Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Segítség, nem fizet a bérlőm!

2017. április 28. - Az értékbecslő

A lakáskiadás még mindig az egyik legnagyobb biznisz, és nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon.

Maradjunk azonban itthon, kis hazánkban.

 

kep_17.jpg

Egy vidéki barátom, egy kb. tízezer lakosú városban él, s ott például egy lakás bérbeadásáról szóló hirdetés és a kulcs átadás között nem telik el több idő egy napnál.

Ez olyannyira igaz, hogy gyakorlatilag majdhogynem a nullával egyenlő az esélye annak, hogy valakinek legyen ideje böngészni a kiadó lakások között. Ráadásul a bérleti díjak – persze ennek is köszönhetően – olyan magasra szöktek, hogy ember legyen a talpán, aki azt ki tudja gazdálkodni. Nyilván sokaknak nincs más lehetőségük a bérlésen kívül, ha mondjuk nem ingáznak, ám a munkahelyük egy másik városban van. A szálloda, de még a panziók is megfizethetetlenek, így még mindig jobban járnak, ha bérelnek egy lakást.

 

Itt azonban egyből vissza is térhetünk írásom címéhez, mi szerint : Nem fizet a bérlő! Ennek pedig nyilván az is az oka, hogy nem TUD fizetni, a lakásbérlés – bár nem volt más választása – úgy tűnik elhamarkodott döntés volt. Nincs pénz, ám nincs is hova mennie.

Erről az oldalról nézve tehát a bérlők helyzete nem annyira rózsás, mint ahogy azt gondolnánk, a nyakukon maradt bérlőkkel nagyon nehéz dolguk lehet. Ha csak nem gondoskodnak arról, hogy a „nem fizetés” ne történhessen meg. A másik dolog, hogy egy rosszindulatú bérlőtől nem is olyan könnyű megszabadulni, és a jogtalanul ott tartózkodó „ingyenélő” felhalmozódott tartozásait sem egyszerű behajtani!

Ezeket a helyzeteket megelőzendő, fokozott óvatossággal kell eljárnunk, és olyan albérleti szerződést kell kötnünk, amellyel minden oldalról bebástyázhatjuk magunkat – persze akkor is, ha mi vagyunk a bérlők – de ez egy külön téma lesz egy másik írásban.

Megfelelő bérleti szerződés híján meglehetősen nehéz „kirakni” a nem fizető bérlőt, aki önszántából nem kíván kiköltözni. Olyannyira, hogy sok esetben a per az egyetlen megoldás. (persze, ha megoldás egyáltalán - mert időben ez bizony nem túl rövid folyamat, s addig a ki nem fizetett bérleti- és/vagy közüzemi díjak egyre csak növekednek)

Mi a megoldás?

Az illegális, törvénytelen eszközöktől óva intenék mindenkit, azok – nem, hogy nem vezetnek eredményre – de kimerítik a tisztességtelen eljárás fogalomkörét is, könnyen megüthetjük vele a bokánkat, noha saját jogainkért küzdenénk. Járjunk el bírósági, vagy egyéb törvényes úton, de semmiképp se önbíráskodással!

  1. Megoldás lehet egy ingatlanspecialista segítsége, néhány hasznos ötlettel anélkül, hogy bármi törvénybe ütközőt tennénk.
  2. Feltétlenül vegyünk fel személyes kontaktus a bérlővel és nyomatékosan hívjuk fel rá a figyelmét, hogy a közműveket – amennyiben nem rendezi a tartozását – kikapcsoltatjuk. (Noha, kevés az esély, hogy ezt meg is tudjuk tenni – méghozzá a közműszolgáltató elutasítása miatt -, de ettől függetlenül tájékoztassuk a bérlőt ez irányú tervünkről!)
  3. Prevenció – ami alatt azt értem, hogy intő jelek esetén azonnali fellépés a tanácsos. Ha egy alkalommal nem fizetne – vagy nagyon késve – akkor azonnal kezdeményezzük a bérleti szerződés felbontását, legalább is szóban. Amennyiben ezt nem tesszük, egyre nehezebb helyzetbe kerülhetünk. Ha a bérlő nem fizetne első alkalommal, akkor a számlákat rendezzük az általa korábban kifizetett kaucióból, hogy ne halmozódjon a tartozás. (Mert ugye kértünk kauciót?) A kaució létfontosságú előrelátás, láthatjuk is, például az ilyen helyzetekben. A kilakoltatás nem egyszerű, és az egyre növekvő közműtartozásokat a tulajdonoson fogja behajtani a szolgáltató!
  4. Okos ötlet a közművek átíratása a szerződés megkötésekor, ha a tartozások alól előre mentesíteni kívánjuk magunkat! (Ettől kezdve a közművek kikapcsoltatására nem lesz majd lehetőségünk, hiszen az órák nem a saját nevünkön vannak.) Amennyiben villanyfűtés van – akkor nagyon is érdemes átíratni a villanyórákat, hiszen egy téli időszak fűtésszámláinak elmaradása igen csak őszintétlen mosolyt varázsolhat az arcunkra.

Ismerős, jó haver, a barátunk ismerőse, egyre megy. Az ördög nem alszik. Viszont, ha bérleti szerződésünk van, még esély sem lesz arra, hogy bajba kerüljünk, ami annak hiányában - sanszos. (Sajnos)

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2112464617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.28. 23:14:31

Szerintem fogni egy 10 fős baráti társaságot és ugyan azt az ingatlan nekik is kiadni ugyan úgy, beköltöztetni őket.
Jogunk van annak kiadni a lakást, akinek akarjuk, tudtommal.
Aztán majd meglátjuk, hogy bírja, meddig az élősködő, aki nem fizet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.28. 23:57:28

Furcsa mert mostanában mindenhol azt írják, hogy ha a közműveket vissza akarjuk iratni a szolgáltató addig nem teszi meg, amíg ki nem fizetjük a tartozást.

Almandin 2017.04.28. 23:58:06

A közművek átíratása veszélyes lehet. Olvastam olyan esetről, hogy lelépett a bérlő, előtte még a tartozások miatt kikapcsolták az áramot. A bérlő szó szerint felszívódott, utolérhetetlenné vált, így nemcsak a tartozás vált behajthatatlanná, a villanyt sem tudta visszakapcsoltatni a tulajdonos. A szolgáltatónál nem tudta visszaíratni az órát a saját nevére. Lett egy használhatatlan lakása, mert így se lakni, se kiadni, se eladni nem lehetett az ingatlant. Patthelyzet.
Szerintem egy ilyen helyzet rosszabb, mint ha a tulajt kergeti a szolgáltató a tartozás miatt, mert ha egyszer kiteszik a bérlőt, akkor nincs akadálya az el-vagy kiadásnak, vagy a saját részre használatba vételnek.

roxxtar 2017.04.29. 08:48:23

Kozjegyzo. Ennyi a titok. 50ezret senki se ezen sporoljon...

labirintus1 2017.04.29. 08:48:50

@Almandin: szerintem sincs értelme átiratni a közműveket. A szerződés apróbetűs részében benne van, hogy ha a fogasztó nem fizet, akkor a tulajdonosnak kell.
Úgyhogy sajnos tényleg csak a saját dolgát nehezíti meg a tulaj, mert intézkedni sem tud.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.04.29. 08:51:05

mi a helyzet a szürkezónás kilakoltatási stratégiákkal, mint például valaki véletlen beletör egy kulcsot a zárba... minden nap. Biztosan vannak még egyéb kreatv technikák, amivel pokollá lehet tenni a lakó életét, DE nem törvénytelen, de legalábbis lehetetlen bizonytani, hogy ki a jóakarója.

Zsuzsi25 2017.04.29. 08:52:07

@csentecsa: Pontosan!
En egyszer alog tudtam kirakni egy terhes not. De szerencsere 2 honappal megusztam. Azota csak ismerosnek es ferfinek adom ki. Csaladnak soha!

Pilotax 2017.04.29. 08:56:14

Az egész jogi rendszer ami ezt a lehetetlen helyzetet maga okozza. A jogi háttér még mindig az előző rendszer jogi szemléletét tükrözi. Sehol nincs a jogi rendszerben a magántulajdon szentsége. Ha marad is ez a rendszer, akkor legalább többszörösére fel kellene gyorsítani a jogi eljárásokat, mert azok gumiként való elnyújtása a fő oka annak, hogy a vétlen félnek - akár a bérbeadónak akár a bérlőnek- közben többszörösére nő a kára. Pl. amennyiben a bíróság 1 éven belül nem hoz érdemi döntést az okozott kárt fizessék a bíróságok. Korlátozni kellene a birtokban lévő jogát a tulajdonjoghoz képest, valahogy úgy ahogyan az új Ptk. örökösödési joga teszi azt a túlélő házastárs özvegyi jogához képest.

pat bateman 2017.04.29. 08:57:03

Közjegyzői okiratba foglalt szerződés kell vagy legalábbis a szerződést kiegészítő kiköltözési záradék. Utóbbit kicsit olcsóbban számolja fel a közjegyző és a későbbi esetleges problémák során ennek fontos szerepe lehet. A közüzemi átírást nem pártolom. A szerződésbe megfelelően bele kell foglalni a közüzemi szolgáltatások határidőben való fizetését is.

Lacock 2017.04.29. 09:00:09

Úgy tudom, azért íratják át a bérlőre a mérőórákat, mert így a bérbeadónál nem jelentkezik a bérlőtől beszedett közüzemi díj, mint bevétel, (hiszen azt a közműcég a bérlő nevére számlázza, és a bérlő a közműcégnek fizeti, nem a bérbeadónak), így a bérbeadónak ez után nem kell adót fizetnie. Persze, ha egyáltalán fizet adót a bérbeadás után. De ha nem fizet adót, és egy jóakaró szomszéd felnyomja a navnál, akkor ennyivel is kevesebb bevétel után nem fizetett adó elcsalása miatt büntetik meg.

Érdekesség, hogy tudtommal pl. Angliában hetente szedi be a bérleti díjat a tulaj, így hamarabb tud reagálni, ha a bérlő nem fizet, és így a kára is kisebb lehet.

bontottcsirke 2017.04.29. 09:01:06

Komoly cégnek kell kiadni és ők fizetnek mindent. Ennyi. Ha vissza akarokd kapcsolni a közműveket neked kell a végén fizetni, mert kin hajták be?

F11 2017.04.29. 09:03:04

@Almandin: Ez teljesen így van, a lehető legrosszabb megoldás és nagyon sokan tévednek amikor ezt ráerőltetik a bérlőre. Bérlőként a nevemen van a villany és a gáz. Szerződés kötéskor nekem írta SZOLGÁLTATÓ, hogy nem fizetés esetén a mérőt leszerelik és az ingatlan tulajdonosa addig nem kapja vissza erre a fogyasztási helyre a mérőket, amíg a díjtartozást Én, a jelenlegi fogyasztó ki nem egyenlíti. Áfsz apró betűs rész. Tulajdonképpen ha rosszindulatú akarok lenni, akkor ez felhívás a csalásra! Más megoldást kell keresni, ez nem járható út!

anyadmajma 2017.04.29. 09:05:15

Akkor ide is: A KÖZMŰSZOLGÁLTATÓ ÁTÍRJA AZ ÓRÁT, DE A TULAJON FOGJA BEHAJTANI!!!!!!
Ne írkáljatok már faszságokat, lécci.
A pereskedés meg ugye nem csak évekig, hanem évtizedekig is elhúzható.
És még valami: Ha közjegyző előtt kötöm a szerződést, akkor a kijön a hatóság, és 30 napon belül kirakja? Vagy mehetek évekig pereskedni? Mert ugye ha nem akar kiköltözni, akkor a közjegyző felszólításától sem fog megijedni.
Honnan tudtok ekkora baromságokat írni állandóan?

citrix 2017.04.29. 09:07:18

5. pont: Tájékoztatni a bérlőt miszerint Kubatov a jó barátunk és szimpatikus rövid hajú kigyúrt igaz becsületes jóemberek segítenek ha esetleg gond lenne a fizetés körül. Már csak miheztartás végett.

F11 2017.04.29. 09:15:50

@anyadmajma: Nagy tévedésben vagy! A tulajnak már semmi köze mérőkhöz (mivel nem a nevén van) így első körben a bérlőn próbálja behajtani, és szélsőséges esetben a mérőt is leszerelhatik. Szóval ne írj faszságot, ha nem vagy képben. Az már más kérdés, hogy a tulaj majd beballag és kifizeti önként a szolgáltatónak a bérlő tartozását és a mérő felszerelés és kiszállás díját ez csak alsó hangon 10ezres tétel!

Bicepsz Elek77 2017.04.29. 09:21:34

1, A kozmuveket csakbugyviratja az az ELMU vagy a Gazmuvek, ha atulajdonos kezesseget vallal ertuk(engem legalabbis igy informaltak, szoval semmivel sem lesz jobb a dolog).
2, Manapsag at lehet tetetni kartyasra mind a kettot csak kisse hosszabb folyamat. Ez a legjobb megoldas, hogyha kiadjuk a lakast
3, Kaucio az kell
4, Kozjegyzoi hitelesites

anyadmajma 2017.04.29. 10:00:41

@F11: na, akkor ballagj be valamelyik közműcéghez, és konkrétan kérdezz rá. Kézfizető kezességet kell vállalnod. Legalábbis 2-3 éve még kellett. Onnantól kezdve szerinted? Nagy tévedésekben vagytok az ilyen tájékozatlan blogokról, de ha sokan írják a neten, akkor az biztos igaz. Aztán, bár nem kívánom, amikor eljön az igazság pillanata, akkor meg csak néztek, mint a moziban. Én már 3x végigcsináltam, úgyhogy van gyakorlati tapasztalatom. Igaz, ez nem tavaly volt, azóta nem néztem utána, hogy mi változott. És itt kifejezetten a rosszhiszemű bérlőről beszélek. Igaz, ismerem a másik oldalt is, amikor fejőstehén-rabszolgának nézik a becsületes bérlőt. szerencsére ezt nem a saját bőrömön.
A legjobb megoldás a villany és a gáz esetén a feltöltőkártyás óra az albérletben. Távhőnél meg a víznél ez már nem annyira megoldás.

Bicepsz Elek77 2017.04.29. 10:02:01

@Bicepsz Elek77:
Egyebkent lakastol fugg.
Vasracsos 3 zarral. Abbol kettohoz csak a tulajnak legyen kulcsa. Nem fizetes eseten lakast kipakolni amig nincs otthon, cuccait kidobi az utcara es bekoltozni. Mire jon a rendorseg o bizonyitani se tudja, hogy ott lakott(foleg ha nincs szerzodes).

F11 2017.04.29. 10:02:48

@Bicepsz Elek77: Főgáz, EON semmiféle kezességet nem kér, a tulaj lemondott a mérőről, a bérlő átvette. A lakás tulajdonosa ezt 1 hónapja találta ki nálam, már a nevem vannak a mérők, naprakész amit írok. A tulaj az én szolgáltatói szerződéseimet már nem is látta, így valószínűleg fogalma sincs mivel jár, ha nem fizetek és elviszik a mérőt és lelépek....

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2017.04.29. 10:03:34

Én tudok egy még frappánsabb megoldást nem fizető bérlők ellen: olyan áron kiadni a lakást, amit nem csak multimilliomosok tudnak megfizetni. Máris kevesebb lesz a nemfizető bérlő, biztosabb a jövedelem a tulajnak, és nyugodt alvás minden félnek. (Köszönöm a tapsot).

031052 2017.04.29. 10:04:22

Közműveket nem íratunk át. Számlákat saját lakcímünkre kérjük, másolatát elküldjük a bérlőnek, aki nekünk fizeti ki. Maximum a tv-net amit engedhetünk neki.
Bérlőt nem engedjük bejelentkezni a lakcímre és jövedelemigazolást kérünk.
Hogy legálisan, illegálisan, közjegyzővel, vagy anélkül adjuk ki teljesen mindegy. Kirakni csak erővel tudod.

vilagpolgar 2017.04.29. 11:05:30

@Hujber Tünde: Pont, hogy azzal vonzod be a prolikat meg a zűrös alakokat, ha leengeded az árat. A piacon lévő hasonló áru lakásoknál árban a felső harmadra kell cálozni (hacsak nincs teljesen lepusztulva belülről a lakás) és akkor ezek az elemek távol maradnak.

anyadmajma 2017.04.29. 11:05:58

@031052: be is lehet jelenteni, csak kell tőle egy dátum nélküli, kézzel írott nyilatkozat, hogy a mai napon kijelentkezik.
A tv nem közmű, azok valóban az előfizetőn verik le a tartozást, azt lehet engedni.
A jövedelemigazolástól függetlenül se fog fizetni, ha nem akar.
De amíg nem védi a törvény rendesen mindkét felet, és ilyen magasak az adóterhek, addig itt nem lesz kifehérítés.

F11 2017.04.29. 11:06:15

@Hujber Tünde: Ez lenne a reális, mármint az alacsonyabb bérleti díj, de az emberi mohóság mindent felülír......

Almandin 2017.04.29. 13:28:22

@vilagpolgar: Gratulálok. Tehát gazdag =tisztességes, szegény= csaló? Szép kis logika.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.04.29. 15:11:42

@Hujber Tünde: Szóval úgy kellene kiadnom a lakásomat, hogy kevesebb kamatot hozzon, mint a bankbetét? Én vagyok a máltai szeretetszolgálat? Nem. Azért adom ki a lakást, azért nem likvid a benne álló pénzem, azért dolgozok vele és vállalom a kockázatot, hogy többet kapjak, mint a bankban.
Illetve, aki meg tudja fizetni a magas lakbért, az tényleg keres eleget. Amúltkor volt egy jelentkező, aki feketén dolgozott egy körmös szalonban, és havonta két-három alkalommal kap pénzt. (mikor-mennyit) Te kiadnád neki? Én a potenciális késve fizetést és egyáltalán nem fizetés látom benne. "bocsi, engem se fizetett ki a főnök". Én nem szeretném, hogy ez az én problémámmá is váljon.

Bicepsz Elek77 2017.04.29. 17:21:33

@anyadmajma: Errol beszeltem en is!
Feltoltokartyas gaz es villany!! Persze a szolgaltato nem szereti de ragaszkodni kell hozza!!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.29. 18:55:32

@anyadmajma: Most mit ordítasz? Előtted húszan leírták már, hogy nem jó ötlet átíratni a közműveket.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.29. 18:58:07

@031052: bejelentkezni be tud a tulaj engedélye nélkül is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2017.04.29. 18:58:13

@anyadmajma: Hat hónapon belül kirakják közjegyzői papírral. Ez nem kevés idő de kevesebb mint bíróságra menni, ami két év is lehet.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2017.04.30. 12:46:46

@vilagpolgar: "Pont, hogy azzal vonzod be a prolikat meg a zűrös alakokat, ha leengeded az árat. A piacon lévő hasonló áru lakásoknál árban a felső harmadra kell cálozni (hacsak nincs teljesen lepusztulva belülről a lakás) és akkor ezek az elemek távol maradnak. "

Hát, én a cikkből pont azt veszem le, hogy rengeteg a problémás bérlő, pedig ugye a bérleti díjak az egekben, a bérlő meg - amikor beköltözött - fizetőképesnek tűnt. Aztán, hogy hogy nem, kiderül, hogy mégse bírja fizetni a csilliós bérleti díjat...

Egyébként meg a lakás, ahogy a neve is mutatja, arra való, hogy LAKJANAK benne. Nem irodának, meg nem arra, hogy kamatot hozó bankbetétként funkcionáljon. Nem is engedném, hogy egyvalaki több lakással is bírjon, mint amennyiben lakni tud (vagyis egyben). Döbbenet, hogy mennyi lakás áll üresen, és mennyiben dolgoznak (amikor munkára ott vannak az irodaházak), miközben hajléktalanok élnek az utcán.

ariel1 2017.05.02. 07:53:54

Hujber Tünde · 7veszteseg.blog.hu
A Kádár rendszerben volt utoljára, hogy csak egy lakásod lehetett. Szupi az ötleted, csak késtél 30-40 évet. Az otthonról történő munkavégzést is átaludtad. Ébredj fel csipkerózsika.

fairlane 2017.05.02. 11:40:53

@Hujber Tünde: Ötleted maga a velünk élő szocializmus! Javaslom lakhelyül Észak-Koreát, ott még rend és fegyelem van, nem ilyen kapitalista össze-visszaság!

Alapisten 2017.07.17. 11:53:48

@Lacock: Ez egy régi berögzült tévhit a közművekkel. Nem kell a közmű után adózni akkor sem ha a tulaj nevén maradnak az órák. Hiszen nem csak a bevételi oldalon jelenik meg, hanem (feltételezve hogy nem a 10% átalányt, hanem a tételes költségelszánolást választjuk - aki nem így tesz az a maga ellensége) költségként is elszámolom a másik oldalon, hiszen számlával tudom bizonyítani hogy a költség felmerült. Sőt, jobbat mondok. Ha van külön ingóság / ingatlan biztosítás, az is elszámolható költségként. Tehát csak emiatt nem érdemes átíratni az órákat.
süti beállítások módosítása