Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az adásvételi szerződés – Az eladás anyagi vonzatai

Adásvételi szerződés

2017. január 19. - Az értékbecslő

Adásvételi szerződés megkötése előtt, a felek minden kérdésben megállapodnak, az eladó eladja, a vevő pedig megvásárolja az ingatlant, a kialkudott vételárnak megfelelő összegben. Amint azt említettem, minden olyan fennálló helyzet és körülmény fontos, melyet a feleknek lényegre törően, ám megfelelő részletességgel kell a szerződésbe belefoglalniuk.

48171202_l.jpg

Nagyon fontos tudni, hogy adásvételi szerződést nem köthetünk ügyvéd közreműködése nélkül. Ekkor a jogi szakember minden olyan információt a rendelkezésünkre fog bocsájtani, amire szükségünk lesz az okirat hivatalos megírásához, persze ezt ő fogja papírra vetni, nem mi. Ennek az is a célja, hogy az üzlet bármiféle anyagi veszteség nélkül köttessen meg. A szükséges dokumentumokat beszerzi helyettünk, illetve ellenőrzi, hogy az eladásra szánt ingatlan rendelkezik-e azokkal a következményekkel, melyek feltételei az értékesítésnek. (pl. nem áll-e végrehajtási eljárás alatt, tényleg az eladó tulajdonában van-e, stb.)

Tartalmi elemek - adásvételi szerződésnél

Ezeket az adatokat a szerződésnek mindig tartalmaznia kell:

  • a lakás, ház eladójának és vevőjének személyes adatait – név, születési hely, születési idő, anyja neve, lakcíme, személyazonosító jele, adóazonosító száma – szervezet esetében annak megnevezése, statisztikai azonosítója, székhelye, és cégbírósági bejegyzésének száma
  • a felek állampolgárságára vonatkozó nyilatkozatot
  • az ingatlan pontos címét és helyrajzi számát
  • a vételár pontos összegét
  • a vételár kifizetésének módját és természetesen annak ütemezését
  • a szerződéssel létesíthető elővásárlási jog, vételi jog, eladási jog (Ptk. szabályai szerint)
  • a birtokbaadás részleteit
  • az eladó végleges (visszavonhatatlan) hozzájárulását a saját tulajdonjogának törlésére a földhivatali eljárás során

 

Hitelügyintézés esetén – ha a vásárló a vételár egy részét banki hitellel teljesíti – a banknál meglévő feltételeknek megfelelővé kell tenni a szerződés teljes szövegezését, mely igen pontos megfogalmazást követel a sikeres elbírálás érdekében!

Ami mindig az ügyvéd hatásköre:

Az ügyvéd tulajdonképpen minden folyamatot koordinál és minden olyan dolgot személyesen és teljes volumenében elintéz, melyre az adásvétel hivatalos formában való feltételeinek meg kell, hogy feleljen.

Ellenőrzi a vevő és az eladó személyazonosságát, beszerzi az ingatlan tulajdoni lapját az illetékes földhivataltól, és megbizonyosodik a lakás, vagy ház tehermentességéről is. Nem feltétel a tehermentesség, de annak megléte igen fontos információ és érdemben befolyásolja mind az ügyintézést, mind pedig az eladási procedúrát, így az adásvételi szerződést is.

A részletes tájékozódás után elkészíti a szerződést, majd átbeszéli azt a felekkel, és tájékoztatja őket a dokumentum jogi következményeiről, és teljes részletességgel közli az ezzel felmerülő költségeket és kötelezettségeket is, mindkét féllel, mely tájékoztatás az adóvonzatokra kiterjedően is megtörténik.

Gyakorlatilag mindent elintéz, nekünk a jóváhagyás után azt már csak aláírásunkkal kell nyugtáznunk.

Az aláírást követően az ügyvéd eljuttatja a földhivatalhoz a már aláírt szerződést, általában két, vagy több példányban. Abban az esetben, ha a vételárat a vevő még nem egyenlítette ki teljes mértékben, akkor az adásvétel tényét jegyzik fel a hivatalban.

Egy tapasztalt, jó ügyvéd mindenben a segítségünkre lesz, okos dolog tehát valóban megbízható és alapos jogi személyt választanunk ingatlanunk eladásakor.

Ami pedig ezután történik, úgy, mint birtokba adás, stb., az ingatlaneladásról szóló könyvemben részletesen megtalálható.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4312130557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása