Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlanos „nyelvtan” – mert a baklövések folytatódnak

2017. július 16. - Az értékbecslő

Előző írásomban – visszaolvasható alább – belekezdtem egy kisebb volumenű – a teljesség igénye nélküli – felsorolásba. Arra vonatkozóan, hogy mit NE kövessünk el, lehetőség szerint, amikor leendő otthonunkat kiválasztjuk. Pontosabban még az előtt legyünk tisztában a hosszabb távon hibának minősülő, sokszor óriási anyagi veszteséggel járó hibákkal- mielőtt elkövetnénk azokat.

ingatlan_kereses_vasarlas.jpg

Íme a folytatás, és őszintén bízom abban, hogy sokan megszívlelik, vagy legalább is megfontolják a sok év tapasztalatból „megszületett” tanácsaimat. Ha már egy embernek segítek, akkor soraim be is teljesítették küldetésüket.

  1. „Istentudja” környéken letelepedni

Tipikus, amikor a hirdetésekben olyan sorokat találni, hogy közel a tömegközlekedési megállóhely, vagy épp egy percnyire van a bevásárló központ, stb. Mivel sok év tapasztalata áll mögöttem, bátran kimondom, ha mindössze ennyi „előnnyel” bíró lakással kecsegtetnek, az nagy valószínűséggel egy olyan környéken lesz megtalálható, ahová – hogy finom legyek – nem biztos, hogy költöznék. Jellemző ez egyébként inkább a fővárosi hirdetésekre, s azok számára lehet csábító ám nagyon is megtévesztő információ, akik Budapestet kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerik. Ha valaki ilyen lakást befektetésnek vásárol, később nem kell csodálkoznia azon, ha azt később lehetetlenség lesz kiadnia, eladni pedig szintén utópia.

Konklúzió: A kevesebbnél jóval több információ begyűjtése az ingatlanról, mielőtt átvennénk a kulcsokat! (Elnézést az iróniáért, de néha indulatokat vált ki belőlem a sorozatos felelőtlenség, és a mások hibáztatása, az önsajnálat, mindez az emberek saját könnyelműsége és tájékozatlansága miatt. Pedig lenne segítség, lenne szakember, lenne ingatlanos. Mindössze kérni kellene.)

Ehhez a ponthoz fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Google térkép mindenki barátja! Nem kiváltság, bárki használhatja! Ennek használatával pontos információkhoz juthatunk a lakás vásárlási döntések előtt. A sok – sok ezer hirdetés közül ennek alapján is óriási segítség lehet számunkra, ha jó alaposan szemügyre vesszük a környéket, a leendő életünk színhelyét. Ja, igen. …és ingyenes. Tehát még a pénztárcánk sem lehet kifogás segítséget vegyünk igénybe.

  1. Takarón kívül nyújtózni

Hitel, vagy nem hitel, még mindig igen gyakran előfordul, hogy jóval az anyagi lehetőségeinken felül gondolkodunk, és „lesz-ami lesz, „Carpediem”, megveszünk egy olyan ingatlant, amit a józan ész határain belül egyáltalán nem engedhetnénk meg magunknak. Ez egyébként sokszor már a vásárlási szándék eldöntésekor rossz irányt vesz, mert a valóság és a tervek között jó nagy űr tátong. Ha mindenképp olyan lakást, házat kívánunk megvásárolni, mely egy hirtelen pénzügyi krízis esetén könnyen eladható, akkor van remény a megoldásra. Ha azonban méreg drága volt, nem tudjuk fenntartani és ráadásul még túladni rajta sem könnyű feladat, akkor nagy bajban vagyunk. Néhány lakás – mely a vásárlás pillanatában még főnyeremény – eladáskor évekig a nyakunkon maradhat! Ne legyen késő bánat, az eb gondolat!

Sok év tapasztalata alapján ismét csak azt tudom mondani: Szakértő, szakértő, szakértő segítségét kérni!  – meghozza az árát!

Végszóként talán még annyit…

A későbbi költségek figyelmen kívül hagyása csak hab a tortán, hiszen a meggondolatlan vásárlásokból adódó problémák nagy százalékban ebből is adódnak. A másik, hogy nem gondolunk arra, hogy esetleg egyszer lesz olyan időszak az életünkben, amikor eladni kényszerülünk az ingatlant. Lehet az munkahelyváltásból adódó költözés, anyagi krízis, vagy épp egy nagyobb, illetve kisebb lakás szükségszerűsége. A vásárláskor erre nagyon is gondolni kell, hiszen nem tudhatjuk biztosan, mit hoz a jövő. – Soha ne mondd, hogy soha!

Alkudni is tudni kell, hiszen a rossz tárgyalási technikának komoly anyai veszteség lehet a következménye, ráadásul értelmetlenül. Van, hogy a lakásban „maradt” beépített bútorokért például külön fizetnek, holott a tulajdonos összeteszi a két kezét, ha ingyen ottmaradhat, és nem neki kell saját költségen elszállítania – ráadásul azokat előtte még szét is kell szerelni.

Sok-sok érdekes dolog van, rengeteg buktató és persze sok okos trükk is, amit kellő tájékozódás után már könnyen kezelhetünk, és okos döntést hozhatunk, mindenki megelégedésére – és persze önmagunk megkárosítása nélkül.

A könyveimben részletesen beszélek mindezekről.: http://www.ertekbecslunk.hu/page/statikus/ingatlanos_konyveim

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5612667395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.07.18. 07:10:21

Herótom van attól, smikor az ingatlam ügynökség nem ad utca, házszámot.
süti beállítások módosítása