Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Parlagon hever?

Nem érdemes várni az eladással!

2015. november 18. - Az értékbecslő

Nem egy élő példa van arra, hogy a több pénz reménye, a halogatás, vagy épp a nemtörődömség mekkora anyagi veszteséggel járhat. Mondjuk, amikor valakinek a tulajdonában van egy – néha több – ingatlan, ám azt sem kiadni, sem eladni nem kívánja. A kiadását a rosszhiszemű bérlők miatt, eladását pedig a számára nem teljesen megfelelő vételár miatt nem szeretné. Mi lehet, mik lehetnek ennek a következményei?

Vegyünk egy családi házat példaként, melyben nem laknak sem tulajdonosok, sem pedig bérlők. Nyáron a kerti munkák, parlagfű irtás, a fűnyírás, ősszel a levelek összegyűjtése, az utca takarítása, télen pedig a hólapátolás, nem kis munkával járó feladatok. Ha ezeket nem végzi el a tulajdonos – hiába nem ott él – még súlyos büntetésekre is számíthat az önkormányzat részéről.

36959159_m.jpg

A napi szintű munkáktól eltekintve, a legnagyobb gond az amortizáció. Könnyen az enyészet martalékává válhat a ház, ha nincs megfelelően karbantartva. Villany, vízvezeték, a falazat, és a tető is állandó odafigyelést igényel, hiszen az évek során – természetszerűleg – leélődik, pláne, ha nem használják.

Még hitel is terheli

Havi költsége egy családi háznak még akkor is számottevő, ha üresen áll. Fűteni télen akkor is kell, hiszen a közműhálózat tönkremehet még kisebb fagy bekövetkezténél is.
Így tehát rezsiköltséggel is számolni kell. A hitel csak még nagyobb teher havonta a tulajdonosnak, éveken át.

Osszunk, szorozzunk!

Ha egy hitellel terhelt ingatlant évekig állni hagyjuk, fizetünk, fizetünk és ha jól átgondoljuk, ez gyakorlatilag soha nem fog megtérülni. A hitel fizetése nem számít befektetésnek, hiszen az ingatlan árak nem emelkednek olyan mértékben, hogy a havonta kifizetett kamatokat eladáskor „visszakapjuk”. Ha kiszámoljuk, mennyi költség van egy használatlan ingatlanon, hozzáadjuk a havi hiteltörlesztést, látni fogjuk, hogy pénzünket az ablakon hajítjuk ki.
Minél tovább várunk az eladással, annál nagyobb a veszteség, a fent említett amortizáció miatt is, hiszen egy „lerobbant” ház ára nem hogy emelkedne, hanem épp, hogy egyre csökkenőbb értéket képvisel. Aki házat szeretne vásárolni, nem egy lebontásra váró – tönkrement – ingatlanban gondolkodik, ezt jó szem előtt tartani! A düledező ház csak telekárban értékesíthető, vagy még úgy sem, hiszen a „romeltakarítás” költségei is a majdani vevőt terhelnék.
Fontoljuk meg, s kérjünk segítséget tapasztalt ingatlanszakértőtől, ha nehezen szánjuk rá magunkat a döntésre. A nagyobb anyagi bevétel reménye, sokszor kárunkra válik, különösen igaz ez ingatlan esetében.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr218088510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása