Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlaneladás tíz pontja

2016. március 30. - Az értékbecslő

Legyen tíz pont, legyen tíz tanács, legyen tíz értékes szempont, melyet jó szem előtt tartanunk, amikor ingatlan eladásra szánjuk magunkat. Legyen! De, miért is? 

Hogy elérjük a gyors és mindkét fél számára előnyös adásvételi szerződés megkötését úgy, hogy közben tisztességgel járunk el, és nem engedünk teret sem anyagi veszteségnek, sem pedig későbbi megbánásnak, hanem megelégedve dőlünk hátra karosszékünkben.

39395927_m.jpg

1. Idő, idő, idő és nem utolsó sorban az idő!

Nagyon nem mindegy, hogy ráérünk az eladással, vagy éppen rendkívüli módon sürget bennünket az idő. Ha gyorsan szeretnénk „megszabadulni” ingatlanunktól, akkor nem igen lesz módunk megvárni az álomvevőt, akinek minden szempontból megfelel lakásunk, ráadásul az irányár is kedvező számára, sőt azt alku nélkül meg is adja nekünk. Ha igen sürgős az eladás, akkor magának az ingatlannak is nagyon különlegesnek és egyedinek kell lennie, hogy pillanatok alatt magunkénak tudhassuk ellenértékét.

Ha sürgősen eladnánk, de mégsem megy, jó, ha picit engedünk a „régi árból” és ennek okán hamarabb eladhatjuk az ingatlant. Ezáltal megszabadulunk a - mindenképp létrejövő - havi rezsiköltségektől, hirdetési és ingatlanközvetítői díjaktól, és nem is amortizálódik tovább a lakás, vagy az igencsak „romlandó” családi ház. Ha túl nagy a kínálat a hasonló lakások terén, akkor igen jól járhatunk, ha mi – nem feltétlenül több százezerrel – de lényegesen olcsóbban dobjuk piacra „portékánkat”

 2. Ingatlaniroda előnyei – olvassunk tovább, tényleg van előnye!

Kevés ember akad, aki ne próbálná meg először magánakcióban eladni ingatlanát, elhatárolódva az ingatlanszakértői segítségtől, inkább maga próbálkozik, kisebb-nagyobb sikerrel. Tényleg akadnak olyan esetek, amikor szinte még meg sem hirdetik a lakást, már is elkel, anélkül, hogy bármilyen segítséget kértek volna ingatlanos szakembertől. Valljuk be azért, hogy ez a ritkább.

A jellemzőbb az, hogy az eladásra kínált ingatlan évekig parlagon hever, állapota folyamatosan romlik, mert a tulaj nem akar és nem is tud energiát fektetni a valóban hatékony hirdetésbe, reklámozásba. Maximum meghirdeti néhány helyen és vár. Aztán pedig tovább vár. 

Miért jobb, ha ingatlanos cég segítséget vesszük igénybe?

  • kifejezetten erre képesített szakemberekkel dolgoznak
  • az összes papírmunkát helyettünk intézik
  • több értékesítési lehetőség közül választhatunk
  • naponta akár több érdeklődőnek bemutatják ingatlanunkat
  • kapcsolatban állnak különféle – ide vonatkozó - hatóságokkal

 

Ha egy hozzáértő, ingatlanos szakembert bízunk meg, aki:

- valóban érti a dolgát és

- szívügyének tekinti a mi ingatlanunkat is

- a szakmája egyben a hivatása is,

akkor  bizton számíthatunk arra, hogy már a kezdetektől megkímélhetjük magunkat a feleslegesen lefutott köröktől.

Az ingatlanszakértők nagy hozzáértéssel dolgoznak, szakképesítéssel rendelkeznek, melynek megszerzése szigorú feltételekhez kötött. Egy valóban a hivatásának élő ingatlanos szakember személyes ügyükének tekint minden egyes megkeresést, ezért nem kell aggódni amiatt, hogy ő nem épp olyan lelkiismerettel foglalkozna vele, mint mi magunk. Átláthatóan és behatóan tanulmányoz minden megbízást, és minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy körültekintően felmérje az igényeket, eladó és vevő részéről egyaránt. Állandó kapcsolatban van ügyfelével, tudniillik a jó üzletember szinte bármikor elérhető, még hétvégeken is! Ez persze nem csak nekünk – eladóknak – kedvező, hanem biztosak lehetünk abban, hogy a vevő is eléri őket, ha épp vasárnap böngészi a lakáshirdetéseket.

Vannak kifejezetten szakosodott ingatlanspecialisták is, akik rendkívül rövid idő alatt és a lehető legkedvezőbb feltételekkel kötnek üzletet. 

  • legalább egy éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek
  • kifejezett ingatlantípus szakértői – külön-külön, egymástól függetlenül

(ha specialistát keresünk, célzottan képzett szakértőt találunk kifejezetten a mi ingatlan típusunknak megfelelően)

  • területi szegmens szerint dolgoznak – behatóan ismerve azt
  • területileg illetékes kamarai tagok – ez számukra kötelező
  • ingatlan szakmai szövetségi tagok
  • a fővárosi vagy megyei önkormányzatnál vezetett ingatlanközvetítői, értékbecslői névjegyzékben szerepelnek
  • fő szakterületéről, melyet saját maga választott – visszamenőleg legalább tíz értékesítési megbízással kell, hogy rendelkezzen – ez is követelmény!

 3. Az a fránya irányár – mindent eldönthet!

A tényleg megfelelő (!) irányár képzése igen fontos, mert egy túl magas, vagy túl alacsony ár előnytelen lesz az ingatlan eladásánál. Rossz árral, más-más szempontból ugyan, de mindenképpen veszett fejsze nyele az eredmény. Akár hisszük, akár nem ez így van. Ahogy az is tény, hogy az alku mindenképp bevett szokásnak számít, és nem csak a bolhapiacon, hanem ingatlanvásárláskor is! Az eladók általában már jó előre belekalkulálják az árba az alkura bocsájtandó összeget is, ezért aztán jó, ha felkészülünk az eladáskor előforduló többszörös egyezkedésekre.

Látható tehát, hogy nagyon nem mindegy, honnan indulunk! A tényleg valós, szakértő értékbecslő által megállapított ár minden szempontból jövedelmező üzletet hozhat, és ha nem is minden, de majdnem minden ezen az egy dolgon múlhat. Nem szabad tehát lebecsülni az értékbecslés fontosságát. Egy reális irányár kedvezően befolyásolja az eladást, és ilyenkor bátran kalkulálhatjuk abba az áralku tényét is.

Folytatjuk….

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr348523908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása