Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az előrelátó szemlélet akár milliókat hozhat!

Mi mindenre „garancia” az értékbecslés?

2016. március 10. - Az értékbecslő

 

Értékbecslés ingatlan eladáskor 

A következő jó tanácsok, ingatlanos tranzakciók előtt egyaránt jól jöhetnek eladóknak és vevőknek is!
Ne menjünk el az értékbecslés fontossága mellett! Aknázzuk ki a szakértő által megállapított, valós irányár nyújtotta előnyöket - megfordítva - ne adjunk lehetőséget az anyagi veszteségnek!

37247528_m.jpg

Amikor rászántuk magunkat, hogy eladjuk ingatlanunkat, jó, ha magát a procedúrát megfontoltan kezdjük el! Belevágunk, minden lehetséges módját megadjuk annak, hogy a lehető legjobb üzletet köthessük, ezzel együtt pedig, tisztességes, törvény adta lehetőségeinket a maximális mértékben kihasználjuk!
Egyik ilyen segítség az értékbecslés. Egyrészt bebiztosítjuk magunkat az „áron aluli értékesítés” ellen, másrészt pedig tálcán kínáljuk lehetséges vevőnk számára a tisztességes üzletet, s már a meghirdetés pillanatában bizalmat sugallunk feléjük!

Ha egy ingatlan meghirdetésekor feltüntetjük a mondatot, mi szerint: „Értékbecslő által meghatározott piaci ár”, akkor biztosak lehetünk abban, hogy sokkal hitelesebbnek és komolyabbnak fogunk tűnni már első olvasásra is az érdeklődő szemében.  Nagyobb eséllyel számíthatunk arra, hogy tovább olvassák hirdetésünket a „vezérmondatnál”, és el fognak jutni az ingatlanról készült képekig is!

Értékbecslés ingatlan vételnél

Ha leendő vásárlók vagyunk, akkor is vegyük figyelembe a korábbi mondatokat, hiszen ránk, vevőkre – pozitív hozadékai – épp úgy vonatkoznak, mint a vevői oldalon.
Az értékbecslő egy adott területre meg tudja állapítani a fajlagos négyzetméterárat.
Ha böngészéskor, ezen a területen a jó négyzetméterár tudatában „szűrjük” keresésünket, azzal pillanatok alatt szelektálhatjuk a túlárazott lakásokat, házakat! Így, kizárólag olyan hirdetéseket nézünk meg, ahol biztosak leszünk a reális árban, illetve az áralku létjogosultságában!

 

Épület felmérés, diagnosztika – mint értékbecslés!

Az épületdiagnosztika is egyfajta „értékbecslés”. Jelentése: műszeres mérési módszer, épületelemzés. Igénybe vételével biztosíthatjuk, hogy a diagnosztizált ingatlan esetleges szerkezeti hibái, mind felszínre kerüljenek.

Szerkezeti elemek például a ház alapja, a falazatok és a tetőszerkezet, a nyílászárók, fűtési-és vízhálózat, villanyhálózat, de még a szennyvízelvezető rendszer is. 

Az épületdiagnosztika kiterjedhet a szellőzőrendszerre, a klímára, vagy a gépészeti - illetve elektromos berendezések, konyhagépek vizsgálatára épp úgy, mint az egyes kapcsolószekrények, illetve egyéb, kényelmi-kiegészítő rendszerek „átvilágítására” is. A szolgáltatás sokszínűsége már a felsorolásból is jól érzékelhető, nem szabad tehát alábecsülni jelentőségét a rejtett hibák kiszűrésének szempontjából, még a vásárlás előtt!

Ha az általunk kiszemelt lakás, ház épületdiagnosztikával ellenőrzött, akkor lehetünk csak igazán biztosak a „dolgunkban”, akkor lehetünk teljes mértékben nyugodtak, hogy nem zsákbamacskát vásárolunk. Nem lesz „apró betűs” vizuális része az ingatlannak, hiszen az minden szempontból röntgen alá került a diagnoszta által!

Adu ász – vagyonmegosztáskor

Az értékbecslés nem kevesebb lehet váláskor, mint szinte az egyetlen igaz barátunk. A vagyonmegosztás sokszor rémálommá fajul mindkét fél számára. Nem csak a véleménykülönbségek okán, hanem a házastársak vélt, vagy valós igazságtalanság érzése miatt is. Egyikőjük mindig úgy érzi, hogy sokkal jobban megilletné ez-vagy az, mint a másikat. Közhellyel élve: Jóval több időt töltenek válásukkal, mint anno, magával a lagzi megszervezésével.

Túlzás nélkül, öröm lenne az ürömben, ha tisztességesen, mindkét fél megelégedésére és a lehető leghamarabb véget tudnának vetni annak a kellemetlen huzavonának, ami a vagyonmegosztással jár. Ilyenkor a közös tulajdonban lévő ingatlan felbecsültetése az egyik legnagyobb segítség! Szinte az egyetlen lehetőség arra, hogy a kialakult vitát rövidre zárják, vagy azt - a legjobb esetben - elkerüljék.

Egy szakvélemény eldöntheti a vitát!

Öröklés, vagy ajándékozás esetén is aduász lehet a kezünkben egy értékbecslői szakvélemény. Ezzel az okmánnyal a kezünkben nem kell senkinek attól tartania, hogy rosszabbul járna a másiknál. 

Ha szakértő segítségét igénybe vesszük, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.  Közeli családtagjainkkal megelőzhetjük a kapcsolatot elrontó veszekedéseket, mely sajnos igen gyakran velejárója az öröklésnek. Elkerülhetjük a „soha többé nem akarlak látni”, vagy a „tisztességtelen voltál velem” - egész további életet meghatározó – szomorú, meggondolatlan kijelentéseket.

El kell fogadnunk, hogy a szakértelem igénybevétele minden vitás ügy elkerülésére az egyetlen okos megoldás!

Mi a valódi cél? 

A nyílt, piaci értéken való értékesítés, a reális áron történő vétel és a krízishelyzet elkerülését biztosító, peres eljárás nélküli, tisztességes vagyonelosztás családi ügyekben.

Mi az értékbecslés?

Egy szakma! Ahogy a villanyszerelés is. Ahogy a fűtésszerelés is. Hozzáértés nélkül, egyiket sem próbáljuk magunk elvégezni egy esős, vasárnap délután. Mégis elvégzendő feladat, ezért szakértő segítséget veszünk igénybe hozzá.

Ennyire egyszerű ez. Az értékbecslésnek köszönhető anyagi előny már nem mondható „konyhapénznek”, bőven túlmutat azon!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr818459680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása