Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Első lecke – A döntéshozatal

2016. november 29. - Az értékbecslő

Mi lehet az első dolog, amivel saját magunk előtt tisztában kell lenni?

Egyszerűnek tűnhet, mégsem annyira egyértelmű sokak számára, hogy mi a valódi cél. Eladni vagy csak árulgatni szeretnénk az ingatlant? Tudni kell előre, hogy mennyi időt és energiát kívánunk belefektetni az ingatlaneladásba, és – bár meglepő lehet, de - azt is, hogy mennyi anyagi költséget vagyunk hajlandóak áldozni erre. Anyagi ráfordítás nélkül ugyanis szinte lehetetlen értékesíteni a lakásokat. A legfontosabb, hogy a lehető leggyorsabban és a lehető legmagasabb áron vigyük véghez a tranzakciót. Ezzel gondolom, mindannyian egyetértünk.

37584810_l.jpg

Amikor valaki csak hirdetgeti, árulgatja a házat, lakást, akkor egyértelmű, hogy nem létszükség a gyors és hatékony eladás, akkor – mintegy – kipróbáljuk, vizsgáztatjuk az ingatlant, hogy mennyiért tudnánk azt eladni, ha épp így döntenénk. Ebben az esetben nem szükséges – sőt felesleges is – pénzt fektetni a hirdetés költségeibe, és még energiát is balgaság lenne ráfordítanunk. Ilyenkor  nincs tét, nincs szükség, ami hajtana bennünket. Ha viszont feltett cél, hogy gyorsan megszabaduljunk a feleslegessé vált ingatlantól, vagy a vételárra is zárós időn belül szükségünk van, akkor nem árt ésszerűen és célirányosan cselekedni.

A következő leckékben részletesen kitérek néhány témára, de előbb jöjjön pár fontos tanács röviden, összegzésszerűen és lényegre törően.

Mi lehetne fontosabb, mint az irányár megállapítása?

Bátran mondhatom, hogy semmi. Az ingatlan árát nem a „hasonló” hirdetések alapján és nem is a szomszéd elképzelése szerint kell megállapítani, hiszen így könnyel alul-illetve túlárazhatjuk azt. Az sem épp okos megoldás, hogy az lesz számunkra az irányadó, hogy mennyi pénzre van szükségünk. Nos, ez finoman fogalmazva a kutyát sem érdekli, nem, hogy az esetleges vevőt – kvázi az árhoz ennek az égvilágon semmi köze nincsen.

Olyan esettel is találkoztam már – persze ez sem célravezető, sőt még hátráltatja is az eladást – hogy árképzésnél belekalkuláljuk az eltelt idő inflációját, vagy mondjuk a tisztasági festés árát. Ilyenkor persze megint csak irreális árat produkálunk, így jobb, ha ezt is elfelejtjük, ha hatékonyak szeretnénk lenni.

Néhányan kizárólag arra hagyatkoznak, amit az újságokban, vagy a hirdetési oldalakon találnak, és onnan kalkulálnak árat. Ez néha célravezető megoldás, ám ilyenkor nagyon figyelni kell, hogy a valóban egyező paraméterű lakáshoz „hasonlítsuk” a sajátunkat. A hasonlóság itt mindenképp kell, hogy vonatkozzon az ingatlan paramétereire, nagyságára, de még az elhelyezkedésére is, különben már is fals lesz az irányár.

Az árképzés sok esetben nem sikerül, hiszen nem születtük sem árképzőnek, sem értékesítőnek, illetve a lakáshoz fűződő érzelmeink is nagymértékben befolyásolnak bennünket. Ilyenkor persze csak várjuk a telefonhívásokat, és a vevőket, de azok csak nem jönnek. Ekkor manifesztálódik az a tipikus eset, hogy pánikba esünk, elkeseredünk és elkezdjük folyamatosan csökkentgetni az ingatlan árát.

A helyes irányár megállapítása gondos és megfontolt előkészítést igényel, s abba jó, ha alku tartalék is bele van építve, azonban itt is óvatosan kell kalkulálni. A lakás energetikai besorolás, emelet szint, építés éve, a lakás állapota, az épületgépészet, a havi fenntartási költség és a panoráma is döntő szerepet játszik, hogy mennyi az ingatlan valós értéke. Egy eltúlzott irányár elriasztja, az alacsony ár pedig gyanakvásra készteti az érdeklődőket.

Ha nehéz a döntés, vagy úgy érezzük, nem igen sikerül jó árat meghatározni, mindenképp érdemes értékbecslőhöz fordulni, s olyan szakembert keresni, akinek semmilyen érdeke nem fűződik az eladás eredményéhez. Az értékbecslő nem csak szemrevételezéssel kalkulál, hanem az ingatlan jogi helyzetét is vizsgálja a dokumentációkból, illetve annak műszaki állapotát is látja. Mindemellett, rendelkezik árképzési tapasztalattal, tehát az általa megállapított érték minden kétséget kizáróan pontos és reális lesz.

Összegzés:

Ingatlant elkapkodva, szakértő nélkül eladni nem szabad! Egy hiteles dokumentummal a kezünkben köthetünk csak nyertes-nyertes pozíciós üzletet, ezt ne feledjük! Célunk – ha a döntés megszületett – az eladás! Sok esetben egy élet munkája kerül „kalapács alá”, gondoljuk meg tehát a döntésünket, kiaknázva egy szakember hozzáértését!

Ha kérdés merülne fel az első leckével kapcsolatosan, várom a hozzászólásokat, kérdéseket, hogy segíteni tudjak!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6412009604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása