Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ingatlanosnak lenni jó?

Mi a vélemény manapság?

2015. december 08. - Az értékbecslő

Hát, mi tagadás nem tartozik a könnyű szakmák közé az ingatlanközvetítés, ráadásul sem az eladók, sem a vevők – szerencsére javuló a tendencia – körében nem túl népszerű „emberfajta” az ingatlanközvetítő. Azért ez a szó, mert valójában az ingatlanos, az ingatlanos. Nem egy „rendes”, jól fizető állás birtoklója, hanem igen is abból él, hogy önmagát adja el elsősorban. Ez nyilván minden kereskedelmi szakmánál így van, mégis egy ingatlanos – ahogy helytelenül és néha nem túl pozitív jelzővel illetik „ügynök” esetében ez különösen így van.

2395267_m.jpg

A vezetőknek sincsen könnyű dolguk, amikor felvételre keresnek ingatlanközvetítőket, hiszen a jutalékos rendszerben történő díjazás, valljuk be, sokaknak nem éppen nyerő fizetési mód. A bizonytalan jövedelmet nem sokan díjazzák, bár szerencsére itt is fel lehet soroltatni számos ellenpéldát.

Nos, a fix fizetést ebben a szakmában el lehet felejteni, ezt valaki elfogadja, vagy nem. Hogy éljünk egy - az imént említett ellenpéldával - sokan pontosan a jutalékos rendszerrel szimpatizálnak, Így van ez azért, mert egy 8 órás, fő munkaidős, fix fizetést elég nehéz - sőt általában évek kellenek hozzá – feljebb vinni, hogy legalább egy pár ezer forintos emelést kiharcoljunk magunknak. 

 

A jutalékos rendszer 

Mellette szól, hogy gyakorlatilag nincsen felső határ – ha csak a nap 24 óráját nem tekintjük annak. A jövedelem az ingatlanos affinitásától, képességeitől, és nem utolsó sorban a befektetett munka időbeni mennyiségétől és minőségétől függ. Ez nagyon nagy motiváció lehet, és sokan inkább ezt választják a megállapított fix- ám beskatulyázott plafon-fizetés helyett.

Van, aki a munkanélküliség helyett próbálkozik meg a szakmával, persze vállalja a folyamatos képzést, oktatást és az ezzel járó utazást is. Ám, ha nincsen kellő érdeklődése az ingatlanértékesítés iránt, idővel, de leginkább elég hamar lemorzsolódik, ha úgy tetszik, feladja.

Nem utolsó sorban az ingatlanos szakmához elengedhetetlen a rátermettség és szintén igen fontos feltétel a megfelelő intelligencia. Az ügyfelekkel szemben tanúsított kedvesség, az igényeiket mindig szem előtt tartó empátia, a tisztességes ügyintézés, a sportszerűség és a lojalitás az alapja mindennek.

Mostanság viszont már az a tapasztalat – ingatlanos kollégák beszámolói szerint -, hogy kevesen bár, de leginkább olyanok jelentkeznek ingatlanközvetítőnek, akik tudatosak és legtöbbjük kifejezetten rátermett is. A kihívásokkal pozitívan néznek szembe, sőt sokkal inkább megoldásra váró feladatokat keresnek. 

Rájuk lehet azt mondani, hogy nemcsak dolgozni szeretnének, hanem ők igen is, ezt a szakmát választották. Ők pedig így, feltétlenül sikerre számíthatnak, hiszen nem munkájuknak, hanem egyben hobbijuknak és hivatásuknak is érzik az ingatlankereskedést.

Mondani sem kell, hogy ez a tény mennyire kedvezően hat mind a szakmára, mind pedig az ügyfelekre, ha csak a minőségi szolgáltatás létjogosultsága is a fő szempont.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

V

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr608148556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingatlanműhely (törölt) · https://www.facebook.com/ingatlanmuhely 2015.12.08. 14:05:45

Nem vagyunk szolgáltatásigényes társadalom. Mindent magunk akarunk elintézni. Ameddig nem muszáj, addig semmilyen szakmai segítséget nem kérünk. Ebből következik az, hogy az ingatlanértékesítést választók többsége kényszerből bízza lakását egy franchise irodának, esetleg egy magányos farkasnak. Ha tehetné, inkább elkerülné őket messziről. Ez teljesen rányomja a bélyegét a lakóingatlanokkal kapcsolatos szolgáltatások piacára.

Arra most külön nem térünk ki, hogy a jelenlegi lakóingatlan szolgáltatások milyen színvonalat képviselnek. És mennyire a franchiseok, a magányos farkasok, vevők és eladók hibája. Komplex téma és majd nem mindenkinek van benne felelőssége, hogy ma még mindig ott tartunk ahol.

Ruzsik Dezső
BPartner Zrt.
süti beállítások módosítása