Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Évszakok – mint az ingatlaneladás kétélű katalizátorai

2017. január 26. - Az értékbecslő

Házat venni télen, eladni viszont tavasszal érdemes! Ha ingatlan hirdetéseket böngészünk, akkor bizony egyértelműen látjuk, hogy a családi házak árai az őszi-téli időszakban igen csak alsó régióban vannak. Azok az eladók, akik a melegebb időszakban, tehát mondjuk az ősz kezdetéig nem tudták értékesíteni kertes házukat, kénytelenek voltak erőteljes árcsökkenést végrehajtani. Így, talán lett némi esélyük az eladásra a hűvösebb időszakok beköszöntével is. Ha a ház mégsem kelne el, akkor pedig új reménnyel kecsegtethet a jó idő. A tavasz vagy a nyári hónapok jobb időszakok a házvásárlásra – persze akkor már más áron!

28913119_l.jpg

Miért nem vásárolunk télen házat?

Talán azért, mert a hűvös évszakok beköszöntével, megváltozik életvitelünk, vele együtt megváltoznak igényeink a lakhelyünkre vonatkozóan is. Már az őszi időszakban is lecsökkennek, majd szépen meg is szűnnek a kerti összejövetelek, már nem töltünk annyi időt a szabadban. A hideg időben megszűnni látszik a terasz létjogosultsága is. Kihasználatlanul áll, vagy ideiglenes raktárrá változik, sok felesleges lim-lom tároló-helyévé alakul.

 A hűvösebb időjárás beköszöntével már a kertben sem tevékenykedünk, nincsenek medencés partik sem és még jó pár hónapig nem is lesznek. Nem vágyunk a szabadban lenni, inkább begubózunk a jó meleg lakásba, munkából hazaérkezvén. Több a csapadékos időszak, hullnak a falevelek, ezért aztán a kert már nem is olyan nagy áldás a tulajdonosoknak. Az avar napi szintű eltakarítása sem egy sokakat csábító tevékenység - nyugodtan bevallhatjuk - viszont elvégezni muszáj. Ráadásul nem csak a kertben kell rendet tartani, hanem a ház előtti járdán, a saját portánkon is, méghozzá napi szinten. Később aztán leesik az első hó, vagy épp ónos, csúszós csapadék hull. A ház előtti rész eltakarítása persze ilyenkor is a tulajdonos feladata, akár napi több alkalommal is. Mulasztást követ el, aki nem végzi el portája jég és/vagy hó-mentesítését, egy esetleges balesetért, személyi sérülésért, melyet a takarítás hiánya okoz, teljes mértékű felelősséggel tartozik!

A fentebb említett munkálatokat az eladónak abban az esetben is kötelessége elvégezni, ha éppen nem is lakik az ingatlanban. Kvázi, vagy napi teendői részévé teszi a kertes házzal járó munkálatokat, vagy megbíz vele valakit, ami pénzbe kerül. A nem kis anyagi ráfordítás, mely havi szinten megjelenik, még inkább arra ösztönzi az eladót, hogy minél előbb szabaduljon meg a felesleges teherré váló háztól. Mivel azonban, a téli hónapokban az eladók is tisztában vannak a megcsappanó érdeklődéssel, ezért jóval kisebb összegért kínálják ingatlanjukat.

Ok-okozat

Ezért olcsó télen a kertes ház. Ha régi vágya valakinek egy családi típusú ingatlan, akkor most van itt az ideje, hogy vásároljon, legalább is a döntés anyagi oldalát nézve. Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy fentiek miatt jóval olcsóbban tud télen kertes házhoz jutni, mint ugyan ehhez az ingatlanhoz tavasszal. A jó idő beköszöntével – értelemszerűen – újra megnő majd a családi házak ára, hiszen az életvitel ismét csak megváltozik, vele együtt az igények is újra átfordulnak.

Pro-kontra

Aki viszont eladni szeretne, tartson még ki egy keveset, hiszen hamarosan újra beköszönt a tavasz, ami az ő malmukra hajtja a vizet. Ha télen – olcsóbb áron – nem kelt el a családi ház, és ha tudunk, akkor most már érdemes várni. A jó idő közeledtével ismét nagyobb igény mutatkozik majd a kerttel rendelkező ingatlanokra. A hőérzet változása kihat az emberek hangulatára is, ez egyszerű lélektan. Egyre több igény mutatkozik a szabadban töltött idő megnövelésére, a kertészkedésre, a mulatságokra, vagy épp az egészséges étrendet biztosító, bio konyhakert kialakítására.

A tavasz tehát valóban katalizátor, és mindkét irányban. Pusztán az a kérdés, honnan közelítjük meg a dolgot, kinek a szemszögéből vizsgáljuk az előnyöket és a hátrányokat, amit az ingatlaneladásban tapasztalhatunk a jó idő beköszöntével.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4212156881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása