Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ismét változhatna a CSOK?

2016. június 24. - Az értékbecslő

Év eleje óta igényelhető a CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, amellyel 10+10 millió forint támogatást kaphatnak a nagycsaládosok az államtól, a támogatás szabályozása azonban még mindig nem tűnik véglegesnek. 

43546387_m.jpg

Mi is az a CSOK?

  • A Családok Otthonteremtési Kedvezménye, amely az új szocpol részeként egy 600 ezer és 10 millió forint közötti vissza nem térítendő állami támogatás.
  • A hitelt új vagy használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, építéséhez igényelheti a család.
  • A támogatás már 1 vállalt vagy meglévő gyerek után is felvehető, amennyiben viszont nem születik meg az összes vállalt gyermek, a teljes összeget vissza kell téríteniük az állam részére.

Az idén már több alkalommal puhítottak a CSOK szabályain, és a médiában megjelent egyes információk szerint várható még módosítás a támogatás körül, miután június végén a kormány felülvizsgálja, mennyire volt megvalósítható a jelenlegi támogatási rendszer.

Melyek a leggyakoribb problémák a CSOK-kal?

Sokan családi házuk tetőterének beépítésére szerették volna igénybe venni a támogatást, de ezt szinte lehetetlen feltételekhez kötötték. Nagy zúgolódást váltott ki, hogy tetőtér beépítésére csak abban az esetben lehetne CSOK-ot felvenni, ha a hiteligénylő vállalná, hogy a családi ház új emeletén két lakást alakítana ki, amely a legtöbb ház esetén szinte kivitelezhetetlen lenne. A közfelháborodás ellenére várhatóan azonban a Családok Otthonteremtési Kedvezményének mégsem ezen pontján fognak enyhíteni.

Nagyobb az esély arra, hogy az új lakás vásárlására fordítható hitel szabályozási keretén módosítanak, melyre a nagyobb összeget igényelhetik a családok. A jelenlegi rendelkezéssel szinte lehetetlen a hiteligénylők számára új lakás vásárlására fordítani a pénzt, mivel ezen ingatlanok többségét már akkor megvásárolják, amikor még csak a terv van meg róluk. A programban létezik egy 120 napos türelmi idő, – a szerződés aláírásától számítva ennyi idő van arra, hogy visszamenőleg igényeljék a támogatást –, ám ehhez szükséges, hogy az ingatlan bizonyos készültségi fokkal rendelkezzen, erre fizetik visszamenőleg a támogatást. Mivel a lakásépítések ennél jóval hosszabb idő alatt valósulnak meg, így ezt a készültségi fokot a legtöbb ingatlan esetében nem tudják elérni a családok. Várhatóan ezen változtathatnak a jövőben, hogy ne csak az új lakást építők juthassanak kedvezményhez, hanem a vásárlók is.

Hasonló a helyzet a félkész, illetve a már meglévő alapra épülő ingatlanokkal is, hiszen a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről szóló rendelet szerint ezeknek a házaknak a befejezésére nem vehető fel a hitel. Azonban sokan ilyen jellegű építkezésre vennék fel a támogatást, így akár ezen is módosíthatnának a jövőben, akár egy csökkentett mértékű hitelkerettel.

Így azoknak, akik mostanában igényelnék a támogatást, érdemes várniuk néhány hónapot a felülvizsgálat, és az esetleges módosítások miatt, hogy valóban olyan lehessen az új családi fészek, amelyet korábban elképzeltek.

Egy kis visszatekintés: melyek a jelenleg igényelhető CSOK hitelösszegek?

A CSOK mértékéről elsősorban a meglévő, illetve vállalt gyermekek száma dönt, és az, hogy használt ingatlan vásárlására vagy bővítésére, illetve új lakás vásárlására vagy építésére fordítanánk a támogatást. Használt lakás vásárlásánál a vételár nem haladhatja meg a 35 millió forintot, és a hitelintézet által megállapított forgalmi érték 120%-át.

  • Új lakás építése vagy vásárlása esetén egy gyermeknél 600 ezer forint, kettőnél 2,6 millió forint, háromnál pedig 10 millió forint értékű kedvezmény vehető igénybe. Amennyiben háromnál több gyermekkel vennénk igénybe a CSOK-ot, a 10 millió forint mellé + 10 millió forint államilag támogatott lakáshitel is felvehető.
  • Használt lakás bővítésére vagy vásárlására az egy gyermekes családok szintén 600 ezer forintot vehetnek fel, a kétgyermekesek 1,43 millió forintot, a háromgyermekesek 2,2 millió forintot. A több mint három gyerekes nagycsaládok ebben az esetben 2,75 millió forintos támogatást kaphatnak.
  • A CSOK igénybevételéhez a minimális hasznos alapterületet is figyelembe veszi az állam, mely 40-90 négyzetméter között van meghatározva, a felvenni kívánt hitelösszeg fényében.

 

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr918837054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása