Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Lakásvásárlás támogatás 2015-ben

2015. június 18. - Az értékbecslő

Mint, ahogyan arról már bizonyára nagyon sokan értesültek a sajtóból, a médiából, vagy akár internetes oldalakról, idén ismét igényelhetünk lakásvásárláshoz vissza nem térítendő támogatást.

A CSOK - támogatási program ez év júliusától indul, viszont azok számára is jó hír, akik már megvásárolták ingatlanukat. Miért? Mert a programban türelmi idő is létezik, ami annyit jelent, hogy a vásárlás időpontjától számított 120 napig lehetőség van visszamenőleg is igényelni a támogatást. Egyetlen kikötés, hogy a vételi szerződés dátuma idén március 4-e utáni legyen. A másik lényeges feltétel, hogy a szerződés megkötésekor a teljes vételárat nem szabad átutalni, kizárólag annak egy részét.

shutterstock_156431330.jpg

Mennyit igényelhetünk és mennyit kaphatunk?

A CSOK, azaz a Családok Otthonteremtési Kedvezménye ötszázezer forinttól egészen hárommillió kettőszázötvenezer forintig adható. Az összeg fokozatos emelkedése a következő meglévő, vagy vállalt feltételek szerint alakulnak:

  • gyermekek száma

  • a megvásárolni kívánt ingatlan mérete

  • a lakás energetikai tanúsítványának értékelő száma

(tehát alacsony vagy magas költségű)

Fenti lehetőségek alapján, vagyis a gyermekek magasabb száma, az ingatlan nagyobb mérete és alacsony költsége (energia besorolása) szerint növekszik a támogatás összege.

Egy példa, ha valaki négy gyermeket vállal (lehet a már meglévő gyermekkel együtt) és a lakás tanúsítványa megfelel a legjobbnak, valamint a kiszemelt ingatlan mérete meghaladja a száz négyzetmétert, akkor az igénylő a legmagasabb összegre számíthat. A fent már említettek alapján ez három millió forint feletti összeg, amiért már érdemes fontolóra venni ezeket a kritériumokat.

Ki kaphat CSOK-ot?

Elsősorban a többgyermekes családok, vagy a gyermeket vállaló fiatalok. Ami a CSOK egyik legnagyobb előnye a korábbi Szocpolhoz képest, hogy már nem csak új, hanem akár használt ingatlanra is igényelhető a támogatás. Olyan esetben is kaphatunk a támogatási alapból, ha már van ingatlanunk és azt szeretnénk bővíteni.

Iparkodjunk tehát a döntéssel, mert rég vártunk már erre a lehetőségre! Néhány család támogatás hiányában is vállalt szép számmal gyermeket, így a feltételek egy része számukra már adott.

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr827548458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása