Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Öröklés

Megörököltük, de mi a teendőnk?

2015. június 16. - Az értékbecslő

Fontos beszélni az örökölt ingatlanról, hiszen számos kellemetlenségtől, felesleges idegeskedéstől kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk a legalapvetőbb dolgokkal a hagyatéki ügyek kapcsán.

Amikor megöröklünk egy ingatlant, legyen szó egy lakásról, házról, telekről esetleg garázsról, köztudottan nem kerül azonnal a tulajdonunkba. Az öröklés után a hivatalok utánanéznek az elhunyt összes létező ingatlanjának  ha ilyenről szó van. Nekünk – végrendelet meglétét kivéve – nem kell bejelentenünk, hogy örököltünk, a polgármesteri hivataloknál szigorú nyilvántartás alapján ezt számon tartják.

shutterstock_161844431.jpg

Az úgynevezett leltár-nyilvántartás alapján, hivatalos levélben értesítik az örököst-örökösöket az elhunyt hátrahagyott ingatlanjairól. Természetesen, ha nekünk tudomásunk van egyéb lakásról, házról, azt jelezzük az illetékes hatóságnak. (Előfordul, hogy egy – névben szereplő betű elírás miatt – nem találnak ingatlant az elhunyt nevén! Erre is nagyon fontos odafigyelni)

Amennyiben létezik végrendelet, azt a hagyatéki eljárás során mindenképp be kell jelentenünk, hollétéről – ha tudomásunk van – tájékoztatást adni. (Lehet az elhunyt otthonában, ügyvédnél letétben, esetleg nálunk.)

Ha az örökölt ingatlant értékesíteni szeretnénk

Számos esetben az örökös-örökösök, nem szeretnék megtartani az ingatlant. Előfordul, hogy esetleg néhány egyenesági rokon nem is él Magyarországon, vagy az ország távolabbi részéről nem szeretne az öröklés helyére költözni, vagy egyéb okból egyik örökös sem tart igényt a házra-lakásra.

Ebben az esetben jobb minél előbb értékesíteni az ingatlant. Fontos tudni, hogy semmi akadálya nincsen annak, hogy az örökölt lakás eladásával ingatlanközvetítőt bízzunk meg már akkor, amikor az még nincs is a nevünkön. Külön feltüntetik – a megbízási szerződésben  ezt a tényt és segítségünkre tudnak lenni abban is, hogy a szükséges eljárásoknál, ügyünkben tájékoztatást adjanak. Ugyanúgy vevőket kutatnak fel, az ingatlant bemutatják, ajánlatokat adnak és fogadnak, természetesen velünk együttműködve és egyeztetve, mintha az már a nevünkön lenne. Ennek semmilyen erkölcsi és jogi akadálya nincsen. De az adásvételi szerződést csak akkor írhatjuk alá, ha már nevünkre került az ingatlan.

Bátran keressünk fel tehát egy irodát – ilyen esetben is – megkímélve magunkat az örökléskor egyébként is gyenge lelki állapotban, hogy ügyeink gyorsan és a lehető legkevesebb kellemetlen érzéssel, zökkenőmentesen intéződjenek.

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr877548382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása