Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A befektetés ami egészen biztosan meghozza gyümölcsét!

2017. június 23. - Az értékbecslő

Ami a családi házak eladását illeti, mára elég rendesen felszöktek az árak. A kereslet – kínálat aránya elcsúszni látszik a második javára, tehát jóval több a meghirdetett kertes ingatlan, mint amennyire úgy tűnik igény lenne.

Ezért aztán a hirdetés között böngésző leendő vásárlók igen csak megnézik, mire adják ki a pénzüket. Noha, természetesen ez minden más ingatlan szempontjából is jellemző – és megjegyzem nagyon okos érvelés – a családi házak tekintetében különösen fontos az előrelátás.

panel_program_hoszigeteles.jpg

Akinek kertes ingatlana van, pontosan tudja, hogy ott aztán mindig van tennivaló. Amikor felépül egy új ház, azonnal elkezd amortizálódni – sokkal nagyobb mértékben, mint a panelek – ráadásul az ilyenkor felmerülő költségek teljes egészében a tulajdonos terhelik, nincs közös beruházás, mint pl. a társasházak esetében.

Fontos tehát, hogy mérlegeljünk és, ha van rá esély, hogy a későbbiekben eladásra szánnánk „fészkünket”, akkor teremtsünk neki időben olyan paramétereket, melyeket kiaknázva pillanatok alatt, jó áron tudjuk értékesíteni! 

Válasszák ki a mi házunkat a kínálatból!

Én most konkrétan csak egy dologról beszélnék, amivel megnövelhetjük házunk népszerűségét, ha arra szükség lenne. Ez pedig nem más, mint a hőszigetelés.

A hőszigetelés fontossága természetesen akkor is nagy jelentőséggel bír, amikor bent élünk a házban. A fűtési-hűtési költségek óriási mértékben lecsökkennek, ha odafigyelünk házunk „csomagolására”, ezért aztán a beruházás pillanatok alatt meg is térül.

A konkrét tények eladási statisztikája

Egy hőszigetelt ház tehát a bent lakók – jelenlegi tulajdonosok – számára is ésszerű és hasznos. Amikor egy kertes ingatlan eladásra kerül, akkor pedig a népszerűségi listán a szigetelés megléte igen előkelő helyre juttatja a házat.

Egy hőszigetelt ház jóval magasabb áron értékesíthető, ez több statisztikai eredményből is kiderült. Ha egy átlagos – mondjuk száz négyzetméteres – házat veszünk alapul, az legalább három millió (!) forintot hozhat pluszban a konyhára azoknál, akik hőszigeteléssel látták el az ingatlant. Ez nem kevés pénz, és nyilván nem kerül ennyibe a szigetelés. Ezzel nemcsak a rezsiköltség csökkenésével hozza meg a kívánt eredményt a beruházás, hanem az esetleges eladáskor még plusz hasznot is hoz.

Időben is, hiszen hamarabb elkel az ingatlan, s mivel az idő pénz,- ahogy az angol mondja: Time is money! - dupla megtérülés – ha jobban belegondolunk.

Ha az ingatlan meghirdetésekor a szigetelés meglétére is hangsúlyt helyezünk, jóval gyümölcsözőbb üzletre számíthatunk.

Ha nagyobb arányban fókuszálunk az ingatlan energiahatékonyságára és fokozottan felhívjuk a figyelmet a hőszigetelés meglétére a hirdetésben, biztos sikerre számíthatunk. A többi ingatlanhoz viszonyítva befolyásolhatjuk az eladási árat, és ezzel együtt az eladhatóság esélyeit is megnöveljük a szigetelés nélküli ingatlanokhoz viszonyítva.

 Egy olyan felmérés alapján, mely szintén a szigetelés meglétét és hiányát vizsgálta – az derült ki, hogy a hőszigeteléssel épült ingatlanok aránya a hirdetésekben jóval alacsonyabb, tehát a hőszigetelt házak –látható, hogy – jóval kelendőbbek. Egyértelmű, hogy a hőszigetelés megléte igen fontos, ráadásul árnövelő hatása szembetűnő módon érvényesül.

A mai árakat figyelembe véve bátran állítható, hogy a szigetelt házak minimum huszonöt százalékkal magasabb, mint a szigetelés nélküli társaiké. A szigetelt ingatlanok átlagos négyzetméter ára 230.000,- Ft körül van – ez persze átlagos érték, régiónként nyilván különböző képet is mutathat. A legnyilvánvalóbb különbség a kevesebb ingatlannal rendelkező régiókban látható. Ezeken a helyeken valóban meghaladja a húsz százalékot is a különbség a szigetelt és a szigetelés nélküli házakat vizsgálva. A kisebb településeken tehát a szigetelés megléte jóval fontosabb, mint mondjuk a nagyvárosokban.

Ezen is el lehet gondolkodni, vajon miért?

Egy ingatlanspecialista tanácsa ebben a kérdésben is igen jól jöhet, ráadásul specifikusan képzett kollégáik abszolút szakértelme óriási segítség a témában.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8612614029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása