Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Mit fizetünk kollektívan?

2015. október 16. - Az értékbecslő

A közös költség

Egy, a kétezres évek elején megalkotott törvény értelmében közös költségnek számít a közös tulajdonba tartozó épületrész, épület-berendezés, a nem lakás céljára szolgáló helyiség és lakásfenntartás költsége, valamint a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadás. Ezek fedezése a lakók feladata, akik tulajdoni joggal rendelkeznek egy társasház lakás részeiben. Hivatalosan megfogalmazva tehát erről van szó.

shutterstock_300661460.jpg

A közös költség egy bizonyos része a társasházban felmerülő fenntartási költségekre fordítódik. Ebbe tartozik a karbantartás vagy felújítás, és maga az általános üzemeltetés is. Van, ahol benne foglaltatik esetlegesen valamilyen tiszteletdíj, megbízási díj, irodai költség és egyéb kiadások, illetve ezek járulékai is ebből kerülnek kifizetésre.

A fent említett karbantartási díj a tető, lépcsőház, ahol van, ott a lift jó üzemelésének, jó állagának a biztosítására szolgál, és inkább megelőzésre fordítják. A karbantartáshoz tartozik még az esetleges hibaelhárítás, akadályelhárítás is, főként olyanok, melyek azonnali beavatkozást igényelnek. Ezt törvény is szabályozza.

A felújítási munkálatok vonatkozhatnak az ingatlan egészére, vagy több főszerkezetre is kiterjedhetnek. Ezek tulajdonképpen építési munkákat, általános javításokat jelentenek, melyek az idő előre haladtával szükségessé válnak, s melyek a társasház műszaki állapotát, és jól használhatóságát állítják helyre, segítik elő.

Felújításnak minősül egyébként a jogszabály szerint a központi fűtés, melegvíz-szolgáltatás berendezéseinek, energiafelhasználással, vagy levegőszennyezés elleni védelemmel kapcsolatos cseréje, vagy átalakítása is. 

Egyéb költségek fedezése

Nem túl jó hír, de a kötelezően fizetendő összegből arra is jutnia kell, mely nem éppen közös, hanem egy adott lakó magántulajdonával kapcsolatos költség. Van, hogy azokat a szolgáltatók a társasházi közösség egészére számlázzák ki. Ilyen lehet a lakásonként nem mérhető energiafelhasználás, vagy mondjuk a szemétszállítási-vagy csatornadíj. Így a közös képviselő ezt is bekéri minden lakótól közös költség részeként, azonban a törvény szerint nem tartoznak oda. 

Változó a közös költség mértéke, hiszen minden egyes társasház más adottságokkal rendelkezik. A lényeg viszont az, hogy a megállapított díjat minden egyes lakónak kötelessége, havi rendszerességgel kifizetni. Ellenkező esetben a tartozás fejében, már rövid időn belül végrehajtási eljárást indítanak a lakástulajdonos ellen.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr727964456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása