Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Ablakcsere - kontra - szigetelés

2015. december 02. - Az értékbecslő

 

Ha lakáskorszerűsítésen gondolkodunk, igen gyakran az első, ami eszünkbe jut, az az ablakok cseréje.

A nyílászáróinknál már jön be a hideg, húz a cúg, és hiába fűtünk, elszökik a meleg. Ha szigetelés nélkül hajtjuk végre az ablakcserét, jó, ha tudjuk, nem veszélytelen következményekkel számolhatunk.

18764178_m.jpg

Miért nem jó ötlet az ablakok cseréje?

Igen egyszerű oknál fogva, hiszen az új, sokkal korszerűbb nyílászárók meglehetősen jól fognak zárni. És? Nem ez a cél? De, igen, ám ennek köszönhetően nagymértékben csökkentik a levegő cseréjét lakásunkban, ami aztán megnövekedett nedvességhez vezet.

Ennek és a szigeteletlen falaknak köszönhetően, várható a penész megjelenése a helyiségekben.

Lényegében ez azt jelenti, hogy amikor egy időben magas a relatív páratartalom és a falak hőmérséklete alacsony, akkor könnyen lecsapódik a pára.

Ablakcserével és a szigetelés elhagyásával pontosan azt fogjuk elérni, hogy a páratartalom megemelkedik, eközben a falak hőmérséklete mit sem változik.

Manapság még mindig sokat elkövetik – sajnos - ezt a hibát és később veszik csak észre a gondokat. Természetesen nem biztos, hogy a penész megjelenik, ám nem árt nagyon odafigyelni a többszöri, rövid ideig tartó szellőztetésre. Jó megoldás lehet egy szellőző rendszer beépítése is, ami viszont nagyon komoly anyagi költséggel jár.  Ezért aztán, ha már pénzt fordítunk otthonunk felújítására, akkor okos dolog inkább a szigetelés és a nyílászárók egy időben történő cseréje. 

 

Ha együtt nem megy – adjunk inkább ruhát a házra!

Ha a két korszerűsítő megoldásra egyszerre nincs keret, akkor érdemes először szigetelni, és egyben „rendbe rakni” a régi ablakokat. (akár a rossz rögzítés javításával, akár üvegezéssel). Tehát, nem feltétlenül szükséges egyből az ablak kicserélése, és ráadásul sokkal olcsóbban megúszhatjuk, ha a régit javítjuk.

Összegszerűen egy példa: Mondjuk egy kertes házban - átlagos ablakmennyiséggel számolva - a javítás (szigetelőcsíkok, passzítás) megvan körülbelül százezer forintból. Ha a csere mellett döntünk, ott viszont számolnunk kell legalább egy, de inkább másfél millió forinttal. A különbség tehát igen csak számottevő.

Fentieket figyelembe véve, nincs min gondolkodni, - ha egyszerre nincs rá lehetőség - hogy ablakot cseréljünk, vagy szigeteljünk inkább. Azt se felejtsük el, hogy maga a szigetelés a nyári forróságban is hasznos, nem csak a hideg ellen véd!

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr578116430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása