Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ne becsüljük alá!

2016. február 25. - Az értékbecslő

Amikor szeretnénk eladni ingatlanunkat, nagyon sokszor egyéni „akciókba” kezdünk, remélve az anyagi megtakarítást, és saját magunkba fektetett bizodalmunk az egekig képes megnőni. Azt gondoljuk, mi leszünk az elsők, akik majd megváltják a világot és mindenféle segítség nélkül - noha tapasztalattal és hozzáértéssel nem rendelkezünk - jó nagy haszonnal, értékbecslő nélkül, ingatlanszakember nélkül, pillanatok alatt értékesítjük lakásunkat, házunkat.

4365110_m.jpg

Ennek is megvan a lehetősége, reális esélye viszont, hogy a fenti jellemzők mindegyikét teljesíteni tudjuk – ráadásul radargyorsasággal – nem túl sok.

Nagyon fontos, hogy mérlegeljünk, mielőtt végleg elhatároznánk magunkat! Vegyük számításba a következőket ahhoz, hogy valóban kedvező, és mindkét félnek előnyös adásvételi szerződést köthessünk!

A megfelelő irányár képzése igen fontos, hiszen egy túl magas, illetve túl alacsony ár – más szempontból ugyan – de előnytelen lehet az ingatlan eladásnál. Ezért, igen fontos értékbecslő igénybe vétele. Ha nem is minden, de majdnem minden ezen múlhat, és ahogy azt az emberek mondani szokták – „Késő bánat, eb gondolat!” Egy valós, reális irányár igen kedvezően befolyásolhatja az eladást, azzal együtt, hogy ilyenkor belekalkuláljuk az áralku tényét is. Itt persze, nem arra gondolunk, hogy oda-vissza dobálózunk a milliókkal! Sokkal inkább arra, hogy egy okosan megállapított irányár sokkal pozitívabb érzést nyújt az érdeklődőkben, vizuálisan is látják, hogy néhány tíz ezrest biztosan le tudnak faragni abból.

Egy 12.000.000,- Ft-os összeg látványban nem annyira szimpatikus, mint egy 11.900.000,- Ft-os „irányár”, ráadásul a milliós feletti rész, alku lehetőségét is sejteti. Ha taktikusan, de minden esetben reálisan állapítjuk meg az árat, az egészen biztosan a mi malmunkra hajtja majd a vizet! Az értékbecslés fontossága nem képezi vita tárgyát, nem véletlenül növekszik azoknak az ingatlantulajdonosoknak a száma, akik szakértő segítségét és közreműködését bevonva adják el sikeresen ingatlanukat.

Mi történik, ha az irányár nem megfelelő?

  • Először is feleslegesen dobjuk ki azt a rengeteg pénzt hirdetésekre, hiszen láthatjuk egy bizonyos idő elteltével, hogy igazából alig jelentkeznek az ingatlanra. Van úgy, hogy egyáltalán meg sem keresnek bennünket. Az is tipikus eset, hogy esetleg az a kisszámú érdeklődő, aki felhív minket, az első telefonálás után soha többé nem jelentkezik. Ha odáig el is jutunk, hogy lesz valaki, aki személyesen is eljön „háztűznézőbe”, megnézi a lakás, házat, de ezután már nem hallunk felőle. 
  • A második eset, ami az előzőből következik, hogy az eladási procedúra, rendkívül hosszúra nyúlik, esetleg a kívánt áron évekig is hirdethetjük, sikertelenül az ingatlant. Az internetes oldalakon feladott hirdetéseknél meg tudjuk nézni, hogy hányan kattintottak rá, olyan statisztikát is olvashatunk, hogy az elérhetőségünket mennyi érdeklődő nézte meg. Láthatjuk, hogy a hirdetés hány ember számára képezte a „kedvencek” kategóriát, tehát elmentették azt, későbbi megtekintésre, nyomon követésre. Ha ezt minden alkalommal megnézzük, elég reális képet kaphatunk ingatlanunk közkedveltségéről, illetve érdektelen, felesleges „létezéséről” az internetes hirdetésekben.

Jó irányár pozitívuma

  • Ha megfelelő, kellően átgondolt irányárat jelölünk meg, értékbecslő felmérése alapján, akkor nagymértékben megnövelhetjük az érdeklődők számát. Ezzel pedig rengeteg pénzt spórolhatunk meg, amit a hosszúra nyúló hirdetésekkel járó kiadás jelentene számunkra. Egy reális ár igen nagy segítség.

Magas irányárnál érdeklődéshiány a törvényszerű, irreálisan alacsony összegnél pedig anyagi veszteséget okozunk magunknak, (ár alatti eladás) illetve besoroljuk az ingatlanunkat a „gyanúsan olcsó” kategóriába, aminek aztán megint csak érdeklődéshiány lehet a velejárója. 

A jó árral meghirdetett lakást igen gyorsan értékesíthetjük, ennek köszönhetően az értékesítési összeget is hamar a magunkénak tudhatjuk. További, felesleges köröktől is megkímélhetjük magunkat, ami egy nem megfelelő árnál, hosszú évekig történő, görcsös árulást, ennek kapcsán pedig később egy elhamarkodott, és átgondolatlan árcsökkentést eredményezhet. Sokszor előfordul, hogy végső elkeseredésünkben, jóval a reális ár alatt adjuk el ingatlanunkat. 

Ne feledjük tehát, és főleg ne becsüljük alá az értékbecslő fontosságát! 

Ez egy szakma, nem véletlenül!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr108417838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása