Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Legyen a beltér kültéren!

2016. október 24. - Az értékbecslő

Arról már igen sokat beszéltünk, hogy mekkora mértékben nőttek meg az ingatlanárak, arról is folyt már értekezés, hogy budapesti viszonylatban pláne megfigyelhető az áremelkedés, már-már óriásinak mondható a különbség a nagyvárosok és az agglomeráció viszonylatában. 11042113_l.jpg

 

Az ingatlanforgalom is felpörgött és olyan érzésünk van néha, hogy mintha egész Magyarország a fővárosba kívánna vándorolni. Arra is gondolni lehet, hogy az ingatlan befektetők is aranybányának látják a budapesti lakásokat, ezért aztán rohamos mértékben megkezdődött ezeknek az ingatlanoknak a felvásárlása. Ez pedig nem máshoz vezet, mint az albérletek óriási mértékű árnövekedéséhez. Ördögi kör, noha lenne más megoldás is arra, ha valakit mondjuk munkája, vagy tanulmányai, esetleg egyéb más elfoglaltsága kényszerít a fővárosban tartózkodásra nap, mint nap.

Ezen már csak azért is érdemes elgondolkodni, mert az árak növekedésében számottevő stagnálás még mindig nem igen tapasztalható, a lakások, házak eladási értéke még mindig – bár lassabb – de folyamatos felfelé kúszást mutatnak. 

Mi felé orientálódik a magyar? 

Az árak helyzetében nem igen látni könnyítést a használt ingatlanokkal kapcsolatban sem, az újakhoz képest. Tavaly pl. egy átlagos lakás úgy nagyjából 10-12 millió forint között mozgott hazánkban. Persze ez főleg a budapesti lakások árai miatt ennyi, hiszen ez egy magyarországi közép ár, ami az elmúlt évek átlagához képest több mint tíz százalékos emelkedést láttat. Országos szinten az emelkedés csak mindössze a fele volt a budapesti lakásokhoz képest.

Ez nem mást jelent, mint azt, hogy három vagy négyszer is olcsóbb egy ingatlan vidéken, vagy az agglomerációkban, mint mondjuk Budapesten, vagy más nagyvárosban. Ott is, ahogy a külterületek viszonylatában is a legnépszerűbb ingatlanok a társasházi lakások, melyek kelendősége jóval nagyobb még a kertes-családi házaknál is. 

Hol érdemes most ingatlant venni? 

Ebből következik tehát a kérdés, hogy aki nem feltétlenül ezt szeretné, de kénytelen napjai oroszlán részét a fővárosban tölteni, hogyan tudja kihozni a legjobbat helyzetéből?

Nem máshogy, mint a külterületeken, az agglomerációban, vagy közel eső kisebb településen ingatlant vásárol, illetve bérbe vesz, s napi szinten ingázik a fővárosba.

Ez a megoldás lényegesen kedvezőbb, mint a városban lévő ingatlanok közül választani, még abban az esetben is, ha az utazás idejét, plusz az ezzel járó költségeket is hozzászámoljuk.

A közlekedés viszonylag jó helyzete miatt, ha valaki ötven, hatvan km-re lakik is Budapesttől, különösebb plusz problémával nem kell szembesülnie sem időben, sem kiadásban, ha ingázik. Egy belvárosi közlekedést figyelembe véve, egyáltalán nem kell többlet idővel számolni, ha csak a reggeli – és délutáni csúcsforgalmakra gondolunk.

Adott esetben egy busszal, vagy egyéb tömegközlekedési eszközzel még rövidebb idő alatt eljuthatunk A-ból B-be a fővárosban, mintha közvetlenül a központban élnénk, szerintem ezt nem is kell magyarázni egyetlen budapesti lakosnak sem.

Hozzá számolva továbbá, hogy anyagilag sem járunk rosszabbul, akkor már csak azon kell elgondolkodni, mennyit spórolhatunk havi szinten azzal, ha mondjuk harmada, vagy negyede annyit fizetünk ki bérleti díjra egy külterületen, mint a városban.

A fentiek persze nem csak a lakhatás szempontjából érvényesek, de a befektetőknek is érdemes lenne elgondolkodni. Igen csak jövedelmező lehet egy - az agglomerációban elhelyezkedő ingatlanba befektetni, mert abból hosszú távon egészen biztosan jövedelmező üzletre lehet számítani. 

Előre gondolkodni tehát ebben a témában sem árt, hiszen a jövőkép előre látható. Sem stagnálás sem pedig csökkenés nincsen az árakat illetően, úgy is mondhatnánk: Fenn a csúcson az ingatlanárak, a nagy folyó mindkét partján.

Érdemes tehát kicsit kintebb húzódni, és havi szinten igen számottevő összegeket megspórolni egy agglomerációs területen lévő ingatlan megvásárlásával, illetve bérlésével.

Hab a tortán, hogy munkánk végeztével a délutánokat, estéket, hétvégéket kellemesebb, csendesebb, összehasonlíthatatlanul jobb levegőjű környezetben tölthetjük, távol a nagyváros minden elképzelhető negatívumától.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8311835209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása