Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Süss fel nap II. rész

2016. március 14. - Az értékbecslő

 

Amikor ingatlant szeretnénk vásárolni, egyre inkább számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a fűtési rendszer átalakítása idővel elkerülhetetlenné válik, a fosszilis energiahordozók totális kimerülése miatt. Így aztán érdemes megfontolni, hogy – bár magasabb vételár ellenében – olyan házat, lakást vásároljunk, amely passzív- vagy aktív energia felhasználónak minősül. Ezzel nem csak a későbbi nagyobb beruházásoktól kímélhetjük meg magunkat, hanem havi energiafelhasználásunkban is jelentős megtakarítást érhetünk el. A környezettudatos gondolkodás előtérbe helyezéséről nem is beszélve.

19844824_m.jpg

Nézzük, hogyan is hasznosíthatjuk a napenergiát, milyen lehetőségek vannak arra vonatkozóan, hogy otthonunkban is kiaknázzuk ennek a megújuló energiaforrásnak az előnyeit!

A felhasználásuk alapján léteznek

  • fűtést biztosító rendszerek
  • meleg vizet előállító berendezések

Ha a fűtésről beszélünk, mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy hagyományos energiafelhasználás során a létrejött energia több mint a felét fűtésre használjuk. A napenergia szerepe akkor a legkiemelkedőbb, amikor az – úgynevezett – átmeneti időszakban vagyunk. Ez a tavaszi és az őszi hónapokat jelenti elsősorban, noha mára már eléggé összemosódnak az évszakok. Ez a környezeti hatásokat nézve egyáltalán nem, de az energiafelhasználás csökkentése szempontjából még előnyünkre is válhat. (persze az is meghatározó, milyen éghajlati zónában élünk)

Nos, az átmeneti időszakokban, amikor hűvösebb van, de elegendő mennyiségű a napfényes időszak, akkor rengeteget spórolhatunk a fűtéssel. A téli napfény is kitűnően és nagy hatékonysággal kiaknázható, hiszen azt, a rövid ideig tartó hőingadozáskor kiegészítő fűtésként „használhatjuk”. Ilyenkor a hagyományos fűtési rendszerünket nem szükséges bekapcsolni, így a felfűtéshez szükséges energia mennyiségét jelentősen csökkenthetjük, amivel megtakarítást érhetünk el.

A levegős rendszerek nagy előnye, hogy nem fordulhatnak elő rozsdásodási problémák, de egy nagyobb méretű tároló már elég költséges beruházással jár.

A folyadékos napenergiás berendezések nem sokban különböznek a használati meleg vizet biztosító hagyományos „társaiktól”, ha azokat a fűtés kiegészítésére alkalmazzuk. Egy átlagos esetben, egész napos időtartammal (24 órás tárolással) ellátott szolár berendezésnél a fűtéshez kívánatos energiaszükséglet mintegy felét megtakaríthatjuk.

Meleg víz

A használati meleg vizet biztosító napenergiát hasznosító berendezések igen gazdaságossá tehetik az energiafelhasználást. Egy három-négytagú család évente körülbelül négyezer kW energiát használ fel csak meleg víz „készítésre”. Ha mondjuk, erre a célra egy 4 négyzetméteres kollektor-felületet helyezünk el otthonunkban, akkor a felhasznált energia mennyiségét hetven százalékkal is megtakaríthatjuk. Ez igen jelentős spórolás, akárhogy nézzük is. 

Ezek a használati meleg vizet előállító berendezések egy-és kétkörösek is lehetnek. A különbség annyi közöttük, hogy az egykörös rendszernél közvetlenül kering a meleg víz a kollektorban, a kétkörös rendszernél pedig egy külön kollektor-kör van elhelyezve, a rendes-használati vízhálózaton kívül. Ebben fagyálló folyadékot keringetnek, a víz felmelegítése pedig hőcserélő rendszeren keresztül történik.

Az egykörös rendszereknél a fagyveszély nem kizárt, és vízkövesedés is előfordulhat, szemben a kétkörös rendszerrel, ahol a lerakódástól és fagytól sem kell tartanunk. A kétkörös rendszer viszont – előnyeit biztosító plusz berendezései miatt is – jóval költségesebb beruházást jelent.

Láthatjuk tehát, hogy a hagyományos energiahordozók kimerülése – illetve azok árának folyamatos emelkedése – egyre inkább a napenergia aktív hasznosítására hívja fel a figyelmet. Még akkor is előtérbe kerül ennek kiaknázása, ha a kiépítési költségek igen magasak, hiszen a folyamatos ráfordítás ezekre a berendezésekre csekély költséggel is megoldható. (Szemben a hagyományos fogyasztó rendszerekkel, melyek karbantartása éves szinten is számottevő.) A kiépítés költségei szinte semmit sem növekedtek az elmúlt évek során, a napenergiával kiegészített fűtés, fűtőanyag megtakarítása pedig meghaladhatja a 25-30 százalékot is a téli időszakban.

Ha napenergia hasznosításra alkalmas berendezéssel felszerelt ingatlant vásárolunk, vagy építünk mindenképp a legjobb döntést hozzuk jövőnkre nézve!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr678460318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása