Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hogyan változott idén az ingatlanpiac?

2016. július 04. - Az értékbecslő

Az otthonteremtést támogató intézkedések pozitívan befolyásolták az építkezési kedvet, tavasszal a kiadott építkezési engedélyek száma dinamikus növekedésnek indult. Az áprilisban kiadott engedélyek száma kétszer magasabb volt 2015 azonos időszakához képest. A bővülés májusban sem állt meg, a kiadott engedélyek száma 8%-kal több volt, mint egy hónappal korábban. Szakértők szerint a pozitív tendencia, ami az áfa-csökkentésnek, illetve a csoknak köszönhető, a következő időszakban sem veszít a lendületéből. A telekfelvásárlási kedv erősödésével az árak is felszöktek, mára azonban a jó áron elérhető területek nagy része elfogyott.

 

        Dinamikusan növekszik az építkezési kedv

ksh.hu

Csökkenhetnek a használt lakások árai

Az év elejével bevezetésre kerülő lakáspolitikai intézkedések hatására idén mintegy 10-12 ezer, a következő években 20-30 ezer új lakás átadása várható a szakértők szerint, ami a használt lakások árára is hatással lehet. Az már most is tapasztalható, hogy az árolló a használt és új építésű lakások között az év első öt hónapjában folyamatosan szűkült. Amennyiben ez a tendencia folytatódik, a használt lakások drágulása megállhat, az új lakások túlkínálata esetén pedig csökkenhetnek is a négyzetméterenkénti árak.

Sok az érdeklődő

A módosított csok megmozgatta az embereket, év eleje óta mintegy ötvenezren érdeklődtek a kedvezmény iránt, a bankok több mint kilencezer igénylést fogadtak be. Az eltérésből is kitűnik, hogy az érintett ügyfelek egyelőre inkább érdeklődőként vannak jelen, a beruházók viszont már előrehozták a lakásaik meghirdetését. A szakértők szerint az első új építésű ingatlanok átadásával egy újabb változás veheti kezdetét a lakáspiacon.

 

Több tízezer lakás átadása várható

hvg.hu

Nem mindenhol emelkedtek a lakásárak

Az ingatlanárak az utóbbi két évben olyan mértékben emelkedtek országos szinten, ami még a szakértőket is meglepetésként érte. A tendencia a fővárosban, Pest és Bács-Kiskun megyében érvényesült legdinamikusabban, ezeken a területeken két számjegyű volt a változás. Ezzel szemben Nógrád, Tolna, és Jász-Nagykun-Szolnok megyei ingatlanok átlagos Ft/m2 árai csökkenést mutattak.

 

Országos szinten jelentősek a területi eltérések

2015 és 2016 január között országos szinten több mint 30%-kal nőttek a lakóingatlanok átlagos Ft/m2 árai, ez azonban megyénként eltérő mértékben érvényesült. A legnagyobb változás a Budapesten található eladó lakásoknál mutatkozott, illetve mindenhol Pest megyében, országos viszonylatban jelenleg is itt érhetőek el a legmagasabb átlagárakon az ingatlanok. Ezzel párhuzamosan Tolna és Nógrád megyében 1-5%-kal csökkentek a négyzetméterenkénti árak. 2016 első öt hónapja jóval visszafogottabb változást hozott az árak tekintetében, a budapesti áremelkedés azonban országos viszonylatban kiemelkedő – 6%-os – volt. Az időszakban a legtöbb megyében emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, országosan mintegy 2%-kal. Pest megyében ennél nagyobb – 2,7% -, Nógrád és Tolna megyében pedig kisebb – 0,4-1,8% - mértékű volt a változás. A szakemberek szerint idén inkább az ingatlanok meghirdetett ára nőtt, a tényleges eladási ár nem. Hozzá kell tenni azonban, hogy az alku mértéke ingatlantípusonként eltérő, míg a társasházi lakásoknál nem jellemző, addig a családi házak esetén elérheti az 5-8%-ot - túlárazott ingatlanoknál meg is haladhatja azt.

Forrás: Ingatlannet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr648865402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása