Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Eladtam, mit tartsak most szem előtt?

2015. szeptember 07. - Az értékbecslő

Megvan a vevő, mi most a fontos?

Gondosan odafigyeltem minden részletre, felkerestem az ingatlanirodát, meghirdettem a lakásom, számos érdeklődő után végre úgy tűnik, hogy komoly vásárlóra találtam. Hogy minden rendben, zökkenőmentesen történjen az adás-vétel során is, nem árt odafigyelni néhány fontos dologra.

shutterstock_50097085.jpg

Hitelem van, hogy fizetem vissza?

Sokunkban ilyenkor felmerül a kérdés, ha hitel van az ingatlanon, miként jutunk pénzhez, hogyan kell a hitelintézettel elszámolni. Nem kell aggódnunk, hiszen a lakásért kapott pénzből, a fennálló hitel összege egyenesen a bankhoz érkezik. Ezt az adásvételi szerződésben az ügyvéd is rögzíti. Feltünteti tehát azt a tényt, hogy a hitel rendezése után, csak fennmaradó összeg kerül az eladó számlájára. 

Muszáj ügyvédet felkeresnem?

A válasz egy határozott igen. Ügyvéd közreműködése nélkül nem tudunk adásvételi szerződést kötni. Ennek természetesen díja is van. Általában egy százalék az ügyvédi költség, lehetnek azonban olyan esetek, hogy a vételár mindössze 0.5 %-át kérik munkadíjként. Azt a tényt sem árt figyelembe venni, hogy mekkora az ingatlan értéke, hiszen fent említettek alapján eltérő díjazással kell számolnunk.

Az ügyvédi költséget általában a vásárló fizeti teljes egészében, viszont lehetőség van arra is, hogy az összeget a felek egymás közt egyenlő arányban elosztják. Figyeljünk arra, hogy ez saját döntésünk legyen, mert néhány esetben a vevő megpróbálhatja ezt „belekalkulálni” a vételárba.

Az ügyvéd szigorú jogszabályok mellett dolgozik, ezért teljes mértékben megbízhatunk benne. Nem árt olyan szakembert fogadni, aki több éves tapasztalattal rendelkezik és jó referenciákkal. Az ingatlanirodák kapcsolatban állnak megbízható ügyvédekkel, bátran vegyük igénybe szolgáltatásukat – kézenfekvő megoldásként!

Az ügyvéd olyan esetben is rendkívül fontos segítség, ha az ingatlanon haszonélvezeti jog, illetve jelzálog van. Ilyenkor a felmerülő ügyek, hatósági teendők intézését is nyugodtan rábízhatjuk. Tudni kell, hogy az adásvétel nem is jöhet létre fentiek rendezése nélkül.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr897760220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása