Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Stangál már az ingatlanár?

2015. december 28. - Az értékbecslő

Idén – év elején – robbanásszerű emelkedés volt tapasztalható az ingatlanárakban. Akik vásárolni akartak, azoknak nem volt túl jó hír, akik eladni kívántak, azok viszont örülhettek. Mi a helyzet most, év vége környékén az ingatlanárak tekintetében?

Tavaly egy átlagos budapesti panellakás még 14 millió körüli értéknek számított, idén kora tavasszal, már több mint harminc százalékkal többet kértek az ilyen típusú ingatlanokért. A téglaépítésű lakásoknál nem volt ennyire magas az emelkedés, de tíz százalékos drágulás itt is bekövetkezett 2015-ös év elején. Így tehát átlagban azt mondhatjuk, hogy lakásonként nagyjából egymillióval fizetünk többet, mint a tavalyi évben megvásárolt ingatlanok esetében.

32622717_m.jpg

Idei könnyítés a vevőnek – otthonteremtés - vagy befektetés

Az emelkedés ellenére, némiképp megkönnyítette a vásárlók helyzetét a lakásvásárlási támogatás – CSOK – bevezetése, nem is elhanyagolható mértékben. A támogatás júliustól van érvényben, és hiába függ a gyermekek számától, vagy a megvásárolni szándékozott lakás méretétől, így is tetemes vásárlóréteg otthonhoz jutása vált sokkal könnyebbé

Akik befektetésre kívántak ingatlant vásárolni, azoknak is remek lehetőség volt az idei évben lakást, házat venni, hiszen az emelkedés befejeződése előtt még meg tudták szerezni a tökéletes ingatlanokat, melyet aztán kiadásra szántak, vagy még az áremelkedés befejezte előtt, jóval magasabb áron értékesíteni tudtak. Befejezte előtt? Igen, így van, hiszen most, az év végén már stagnálás tapasztalható az árakban. Megállt tehát az emelkedés, ám nagymértékű csökkenés még a mai napig sem tapasztalható, így vásárolni még mindig érdemes.

Mi a helyzet most?

Aki ingatlanát értékesíteni szeretné, nincs a legkönnyebb helyzetben. A devizahitelek miatt – úgy tűnik az állami „kompenzálás” sem volt nagy segítség mindenki számára – megnövekedett azoknak az ingatlanoknak a száma, melyeket a tulajdonos kénytelen eladni, hogy meg tudjon szabadulni a magas kamatú kölcsönétől. Így aztán a kereslet – kínálat aránya már nem ugyan azt a képet mutatja, mint ami az év elején az tapasztalható volt. 

Összegezve tehát, mégis az van most könnyebb helyzetben - aki vásárolni szeretne. 

 A megfelelő ingatlan kiválasztásához azonban most talán még jobban jön egy ingatlanközvetítő segítsége, gondoljunk csak a „bőség zavara” elvre, melyben eligazodni egy laikusnak igen nehéz. Mivel az ingatlanirodák óriási adatbázissal rendelkeznek, kitűnő szűrési lehetőségekkel, ezért nagy segítség lehet igénybe venni szolgáltatásukat.

Csak okosan, megfontoltan, és hozzáértő segítség igénybevételével vásároljunk, hogy az adásvétel valóban a legjobb feltételek mellett történhessen!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr958172030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása