Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ha a telek már megvan…

2016. augusztus 09. - Az értékbecslő

Igaz, nemsokára itt az ősz, mégis van olyan építkezési forma, amit minden további nélkül elkezdhetünk most is. Jó esélyünk van arra, hogy az ősz végi levéltakarításnak már aktív részesei lehetünk úgy, hogy bent lakunk álomházunkban. A Karácsonyi ünnepeket pedig már egészen biztosan kertes házunkban tölthetjük, mi több, sütögethetjük a steak-et is a szabadban, ha éppen kültéren kívánjuk eltölteni az Óév utolsó napját.

41852146_m.jpg

Gyorsan, jó minőségben és főleg idegeskedés, stressz nélkül épülhet fel családi házunk, „pillanatok” alatt. 

Nem másról van szó, mint a könnyűszerkezetes házakról, melynek aranykorát éljük mostanság, noha nem számít újdonságnak.

Nos, vitathatatlan tény, hogy ez a lehetőség egy rendkívül korszerű, igen gyors építkezést tesz lehetővé, olcsó fenntartási költségű, tetszetős családi házat eredményez.

Ha e mellett döntünk, általában ingyenes árajánlatot kapunk az általunk kiválasztott kivitelező cégtől, melyben még az építőanyag fajtáját, mennyiségét és a minőségüket is jól sejtető, részletes árakat is megtaláljuk.

Igen nagy előnye továbbá, hogy a legtöbb kivitelező cégnél a megrendelt építőanyagok közvetlenül a mi – megrendelő – nevünkre kerülnek. Ez azt eredményezi, hogy nem rakódnak rá annak árára egyéb költségek. (Csak, hogy az esetleges közvetítő hasznot, vagy épp a járulékos költségeket említsük, mint például az Áfa.)

Egyre több helyen tapasztalhatunk egyéb könnyítést is, mely nem csak anyagi, de gyakorlati együttműködést is eredményez. Ilyen például az a lehetőség, hogy a megrendelő átvállalhat bizonyos munkálatokat, tetszés szerint. Például, amihez ő is ért, vagy ideje engedi, illetve saját maga választotta szakemberrel kívánja azt elvégeztetni. A kivitelező cég nem veszi rossz néven az e fajta kéréseket, sőt néhány helyen díjmentes szaktanácsadással segítik is a megrendelő munkáját.

Milyen anyagból készülhet a házunk?

Létezik több anyagból is könnyűszerkezetes ház, (nagypaneles, fémszerkezetes és favázas) most ez utóbbiról szólunk.

Faváz tehát az alapszerkezet, melyet külsőleg különféle vastagságban kérhető OSB lappal borítanak, majd erre jön rá a szépítő és hőszigetelést növelő plusz réteg. Belül található az úgynevezett párazáró fólia, majd erre kerül fel – általában két rétegben – a gipszkarton. Magában a falszerkezetben üveggyapot szigetelést alkalmaznak általában. Fontos megemlíteni, hogy a könnyűszerkezetes házak elemei minden szükséges műszaki engedéllyel rendelkeznek. Érdemes szem előtt tartani, hogy a ház mérete, formája természetesen szabadon választott, de a kivitelező cégek segítenek azoknak is, akiknek nincsen még konkrét elképzelésük. Megvalósulási rajzokkal, valamint alaprajzokkal is szemléltetik a megoldásokat, melyek száma gyakorlatilag végtelen, annak csak képzeletünk (és pénztárcánk) szabhat határt.

Mi elképzeljük álomházunkat és a kivitelező cégnél dolgozó munkatársakkal közösen – persze akkor már személyesen a telken – egyeztetjük, megbeszéljük, hogy mit tudunk megvalósítani, nem utolsó sorban milyen áron.

Ha a pénztárcánk és igényeink egy sínre kerültek, akkor megkezdődhet a terv kidolgozása és a papírmunkák intézése, melynek első lépése az építési engedély beszerzése. Általában a kivitelező cégek ebben is segítségünkre vannak, és nem hagynak bennünket magunkra a megfelelő hő technikai és fenntarthatósági lehetőségek szem előtt tartásában és megtervezésében sem.

Hogy néz ki az építkezési folyamat?

Természetesen a gyakorlati munkálatok az alapozással kezdődnek épp úgy, mint a hagyományos építésű házaknál.

Készülhet pince és szuterén is, a talajviszonyokat figyelembe véve. Általában az alapozási folyamat során már beépítésre kerülnek a víz-és lefolyórendszerek, ahol megfelelő vízzáró szigetelőréteget helyeznek el.

A szilárd alapokra már el is kezdhetünk építeni

Jöhet is a szerkezetépítés. Ez vagy a már teljesen kész, vagy a korábban odaszállított faanyag leszabásával és rögzítésével kezdődik, illetve ez az az időpont, amikor a kisebb változtatásokra még lehetőségünk van. Amikor áll a falszerkezet, megkezdődik a tető építése, melynek kialakítása az épület belső elrendezésétől és a tető fedőanyagától függ. Miután a tető befedésre került a megfelelő anyaggal, jöhet a falszerkezet külső stabilitására az OSB lemezekkel, majd kivágásra kerülnek a nyílászárók helyei is. Eközben persze már elkezdődnek a belső munkálatok is, melynek fontos része a belső hőszigetelő anyagok sérülésmentes felhelyezése. Fontos dolog, hiszen így érjük el majd a hő-veszteség kizárását és ezzel a fűtési költség minimalizálását.

Az ajtók, ablakok behelyezése szakszerűen történik, purhabbal tömítve az esetleges kisebb réseket. Ekkor látják el a falszerkezetet belül párazáró fóliával, és felcsavarozzák a gipszkartonokat, melyek a vizes helyiségekben impregnáltak.

Amikor ezzel elkészültek akkor a burkolás és a festés következik, nyilván a munkálatokat összehangolva, sok esetben, egy - azonos időben.

A szerelvényezés és a befejező munkálatok – mint a takarítás – után jöhetnek a bútorok, és nem telt el több idő, mint két-három hónap.

A vadonatúj ház beköltözhető!

 

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr649911236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása