Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Hatalmas növekedés a Balatonon – mindenki nyaralót vásárol

2015. június 09. - Az értékbecslő

A Balaton sem marad ki az ingatlanpiac fellendüléséből: az előző év azonos időszakához képest 40 százalékkal nőtt az adásvételek száma a tópart mellett, így nagyon erősen nyitott a nyaralóvásárlási szezon. Mi történik, és hogyan alakulnak az árak a tópart mellett?

Mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki nyaralót, hétvégi házacskát szeretne vásárolni magának a nyári hónapokra. A legnépszerűbbnek számító Siófok és Balatonfüred területén a lakások árai már kezdik megütni a budapesti árszintet – a négyzetméterár már 330 és 220 ezer forintos intervallumban jár. Bár azt hinnénk, hogy ezeket a magas árakat a külföldiek engedhetik meg maguknak, a vevők túlnyomórészt magyarok, egyedül Siófokon volt jelentősebb mennyiségű külföldi vásárló, alig egytizedét jelentve az összes vásárlónak.

shutterstock_149062046.jpg

A vásárlási szezon már korán indult, már januárban is élénken keresték a balatoni nyaralókat, ami kiemelkedőnek számított – az elkövetkező hónapokban sem csappant ez az erős kereslet, ami a szakemberek szerint ebben az ütemben folytatódik, a teljes éves forgalom elérheti a 4.000-res ingatlanforgalmat év végére.

A kereslet növekedése tetten érhető az árak változásaiban is, törvényszerűen növekedést lehet tapasztalni az év első négy hónapjában. Az olcsóbbnak számító, 5 millió körüli lakások rendkívül keresettek Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn. Érdekesség, hogy nem csak a nyaralók, de a társasházi lakások iránt is nagy érdeklődés mutatkozik, ebből is az újépítésűek, különösen a partközeli ingatlanok keresettek. A drágább részek közé Fenyves, Boglár és Lelle tartozik, itt leginkább a családosok keresnek házat, 15-20 milliós árban.

Siófok a legnépszerűbb a vevők körében: a városban rendkívül nagy piaca van a 13-15 milliós családi házaknak, de keresettek a drágább, már 20 millió feletti árfekvésű ingatlanok is. Aki nem talál a városban lakást, az a környező településeken próbálkozik. Érthető mód azonban a legdrágábbak - bárhol is legyenek -, a vízparthoz közeli panorámás lakások, ezek négyzetméterára már meghaladja az 500 ezer forintot is.

Te hol vennél ingatlant, nyaralót a Balatonon? Oszd meg tapasztalataidat velem hozzászólásban!

Mészáros Ferenc

ingatlanszakértő



A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr647528448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása