Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Három gyermek – 20 millió?

Akinek már van, akinek még nincsen?

2016. január 02. - Az értékbecslő

 

 

Ha valaki Magyarországon tíz éven belül, három gyermek megszületését ”vállalja”, összesen 20 millió forintot kaphat az államtól. Az összeg egyik fele maga a támogatás, a másik fele pedig kedvező kamatozású hitel, melyet 25 év alatt kell visszafizetni.

Kik vehetik igénybe?

Hazánkban az otthonteremtési támogatás igénybe vételéről bizonyára már mindenki hallott, ám sokan nem tudják, hogy valóban érintettek-e, hogy a kedvezményt megszerezzék.

17642620_m.jpg

A feltételek vállalhatóak bár, de nem mondhatóak igazán „szigormentesnek”.

A kritériumok között például két év folyamatos munkaviszony is szerepel, és a büntetlen előélet szintén alapfeltétel. A támogatás bankokon keresztül lesz csak igényelhető, új lakásra kapható meg.

A három gyermek megszületését – ahogy fentebb említettük – tíz év alatt kell teljesíteni, ellenkező esetben a tízmilliós támogatást arányosan, de vissza kell fizetni. Ez nagyjából hét és fél milliót jelent annak, akinek a harmadik gyermeke nem születik meg.  (Ha valaki bizonyítottan egészségügyi okokból kifolyólag nem tudja „teljesíteni” a harmadik gyermek megszületését, annak lehetősége van örökbefogadásra is.)

A feltételek között olvasható az is, hogy legalább az egyik szülő fiatalabb kell, hogy legyen negyven évesnél, a szerződés megkötésekor.

Ha valaki, két gyermekét egyedül nevelő szülőként venné igénybe a támogatást, csak abban az esetben lesz jogosult, ha a következő gyermek születése előtt házasságot köt, így a gyermek már „hivatalos” családba születik.

Azok, akik a CSOK támogatást korábban már igényelték, azok a felvett összeggel csökkentett juttatást kaphatják meg a tízmillióból.

A lakás paramétereiben is vannak kikötések, mégpedig, hogy annak minimum annyi négyzetméter alapterületűnek kell lennie, mint a gyermekek száma – hússzal megszorozva. Házépítésnél, illetve vásárlásnál pedig a gyermekek számát már harminccal kell megszorozni. Itt tehát a kedvezményre jogosultság csak egy minimum kilencven négyzetméteres családi ház esetében érvényes.

Ez – be kell vallani – nem vállalhatatlan, sőt, ez az alapterület kimondottan szükséges is, három gyermek és két szülő együttélése esetén.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr78216366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása