdonságokkal rendelkezik, ám ezzel együtt az is, hogy hol helyezkedik el.

Érdekes, mert itt megint a szubjektivitás „csapdájába” kerültünk, ergo- minden csak egy érdekes nézőpont.

Ami ugyanis az egyik embernek a világ közepe, az a másiknak a kietlen pusztaság. Valakinek egy lakás maga a romhalmaz megtestesítője, a másiknak pedig lehetőség arra, hogy öt perc alatt a munkahelyére érjen. Kovács János beköltözhetetlen káoszt lát az adott lakásban, Tóth Istvánné pedig egy meleg otthont, melyet ő formálhat saját ízlésére. 

A lényeg tehát egy átlagos ingatlannál is mindig az, hogy igényeinket és kompromisszumokra való hajlandóságunkat milyen mértékben tudjuk összehangolni. Az átlagos ingatlan ismérvei közé tartozik – az én olvasatomban – az is, hogy sem olcsóbb, sem pedig drágább a környéken lévő eladó ingatlanokhoz képest. (Nyilván nem azt értem ez alatt, hogy az egy régióban lévő lakások ugyan annyiba kerülnek, hiszen erről szó nincs.) Áruk függvénye azonos helyen természetesen nagyságuk, állapotuk és felszereltségük is.

Átlagba sorolni tehát igen nehéz egy építményt. Könnyebb volt pár évtizede, amikor átlagnak számított egy kétszobás, kiskonyhás, távfűtéses panellakás, átlagos családnak pedig a benne élők. Két gyermekkel, egy piros Ladával a parkolóban, és egy hét balatoni nyaralással.

Manapság jóval szélesebb a repertoár….persze nem csak lakások terén.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5512724256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása