Rétköz Vagyonértékelő blog.

Értékbecslünk

Erre figyelj az áralku során

2015. június 05. - Az értékbecslő

Tegyük fel, hogy a potenciális vevő figyelmét már felkeltette az ingatlanod – meg volt az első kapcsolatfelvétel, az első kérdések, és már kitűztétek a találkozás időpontját is. Vissza van azonban a neheze, az áralku.

A komoly érdeklődő nem csak egyszer, többször is visszajár megnézni az ingatlant, mert nagyon tetszik neki – úgy érezheted, hogy már a célban vagy, azonban még nem dőlhetsz hátra, mert számos buktató vághat el az üzlettől. Később már tervezőt, lakberendezőt hoz magával, általában ilyenkor derülnek ki az ingatlan titkolt (vagy nem felismert) hiányosságai. Az eladás sikere pár számodra jelentéktelennek tűnő apróságon is múlhat, ám ezek elkerülésére némi tájékozódással magad is fel tudsz készülni.

shutterstock_2371521.jpg

Vásárláskor és eladáskor mi a legfontosabb tényező, amin elbukhat a dolog? Igen, az ár! A hirdetésben megadott áron nagyon kevesen adnak el ingatlant, mert az az alku megkötéséig még számos tényező miatt alakul. Vedd figyelembe, hogy ez egy irányár, és ne ragaszkodj rugalmatlanul az elképzeléseidhez! A vételt általában áralku előzi meg, amikor a potenciális vevő próbál némileg barátibb kialkudni magának, főként ha olyan hiányosságot fedez fel, amit a hirdetésből nem lehetett megtudni. Nagy hatalom van az ő kezében is: nagy valószínűséggel kihasználja azt, hogy az ingatlanok nehezen eladhatók manapság.

A te kezedben legyen az irányítás!

Nagyon rossz stratégiát választasz, ha eladóként magadtól kezded el csökkenteni az árat, még azelőtt hogy a vevő árajánlatot tenne. A megmagyarázhatatlan csökkentéssel hiteltelenné válhatsz, és a vevő nem tudja, mire fel a nagyvonalúságod. Milliók esetén sokan dobálóznak könnyedén a számokkal: „tíz helyett odaadom kilenc és félért!” ez jól hangzik, de mégis csak félmillió forintot buksz az üzleten. Az eredeti árhoz ragaszkodj, és várj addig, amíg a vevő tesz ajánlatot. Az alku pozíciódnál vedd figyelembe azt is, hogy van-e még másik vevő a láthatáron.

Hatékony trükknek számít, hogy egy jó időpontban tett ajánlatnál apróbb szívességet teszel: például felajánlod, hogy ott hagyod a hűtőgépet, vagy a fűnyírót. Bár milliók esetén ezek nem nagy tételek, de ez a hozzáállás szimpatikusabbá tesz a vevő szemében, ami színtiszta pszichológia.

Következő bejegyzésemben folytatom azokat a szempontokat, amiket ebben a helyzetben a javadra tudsz fordítani!

Neked milyen hasznos tanácsod van áralku kötésére?

Mészáros Ferenc
ingatlanszakértő

A bejegyzés trackback címe:

https://ertekbecslunk.blog.hu/api/trackback/id/tr817514596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása