Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Az otthonteremtés dilemmái

Vegyek vagy béreljek?

2015. augusztus 30. - Az értékbecslő

Elérkezik az idő, hogy otthont teremtsünk, de nem tudjuk eldönteni, mi a jó megoldás. Vásárolni vagy bérbe venni egy ingatlant? Ezt eldönteni számos ok figyelembe vételével tudjuk, mérlegelve élethelyzetünket. Néhány gondolat talán segítség lehet a dilemmánkban:

Érvek-ellenérvek

Egy pár évvel ezelőtt még nem igen volt kérdés, hogy ha valaki otthont teremt, az vásárlást jelent. Manapság azonban az emberek elenyésző százaléka rendelkezik a lakásvásárláshoz szükséges készpénzzel. Még ekkor is az a szokványos mondat a legkézenfekvőbb, mi szerint: Ki szeretne bérleti díjat fizetni élete végéig, amikor azt a pénzt havonta lakáshitelre is költhetné? Így egyszer biztosan az övé lesz az ingatlan, szemben a bérlettel, ahol sosem kerül a tulajdonunkba a lakás. 

shutterstock_93532570.jpg

Mostanában azonban némiképp megváltoztak ezek az elképzelések, hiszen a bankok nem túl rózsás helyzete miatt csak igen kevesen juthatnak hitelhez. Nem utolsó szempont az sem, hogy míg a bérleti díjak jelentős csökkenést mutatnak, addig a törlesztő részletek az egekig kúsznak. Amikor valaki megbarátkozik a gondolattal, hogy nem csak saját ingatlanban lehet élni, s előbbre jutni, akkor ésszerűbb ötletté válhat a bérlés, mint a hitelből történő vásárlás.

A bérlés mellett szól az a tény is, hogy a munkahelyekre történő ingázás miatt az emberek jobban kedvelik az úgymond ideiglenes megoldást, a szabadság érzését. Nincsenek helyhez kötve, bárhol találnak is munkát, ingatlant bérbe venni ott is tudnak. Szemben azokkal, akik munkahelyi okból költöznének, de saját ingatlanukat eladni nem, vagy csak évek múltán tudják. Pontosan ilyen okból vezérelve, a külföldi országokban, nagy számban csak bérelt lakásban élnek az emberek. Felismerve a tényt, hogy a bérlés valóban szabadságot ad, egyre kedveltebb ez a megoldás a magyar emberek számára is.

Mindenképp érdemes ésszerű kalkulációt végeznünk, és kiválasztani a számunkra valóban legjobb megoldást. Amennyiben mégis a lakáshitel mellett döntünk, számolnunk kell azzal, hogy a felvett kölcsön jóval több, mint a dupláját fogjuk kifizetni a hosszú futamidő alatt.

Amennyiben valaki rendelkezik a vásárláshoz szükséges készpénzzel, vagy csak minimális hitel felvételére van szükség, akkor a saját tulajdon megszerzése lehet a legjobb megoldás. 

 Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő
http://www.ertekbecslunk.hu/
http://www.retkozvagyonertekelo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr687745132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása