Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mi lesz, ha vége lesz?

2016. október 12. - Az értékbecslő

Mint ahogy azt szinte minden magyar tudja, tervezett egy olimpia játék megrendezése kis hazánkban, méghozzá nem is olyan messze távolban. 

Sokakban jó, sokakban viszont rossz érzést kelt ez a tény, politikai beállítottságtól függetlenül, mert néhányan félve néznek a megrendezéssel elkerülhetetlenül vele járó problémák felé. Egy ilyen – félelemre talán okot adható – tény, hogy vajon mi lesz az olimpiai célra megépített ingatlanok sorsa, az ötkarikás játékok befejezése után. 

39354441_l.jpg

Engem ez a téma – főként, mint ingatlanos szakembert – nagyon érdekelt, és rengeteget olvastam erről, kutakodtam, hogy másoknak mi lehet a véleménye az úgynevezett „magyar olimpiai falu” okán építendő ingatlanok további hasznosításáról.

Szerettem volna megosztani ezt másokkal is, akik talán hasonló fenntartásokkal bírtak az ingatlanok sorsával kapcsolatban, ezért minden lehetséges fórumon megpróbáltam utána járni a dolognak. 

Kutakodásaim során azt találtam egy ingatlanos szakember beszámolójában, hogy van Magyarországon egy külön erre alakult és specializálódott team, mely azon dolgozik, hogy miként lehetne utóhasznosítani a majdan megépülő, ám oka-vesztett építményeket. 

Először is

Nagyon fontos kérdés szerinte az, hogy gazdaságossági és nem utolsó sorban környezetvédelmi oldalról előzetesen minősíteni kell az olimpiai célra épülő ingatlanokat, már amennyiben erre lehetőség van. Ez után lehetne csak érdemben beszélni arról, hogy az olimpia befejezése után mire és miképpen lehet majd használni a megüresedett épületeket. 

Ebből adódóan aztán, ahogy a fent említett szakértő szavaiból kivettem, ehhez egy abszolút egyedi rendszert kívánnak a közeljövőben kidolgozni, figyelembe véve más országok már meglévő tapasztalatait. Nagyon megkönnyíthetik ezzel a magyar csoport munkáját, hogy ezek a minősítések minél profibbak, kvázi minél alaposabbak legyenek. 

A minősítésnek köszönhetően, persze, ha az valóban szigorú feltételek és hozzáértés szerint történik, egészen pontosan meghatározható már a felépüléskor a  különféle épületek későbbi értéke is, nem pusztán az akkori. 

Az ingatlanpiacon olyan – már elfogadott – minősítő rendszert használnak, melyet más országokban is elfogadnak, de vannak olyan országok is, pl. Anglia, vagy Németország, ahol teljesen egyedi rendszer lett kidolgozva és bevezetve.

Itthon jelenleg két fajta rendszer létezik, mely egy angol, illetve egy amerikai „másolat”. 

A pályázók remélhetőleg a legnagyobb gondossággal járnak majd el. Ahogy ígérték a tervezéskor és a kivitelezéskor is nagy hangsúlyt fektetnek majd a legjobb és leghatékonyabb utóhasznosításra, ám ezzel együtt még nem kevés szempontot kell majd figyelembe venniük.

Ilyen például, hogy az építés helyén meglévő adottságokat maximálisan kihasználják, ezzel az új fejlesztéseket a lehető legminimálisabb szintre tudják csökkenteni.

Ez így van a közlekedési rendszer kialakításánál is, és nagy örömömre arról is tájékozódtam, hogy a kötött pályás közlekedésre - úgy, mint gyalogosforgalom, kerékpárutak, - is nagy gondot fordítanak majd. A tervek szerint ebben az esetben is maximális környezettudatossággal járnak majd el, mint ahogy a különféle létesítmények megtervezéskor és megépítésekor is. 

Ami a lényeg és számomra igen megnyugtató, hogy semmi esetre sem kerülhet sor arra, hogy felesleges épületek kerüljenek megépítésre. (Mint ahogy azt sajnálatos módon már láthattuk egyes országokban, ahol olimpia került megrendezésre.)

Így tehát a pályázók terveiben nem szerepelnek olyan ingatlanok, melyek csak az olimpiától függnek, sőt arról olvastam, hogy kizárólag olyan falakat húznak majd fel, melyet ettől függetlenül is szükségesek lesznek.

Kihasználhatóságuk ennek tudatában egészen biztosan meg lesz oldva.

A pályázók leírásaiból arra lehet következtetni, hogy amennyiben mégis szükség lesz olyan létesítmények megépítésére, melyek kizárólag csak az olimpia lebonyolításához kellenek, akkor azok mindegyike visszabontható formában készül majd, illetve egy úgynevezett ideiglenes megoldású lesz.

Remélem, hogy sokakat megnyugtattam e tényfeltáró nyomozással, s mindezek tudatában felhőtlenebbül szurkolhatunk majd a hazai pályán versenyző sportolóinknak!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7911798461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása