Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Kereslet-kínálat

Mi újság az ingatlanpiacon?

2015. október 20. - Az értékbecslő

Mostanában sokat hallani arról, hogy a fővárosi lakások iránti érdeklődés egy kicsit enyhült. Ezzel szemben a vidéki városokban egyre nagyobb forgalomra lehet számítani. 

shutterstock_119747950.jpg

A vidék felkapottabb?

Egyes felmérések szerint vannak városok, ahol duplájára nőtt a kereslet a lakások iránt az idei évben.

Ilyen település például Miskolc, ahol főleg a panelépítésű lakásokat keresik. Ebben a régióban az ilyen típusú ingatlanok majdnem a kétharmadát képviselik a keresletnek, és hírekből adódóan a kínálat is biztosított.

 

Egekben az árak

Magyarország ötödik legnagyobb településén - Pécsett – a téglalakások a népszerűségi lista vezetői, ezen belül is a társasházak. Pécs egyébként érdekesség abból a szempontból is, hogy a patinás városban nem csak letelepedni vágyók érdeklődnek. A befektetés céljára vásárolt lakások száma is rohamosan megnőtt. Köszönhető ez annak is talán, hogy mióta a város létezik, mindig is soknemzetiségű település volt, így nem csak a hazai lakosság körében bizonyult közkedveltnek. 

Nyilván hozzájárul népszerűségéhez szépsége, és kiváló földrajzi elhelyezkedése is.

Egy átlagos panellakás négyzetmétere meghaladhatja a 130-140 ezer forintot, a téglaépítésű ingatlanok pedig még ennél is jóval többe kerülnek.

A legdrágább város idén ingatlan szempontjából nem más, mint Paks, ahol a négyzetméter árak kétszázezer forint fölé is felcsúsztak, ha lakásról beszélünk. A családi házak ára valamivel kevesebb, de a különbség nem számottevő.

Ez valószínűleg abból is adódik, hogy a tervezett atomerőmű rekonstrukció miatt az emberek új munkahelyekre számítanak. Az árak stagnálását, illetve emelkedését várhatjuk a miatt is, hogy az ingatlanok száma a városban elég kevés.

További érdekesség, hogy a nagyobb városok közül például Miskolc az a hely, ahol a legolcsóbb a lakás. A családi házak szintén kedvező áron kaphatóak, hiszen négyzetméterük már alig százezer forint körül elérhető. A téglalakások még ennél is olcsóbbak, persze ez régiófüggő is. 

Az idei évben az is megfigyelhető, hogy néhányan – a befektetők közül – a lakásokat csak néhány napra adják ki, mintegy üdülést biztosítva ezzel a külföldi, vagy akár hazai turistáknak. A legtöbben viszont hosszabb távra kívánnak bérlőt biztosítani lakásukba, az e fajta befektetések száma is egyre nő.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr298007165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása