Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mit jelent a birtokbaadás – birtokba vétel?

2015. december 24. - Az értékbecslő

 

Amikor megvásároltuk ingatlanunkat, aláírtuk az ügyvéd ellenjegyzésével ellátott adásvételi szerződést, és a földhivatalhoz is benyújtottuk az okiratokat, akkor még azon a napon széljegyre kerül tulajdonunk.

Ekkor már a miénk?

Természetesen igen. Valójában azonban az ingatlan csak a rendelkezésünk alá került. A birtokba adásnál, mint tulajdonos, belépünk az ingatlanba személyesen, fizikailag. Ám előfordul olyan eset is, amikor nem magát a lakást vesszük birtokba, hanem annak jelképét - mindössze a lakáskulcsot. A két dolog jogilag ugyan azt jelenti, azaz mindkettő birtokbaadás.

A birtokba adásról, annak napjáról a felek közösen döntenek, ami megtörténhet már előleg kifizetésekor, sőt korábban is, vagy csak a teljes vételár átadásának időpontjában. A birtokbaadásról jegyzőkönyvet készítenek, melyben a közüzemi órák állását is rögzítik. Erre azért van szükség, mert a birtokba adás időpontjától kezdve az ingatlan terheit már a vevő viseli.

10366352_m.jpg

Nem árt az óvatosság!

A fentebb már említett birtokbaadási jegyzőkönyvbe mindenképp fel kell vezetni, hogy a közüzemi számlákat - mint új tulajdonos - mikortól fizetjük, illetve pontosan felírni az akkori óraállásokat. Az eladónak igazolnia kell aláírásával, hogy nincsen tartozása, és szavatolnia kell a lakásból való kijelentkezését, illetve azt is, hogy a lakásban senki más sem marad bejelentkezve. Fontos az is, hogy az ingatlan ne legyen telephelye, illetve székhelye semmilyen társaságnak!

A tulajdoni lapot már jóval a megvásárlás előtt ki kell kérni a földhivatalból, hiszen azon láthatnánk, ha valamilyen - tartozásból adódó - jelzálog lenne az ingatlanon. Ha azon esetleg, társasházi jelzálogjog bejegyzés szerepel, akkor igen valószínű, hogy az ott feltüntetett összeg a bejegyzés óta folyamatosan gyarapodott, és azóta is folyamatosan növekszik.

Tehát a birtokba vétel kapcsán is okos dolog körültekintőnek lennünk! Igen kellemetlen meglepetések érhetnek minket, ha nem tudunk a lakással kapcsolatos esetleges „restanciákról”. Előzzük meg, hogy az ingatlanon lévő, mások által felhalmozott tartozásokat – figyelmetlenség miatt – nekünk kelljen kifizetnünk!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr338172024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása