Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mit keresünk leginkább?

Ár, alapterület vagy netán helyrajzi kérdés?

2015. november 03. - Az értékbecslő

Kicsit körülnéztünk, melyek azok az ingatlanok, amik a legnagyobb népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében, legalább is a keresettség szempontjából. Fővárosi és vidéki viszonylatban az alábbi eredményekre jutottunk.

A legkeresettebb lakások 10-és 20 millió forint körüliek és négyzetméter szempontjából a 60-80 közötti terület a legnépszerűbb. A budapesti „rákeresők” leginkább Újbudát részesítik előnyben, de kedvelt kerületek a tizenkettedik, és a második is. Ami még számottevő a keresés szempontjából, az nem más, mint Angyalföld. A statisztikák az ingatlanok állapota szempontjából is érdekesek. Az új építésű, vagy a felújított ingatlanok teszik ki a keresések több mint hetven százalékát. Ez azért is érdekes, mert higiéniai felújításra az esetek nagy többségében az új tulajdonosok így is vállalkoznak.

Mivel az ingatlanpiac határozott élénkülést mutat, így az ingatlant keresők igényei is megváltoztak, az ár- és méret igény is némiképp módosult. Ezért a keresési szokások megváltozása várható volt, be is következett.

Helyrajz

A térképes keresés már szinte trend a vásárlók körében. Már konkrét elképzelésük van az ingatlankeresőknek arra vonatkozóan, hogy egészen pontosan, hol szeretnének élni. Ez nyilván azért lett fontosabb kérdés, mint azelőtt, mert a kínálat is megnövekedett, így az árak változása miatt a helyrajzi kérdés élvez nagyobb prioritást. Kvázi van lehetőség válogatni.

34576539_s.jpg

Ennek alapján a főváros legnépszerűbb helye Újbuda lett, a városrész „legkedveltebb területe” – kimondatlan minősítést - Kelenföld nyerte el. A második kerület, ezen belül is Rózsadomb szintén vezető helyet foglal el a keresési listán, megelőzve a még mindig népszerű XIII. kerületet, Újlipótvárost.

Ár és alapterület

A térképes keresők körében a fent már említettek szerint a tíz-és húszmilliós ingatlanok a legnépszerűbbek. (Nyilván megoszlik lakás és kertes ház viszonylatában.) Igen kedveltek a tízmillió körüli ingatlanok és a másik végletre is érkeznek keresések. Azok már nyilván egy más társadalmi réteg számára jelentenek lehetőséget, áruk meghaladja a harminc milliós összeget is. Figyelemre méltó tény, hogy az utóbbi két intervallumban keresnek a legtöbben. Ez is bizonyítja a két szélsőséges réteg meglétét az országban.

Méretet tekintve a globális keresés harminc százalékát a max 75 négyzetméteres lakások teszik ki, de nem elhanyagolható a garzonok iránti kereslet sem, ez mintegy 20 százalékra tehető. Szintén ilyen százalékban keresnek a 80-100 négyzetméteres lakásokra, ezek kettő-három szobás ingatlanok általában.

Az ennél nagyobb, vagyis száz négyzetméter alapterülettől felfelé megint csak sok a rákeresés. A még méretesebb, 180 nm2 és annál nagyobb lakások iránti kereslet viszont mindössze öt százalékban megáll.

Érdekesek tehát a statisztikák. Az év végén, illetve a jövő év közepén talán várhatóan újabb felmérések készülnek, melyből újra tájékozódhatunk az internetes nézelődők lakásvásárlási igényéről.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr128046984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása