Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Nehéz dió új építésű lakáshoz jutni…

2016. augusztus 12. - Az értékbecslő

Legalább is Magyarországon. A tavalyi évben a felmérések szerint hazánkban volt az átadott, új építésű ingatlanok száma a legalacsonyabb Európában.

17747729_m.jpg

Persze arról megoszlanak a vélemények, milyen lakást jobb vásárolni, használtat, újat, felújítottat, vagy felújítatlant. Ez pénztárcafüggő, igények szerint változik, az egyéni élethelyzetek függvénye is lehet. No, és persze meghatározza a vásárláshoz való viszonyunkat a helyrajzi kérdés is, tehát a város vagy az adott régió milyensége. Itt jegyezném meg azonban, hogy ezek statisztikák „csupán”, melyek a mostani időszakra, illetve a közelmúltra vonatkoznak. Mind a helyrajzot illetően, mind pedig az árakat nézve vannak kiugró példák a növekedésre és a csökkenésre is. Noha ez leginkább a két fél – eladó és vásárló – egyéni megállapodásának függvénye, néha a szükség törvényt bont. Gondoljuk csak arra, ha valaki a munkája miatt kénytelen egy másik városba, vagy egy ahhoz közelebb eső régióba költözni.

Aki az új építésű lakás vásárlása mellett dönt, manapság nincs könnyű helyzetben, nem dúskál az ország ilyen ingatlanokban. Jó hír viszont, hogy a felmérésekből az is kiderül, hogy a jövőben fellendülni látszik az „friss -ropogós” lakások építése. Szemmel láthatóan növekednek az építési engedélyek kiadásai ezzel kicsit pozitívabb hangulat uralkodik az itthoni ingatlanpiacon. A helyzet tehát inkább reményteli, mintsem reménytelen.

Az otthonteremtési támogatás, valamint az áfa csökkenés – mely jelentős mértékben, 27 százalékról mindössze 5 százalékra redukálódott – feltétlenül jó irányban hatott az ingatlanpiacra. Még az is megfigyelhető, hogy a már korábban leállított építkezéseket nagy számban újraindítják, és e mellett több új beruházás is elindult. A korábban említett építési engedélyek számának rohamos növekedése pedig mindenképp arra enged következtetni, hogy jó irányba haladunk.

Az, hogy új lakások épülnek, és egyre nagyobb számban, még nem jelenti azt, hogy az árak csökkennének, sőt ilyen eredményről beszámolni egyáltalán nem lehet. Két évvel ezelőtt kezdtek emelkedni az árak, és azóta is megfigyelhető ez a tendencia. A mai helyzet nagyjából az, hogy egy új építésű lakást nagyságrendileg háromszázezer forint körüli négyzetméteráron tudunk megvásárolni Magyarországon, ami azért valljuk be, elég borsos ár. Európai szinten globálisan ez látható, az árak szinte azonosak. Ennél – a felmérések szerint – az európai régióban, csak Csehországban lehet még drágábban lakáshoz jutni. 

Nyilvánvaló, hogy vannak különbségek a régiókban országos és településbeli szinten is. A nagyvárosokban és a fővárosban, ami hazánkat illeti, még mindig drágábban juthatunk ingatlanhoz, és nem lehet olyan fényt látni az alagút végén, ami arra engedne következtetni, hogy ez valaha, vagy legalább is zárós határidőn belül változásnak indulna.

Nincs ez másképp a környező európai országokban sem, ott is a fővárosok vezetnek a vidéki ingatlanok előtt, nem kevesebb, mint háromszoros értékkel.

Az árak sajnos folyamatosan emelkednek a kültéri régiókkal szemben, ami persze betudható nálunk a jelzáloghitelek növekedésének is, melyeket azért nagy számmal veszik igénybe Magyarországon. Persze ezzel a háztartások bevételének növekedése nem növekszik arányosan, ami megint csak nem könnyíti meg a törlesztéseket, hogy finoman fogalmazzunk.

Hogy mi várható? Nehéz megjósolni, de annyi bizton állítható, hogy árcsökkenésre a közeljövőben nem igen lehet számítani. Az, viszont, hogy reményteli a helyzet az új lakás építések projektjeinek köszönhetően, illetve a régi, leállított tervek újraindításának, feltétlenül így van. Radikális különbségekre az árakban azonban vajmi kevés esély van. Ezért aztán nem érdemes várni a vásárlással, ha sürget az idő az otthonteremtésben.

Aki tehát feltétlenül új lakást szeretne, bátran kezdjen el nézelődni, kutakodni, hogy jó képet kapjon a közeljövőre nézve, nehogy lemaradjon álmai otthonáról! Egy ingatlanspecialista, illetve egy irányár specialista igénybevétele nem csak, hogy megkönnyíti a keresést, de abban is nagy segítségünkre lesz, hogy reális áron, kvázi kétségek nélkül jussunk hozzá ingatlanunkhoz, annak tényleg valós értékén.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4010380174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása