Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Belső hőszigetelés – legalább három érv ellene

Több kár, mint haszon?

2015. december 11. - Az értékbecslő

 

Miért választják sokan inkább a belső hőszigetelést, mint a külsőt? Nos, nagyon egyszerű a válasz. Lényegesen olcsóbb, néha szakember nélkül is elvégezhető, és ami szintén lényeges, nincs szükség állványozásra sem.

Vannak olyan esetek is, amikor nem kimondottan a fenti előnyök miatt válik egyetlen megoldássá a belső szigetelés, hanem mondjuk ha egy „műemlékké nyilvánított” ingatlanról beszélünk, vagy a másik eset, amikor – mintegy – kiegészítésként állunk neki a munkálatoknak, mert a ház külsőleg kapott szigetelést már korábban.

15584078_m.jpg

Mint minden házzal kapcsolatos nagyobb munkák esetében azonban, jó dolog alaposan megfontolni és mérlegelni a nem kevés negatívummal járó belső szigetelést.

Tudni kell a következőket:

  • Ha a belső falakat vonjuk be szigetelőréteggel, akkor a falak télen nem tudnak kellően felmelegedni, így egy idő után azok teljesen kihülhetnek, s a bennük húzódó vezetékek fagyveszélynek lesznek kitéve.
  • A belső térben kicsapódhat a pára, ami még a falazatot is veszélyeztetheti, így a későbbiek folyamán komoly károkkal számolhatunk.

Ezért igen fontos, hogy megakadályozzuk, hogy a beltérben keletkező pára átjusson a fal és a szigetelés közé. Ezt a legjobban úgy érhetjük el, ha párazáró fóliát helyezünk el, így nem a falszerkezeten belül fog lecsapódni a víz.

Igen nagy probléma lehet a hő-hidak kialakulása, mely szinte törvényszerűen jelentkezik belső szigetelés után. Leginkább azon a helyen, ahol a – már szigetelt – külső fal találkozik egy belső fallal.

Javasolt ezért inkább hőszigetelő tapéta, vagy mondjuk egy parafa anyaggal való belső burkolás. Bár anyagi megtakarítás ezek egyikénél sem várható, ezzel szemben kárt sem okozunk velük, és a falakból sugárzó jéghideg felület kellemetlenségeitől – még esetleg betegségektől is – megóvjuk magunkat.

Tehát ezek a kényszer-szükségmegoldások nem mindig hozzák meg a várt eredményt, sokkal inkább kárt okozunk velük magunknak, mintsem előnyünkre válnának. Még az is lehet, hogy az összes erre fordított pénzt valójában kidobtuk az ablakon, nem beszélve az ennél lényegesen rosszabb következményekről, mely által egy egész probléma-lavinát indítunk el.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr718148638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása