Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Felújítsam, mielőtt eladnám?

2015. szeptember 08. - Az értékbecslő

Megéri-e befektetni?

A vélemények nagymértékű megoszlása tapasztalható abban is, hogy vajon milyen állapotban érdemes eladni lakásunkat. Sokan úgy gondolják, költenek rá egy keveset, hogy ezzel jobb színben tűnjenek fel az esetleges vevő szemében. Úgy gondolják, jobban elkel majd az eladásra szánt ingatlan, ha az érdeklődők tiszta, csinos lakást látnak érdeklődéskor.

Az „igényesebb” eladók kisebb-nagyobb felújítást is terveznek, abban a reményben, hogy így a vevőjelöltek számára sokkal vonzóbb lesz az ingatlan. Van–e értelme, megtérülnek-e valamilyen úton - módon a felújítás során elköltött súlyos forintok?

shutterstock_79602625.jpg

Érvek, ellenérvek, mindenki belátása szerint

Arra mindenképp gondolnunk kell, hogy a nagy költekezésnek sok értelme talán nincsen. Azért van ez így, mert ahány ember, annyi igény, annyi ízlés. Ami szerintünk divatos, igényes és szép, nem biztos, hogy a nézelődő számára is az.

Egy konyhabútor felújítása például – és ez akár milliós tétel is lehet – nagyon nagy óvatosságot igényel. A bútor anyaga, külleme vagy a beépített konyhagépek egészen biztosan nem lesznek tökéletesen megfelelőek egy másik ember számára. Egy magas fényű, piros – számunkra csodaszép – konyhabútor lehet, hogy a vevő számára ijesztő, túl modern, esetleg ízléstelen. Ergo – beköltözésekor – azonnal lecseréli. Így az erre fordított pénzünket feleslegesen dobtuk ki.

Ugyanakkor mondjuk egy mellékhelyiség penésszel „tarkított” fala, valószínűleg minden – valamennyire igényes – család számára riasztó. Ennek helyrehozására tehát mindenképp érdemes gondot és pénzt fordítani, mi több muszáj. Figyelni kell ilyenkor arra is, hogy az eladni kívánt ingatlan felújításánál már nem annyira tartjuk fontosnak a munkálatok tökéletességét. A „jó lesz az úgy” megoldások semmiképp sem hozzák meg a várt eredményt és visszaüthetnek!

A lényeg tehát az, hogy olyan dolgokra semmiképp ne költsünk, mely ízlésbeli, tehát nem a tisztaságra, komfortra vonatkozó. A plusz, és az ízlések sokaságát sejtető beruházások valójában sohasem térülnek meg. A vevő nem azt az értéket fogja látni, amit mi képviselni szeretnénk, vagy melynek reményében magasabb vételi árra számítanánk.

Az eladó és a vevő egészen más szemszögből nézi az adásvételt. Mindig gondoljunk arra, hogy a legkisebb összeg elérése egy adásvétel során, nekünk is elsődleges szempont lenne, ha épp vásárlók lennénk!

 

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr657771674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása