Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

A kérdés ismét aktuális – Az otthon melege időszerűvé vált

2016. november 17. - Az értékbecslő

Itt a tél, már késő gondolkodni, mostanra már működő fűtési megoldással kell rendelkeznünk, hogy ne fázzunk. Aki épp most hozza meg a döntést mondjuk egy átalakítás mellett, annak nagyon igyekeznie kell.

Nyilván az a jellemző, hogy a ház épülésekor eleve megvan a fűtési elképzelés, és az is általános, hogy novemberre már az „átalakítók” is megvalósították elképzelésüket, ami a házuk, lakásuk fűtését illeti. A panelek nyolcvan százaléka távfűtéses, (hiszen alapból, az építéskor úgy lettek kialakítva) ott nem igen kell azon gondolkodni, mi lesz, ha beköszönt a tél. A távfűtés persze hagy maga után némi kívánnivalót, mind hatékonyság, hőérzet, mint pedig a havi kiadások szempontjából. Ezért aztán egyre többen vannak, akik  – egyedi mérőket felszerelve – próbálnak leválni az általány fizetés kötelezettsége alól, illetve átalakítják egyéb fűtési rendszerre a már meglévőt.38005248_l.jpg

Néhányan szerencsés helyzetben, alulról és felülről is „fűtve” vannak. Nem ritka, hogy maguk a lakásban futó fűtéscsövek is elegendőek egy egész lakás felmelegítésére. Ezekben a lakásokban általános, hogy egész télen ki vannak kapcsolva a hő-leadók és még így is megfelelő a hőmérséklet. Aki viszont nincs ilyen kedvező helyzetben, annak vagy vállalnia kell az óriási fűtésszámlákat - vagy a fűtés átalakítás költségeit és az azzal járó kellemetlenségeket -, hogy legalább a következő fűtési szezonra könnyebb helyzetben legyenek anyagilag.

Akik most döntenek – húzzanak bele! – milyen fűtési módot válasszanak?

Érvek és ellenérvek, tanácsok és vélemények – a teljesség igénye nélkül, három rendszert megemlítve.

Hagyományos fűtési technika

Először is, melyek ezek?

Ide tartoznak az olajkályhák, a szenes- illetve fatüzelésű eszközök, kályhák vagy kazánok, illetve még a cserépkályhák, kandallók is.

A hagyományos fűtés egyik nagy előnye, hogy technikáját nagyjából más ismerjük. A buktatóival is tisztában vagyunk, hiszen már jó ideje alkalmazzuk ezeket, így vannak tapasztalataink a mechanikáját költségeit és működését illetően is.

A másik jó dolog a hagyományos fűtési technika alkalmazásánál, hogy a bevezetési költségek, úgy, mint a beépítéshez szükséges anyagok, illetve a beruházás – „one block” – viszonylag alacsonyak.

Ami nem kifejezetten szól mellettük, az, hogy nem mondhatjuk kifejezetten energiatakarékosnak őket, és az sem utolsó szempont, hogy a lakás felmelegítéséhez bizony fizikai munkát is végeznünk kell. Ez a XXI. században már eléggé idejétmúlt tevékenység, ha a kényelmi szempontokat vesszük figyelembe. A tüzelő beszerzése és a napi, többszöri „begyújtás” nem kevés időt és energiát emészt fel a családtagoknál. Itt kell azt is megjegyezni, hogy a jövő évtől Európai Uniós szabályzatok lesznek érvényesek ezekre a fűtési eszközökre is, méghozzá elég szigorúak! Tehát idén bevezetni ezeket már nem ajánlatos – a törvények kimenetelének bizonytalansága miatt.

Inverteres hűtő-fűtő klímaberendezés

Ennél a fűtési megoldásnál is várhatóak változások – nem kis bosszúság lesz várhatóan a klímatulajdonosoknak – mégpedig, hogy a régi típusú gázzal működő klímaberendezések cseréjére kötelezik a lakosságot, szintén a 2017-es évben. Ennek környezetvédelmi okai vannak, s ez is EU-s szabályozás miatti változás, csak úgy, mint a régi fűtési rendszerek működési előírásainak szigorítása.

Aki klímával fűt, tudja, hogy valóban energiatakarékos és nagyon modern technika, kényelmes, biztonságos és kellemes hőérzetet biztosít. (Persze kisebb lakásokban hatékony igazán.) Hátránya talán, hogy a kültéri egység kissé zajos lehet, és a kemény mínuszokban nem biztos, hogy elegendő, általában rá kell segíteni egyéb módon a fűtésre.

Kondenzációs kazán

Ezt a technikát még megemlíteném, noha a beruházási költség meglehetősen magas, ám valóban energiatakarékos az egyéb, hagyományos fűtési technológiákhoz képest. Előnye továbbá, hogy tényleg biztonságos és négyzetmétertől függően, akár húsz-harminc százalékos megtakarítást is elérhetünk vele egyetlen fűtési szezonban, a hagyományos fűtésekhez képest.

Természetesen az sem mindegy, hogy padlófűtést alakítunk ki, vagy radiátoros hő-leadással oldjuk meg a kivitelezést.

A lakás, ház méretének függvénye is, hogy milyen rendszert kívánunk alkalmazni, de természetesen itt is az elsődleges szempont pénztárcánk vastagsága. Fűteni minden télen szükséges, ezért nem csak a beruházással, hanem a havi kiadásokkal is minden esetben számolnunk kell.

Ami zárszóként igen fontos, úgy a most épülő, mint a régi házak megfelelő szigetelése, és a nyílászárók jó kiválasztása- cseréje, hiszen így a havi költségeket még inkább csökkenteni tudjuk.

 

 

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/ 
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7611968081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása