Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Szerezd meg a legkisebb ellenállással!

Ingatlanos „nyelvtan” két csomagban – első rész

2017. július 06. - Az értékbecslő

Néha magam is megdöbbenek, noha láttam már ezt-azt ingatlanos praxisom évtizedei alatt, hogy mennyire félvállról veszik sokan a lakásvásárlást. Egy ingatlanban jó esetben – persze ha tényleg okosan választjuk ki – leélhetjük egész életünket. Mégis azt látom, hogy vannak, akik egy pár hetes vakációnk többet agyalnak, mint egy milliókat jelentő kiadáson, ami jelen esetben otthonuk kiválasztását érinti.

 ingatlanok_ara.png

A baj az, hogy a nem megfelelően átgondolt, vagy épp előkészületlen-hirtelen döntés komoly anyagi veszteséggel járhat, és a legtöbb esetben nem is nagyon orvosolható. Ilyenkor pedig joggal van okunk feltételezni, hogy a kárt szenvedett emberek nem, hogy nem bíznak meg hozzáértő szakembert a tanácsadással, de még a különféle díjtalan fórumokat, vagy pl. – az általam is elérhető – ingyenes segítségek adta lehetőségeket sem használják ki, az okos és átgondolt döntés meghozatalának érdekében. Pedig pénzbe sem kerül, és mégis rengeteged adhat.

Ilyen segítség lehet például ez az írás, melynek második része a következő héten lesz olvasható.

Vágjunk bele, hogy ne rokkanjunk bele!

Amit ne! Semmiképp! Inkább tényleg kérjünk segítséget!

  1. Nincs nekem időm ilyesmire – veszem, ami van!

Óriási hiba, mégis az egyik leggyakoribb. Az időhiányra hivatkozás sok pénzbe kerülhet. Olyankor fordul elő rendszerint, amikor már elegünk lesz a nézegetésből, és egész egyszerűen nem vagyunk hajlandóak több lakást megnézi. Ekkor azt mondjuk: Rendben, én belefáradtam, azok közül választok egyet, amit már megnéztem. Aztán megvesszük a sok „rossz” közül a legkevésbé rosszat, csak legyünk már túl rajta. Az ingatlanirodába nem egyszer olyan vásárlók érkeznek, akiknek már a belépés pillanatában az arcára van írva, hogy ma – akármit is, akárhogy is – de biztosan megveszek.

  1. A másik – méghozzá az ellenpélda – a szerelem első látásra

Amikor nézegetünk akkor a legjobb persze az, hogy a megtekintett lakást elhagyva egy AHA! érzés kerít bennünket hatalmába, már-már  azt érezzük: Ez az, amit kerestem, nekem építették! Sajnos, nagyon ritka – mármint nem az érzés, hanem annak valódisága. Ugyanis a legtöbbször azt hisszük tényleg szerelmesek lettünk, de valójában nem másról van szó, mint hirtelen fellángolásról. Mégpedig jelen esetben arról, hogy az ingatlan „egy kevésbé lényeges tulajdonsága” nyűgöz le bennünket. Ez a későbbiekben aztán veszít a varázsából, s az idő múlásával már egyáltalán nem is lesz fontos, vagy épp ez lesz, ami miatt utálni kezdjük, kvázi meg akarunk szabadulni a lakástól. Egy jó példa erre mondjuk egy luxusnegyedben lévő kecó, ahol később nem is igényeljük a közös használatú, anno csábítónak tűnő dolgokat, nem csak a privát szféránk megőrzésének hiánya miatt, hanem az irreálisan magas közös költség okán is.

  1. Óriási baklövés lehet a legalacsonyabb ár szem előtt tartása

Nyilván van, hogy érthető okból keresünk nagyon olcsó lakást, - itt értelemszerűen nem házról beszélnék, hisz az valahol ellentmondás gyanús lenne. Ha azonban olyankor csábulunk el az olcsóbb ár hallatán, amikor már egyébként döntöttünk volna, az az esetek kilencven százalékában baklövés lesz.

 Az „olcsó a drágább” közmondás az ingatlanpiacon fokozottan érvényes! Higgyük el és lássuk be végre: Az ingatlan, mely hivalkodóan olcsó, nem véletlenül az! Semmi nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe! Többek között ezért is érdemes ingatlanspecialistához fordulni, aki mindent, ismétlem mindent (!) tud az ingatlanról és nem is áll szándékában eltitkolni előlünk! Ez fontos dolog, nem igaz?

Egy specialista etikai okoknál fogva is minden tekintetben lojális és tisztességes, akár eladó, akár vevő tiszteli meg bizalmával!

Az ingatlanos szakemberekre lehet kígyót is és békát is kiabálni, a tapasztalatok „Mekkája” áll rendelkezésre „ismerősök és jóakarók” ezrei bombáznak a tanácsaikkal. A helyzet azonban valójában az, hogy egy megbízható, leinformálható, tapasztalt ingatlanos, vagy specialista, komoly hasznunkra válhat, hiszen felelősséggel tartozik a munkájáért! A nyugodt alvás – bátran állíthatom, a legfontosabb dolog számunkra! A velük való közös munka során anyagi biztonságunk és a veszteség elkerülése pedig csak hab a tortán. Ezért kiemelkedően fontos a jó öreg mondás, hasonló a fentebb említetthez: Néha a legolcsóbb a legdrágább!

Még nincs vége a baklövéseknek…folytatom.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5312645027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása