Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Alábecsülheted, ha nem becsülteted!

avagy…az értékbecslő fontossága

2016. december 30. - Az értékbecslő

Amikor szeretnénk eladni ingatlanunkat, nagyon sokszor egyéni „akciókba” kezdünk, remélve az anyagi megtakarítást, és saját magunkba fektetett bizodalmunk az egekig képes megnőni. Azt gondoljuk, mi leszünk az elsők, akik majd megváltják a világot és mindenféle segítség nélkül - noha tapasztalattal és hozzáértéssel nem rendelkezünk - jó nagy haszonnal, értékbecslő nélkül, ingatlanszakember nélkül, pillanatok alatt értékesítjük lakásunkat, házunkat.

57957822_l.jpg

Van, hogy ez így sikerül is, hiszen az élet kiszámíthatatlan. Reális esély viszont kevés van erre, ezt mutatják a tapasztalatok. A következőket számításba véve ellenben a lehetőségeink egy kiváló üzlet megkötésére ugrásszerűen megnőhetnek:

A megfelelő – a valóban megfelelő (!) irányár képzése igen fontos. A túl magas, vagy épp túl alacsony ár – persze más szempontokat figyelembe véve – mindenképp előnytelen. Ezért olyan fontos az értékbecslői szaktudás igénybe vétele. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden ezen múlhat. Ha valami rosszul sül el, utána már érvénybe lép egyik kedvelt szólásom: „Késő bánat, eb gondolat!”

A reális irányár nagyon kedvezően befolyásolhatja az értékesítést, persze azzal együtt, hogy az áralku lehetőségét is figyelembe vesszük, melyről sokan elfeledkeznek. Nyilván nem arra gondolok, hogy labdaként ide-oda dobálózunk a milliókkal, vagy súlyos százezrekkel. Inkább arra próbálok rávilágítani, hogy egy ésszerűen, okosan és előrelátóan megállapított irányár lényegesen pozitívabb érzést kelt az érdeklődőben. Az „okos” irányárból világosan látszik, hogy abból néhány tízezres biztosan lefaragható!

Ha minden esetben reálisan, ám igen is taktikusan állapítjuk meg az irányárat, az szinte biztosan hajtani fogja a vizet a saját malmunk forgókerekébe! Úgy gondolom, hiszen tapasztalom, hogy az értékbecslés fontossága nem képezi vita tárgyát. Aki igénybe veszi nem is szándékozik vitatkozni ezzel, hiszen saját bőrén is megtapasztalja óriási szerepét, ami az eladás sikerességét katalizálja. Szerencsére ez látható is a mindennapi életben, hiszen ugrásszerűen megnőtt az utóbbi pár évben azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik szakértő segítségét bevonva adták el gyorsan és sikeresen ingatlanjukat. Ez alatt nem kevesebbet értek, mint a vágyott: nyertes-nyertes pozíciót. Mi van, ha?

Nem jó az ár:

  • Kidobjuk a hirdetésre szánt pénzt az ablakon, hiszen egy bizonyos idő után azt tapasztaljuk, hogy nem, vagy alig jelentkeznek az ingatlanra. A kis számú érdeklődő már az első telefon után köddé válik. Ha mégis eljön, soha többé nem látjuk viszont.
  • Az eladási procedúra rendkívül hosszú időre nyúlik, lehet, hogy évekbe telik, mire – rengeteg ármódosítás után – végre elkel az ingatlan.

Jó az ár:

  • Ha kellően átgondolt és értékbecslő segítségével állapítjuk meg az árat, az egészen biztosan reális lesz, nem fog senkit elriasztani és minden kétséget kizáróan valós lesz. Ezzel nyilvánvalóan megnöveljük az érdeklődők számát. Ezzel pedig nem kevés pénzt spórolhatunk, ami a hosszúra nyúló hirdetésekkel járó kiadások mellett nem lenne lehetséges.
  • Igen gyorsan elkelhet az ingatlan, és a vételárat hamar a magunkénak tudhatjuk. Nem okozunk magunknak (ár alatti értékesítés) anyagi veszteséget, és érdeklődőben sem lesz hiány a túl magas ár miatt. Az is fontos, hogy a „gyanúsan olcsó” kategóriát is elkerüljük, s ne soroljuk lakásunkat azok közé!
  • A jó ár eredménye egy gyors és mindkét fél számára kedvező adásvételi szerződés lesz, mellyel felesleges és bosszantó köröktől kímélhetjük meg magunkat, ami egy rossz irányárnál évekig történő, görcsös árulást eredményezne. Végül pedig egy végső elkeseredésből történő, elhamarkodott, átgondolatlan árcsökkenést végrehajtva, jóval a reális ár alatt adnánk el egy egész élet munkáját.

Ne becsüljük tehát alá az értékbecslő fontosságát. Ez egy szakma. Van létjogosultsága, talán nem is véletlenül.

Van véleménye? Beszéljük meg! Szeretettel várom a kommenteket a leckével kapcsolatosan, hogy a felmerülő kérdésekre válaszolhassak!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5312084391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása